Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη δημιουργία αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.
Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε για την έγκριση μιας εκτεταμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών υπουργείων Άμυνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ την Τρίτη το πρωί.
Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί και από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία σχολής πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems είναι έτοιμη να παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, τα μέρη θα εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ακαδημιών πτήσεων.
Η συμφωνία, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συμφωνία G-to-G ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια.
Μαζί με τους ισραήλινούς στην Καλαμάτα, έρχεται και το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Ελλάδας Μ-346FA ιταλικής παραγωγής, το οποίο όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, αν έχει τη δυνατότητα η χώρα να το χρησιμοποιήσει και επιχειρησιακά, εκτός από εκπαιδευτικούς λόγους, μπορεί να γίνει πολύ φονικό όπλο.
Έχει τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά:
Εκπέτασμα 10,14 m,Ώση 2 x 2,850 kg - 2 x 6,280 lb, Μέγιστη ταχύτητα (σε χαμηλό ύψος )1065 km/h, Αυτονομία 1890 km, Οπλικό φορτίο σε επτά εξωτερικά σημεία ανάρτησης οπλισμού
Είναι ιδανικό για αποστολές CAP, όμως μπορεί να φέρει και πολύ αξιόλογα και καταστροφικά όπλα αν το ζητήσουμε και μας δοθούν φυσικά
Το κυριότερο είναι ότι τα επτά σημεία εξωτερικής ανάρτησής του, μπορούν να φέρουν πιστοποιημένα ευρωπαϊκά βλήματα IRIS-T, βεληνεκούς 25 χλμ, ισραηλινά βλήματα I-Derby, βεληνεκούς 50-100 χλμ και ευρωπαϊκά βλήματα κατά πλοίων Matre-ER, βεληνεκούς άνω των 100 χλμ.
Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος φέρει και ραντάρ AESA (σ.σ. Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης)
Η Ελλάδα λέγεται ότι θα φιλοξενήσει στην Καλαμάτα 12 Μ-346FA.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα είναι ενοικιαζόμενα από το Ισραήλ, με το μεγάλο ερώτημα να αφορά την συμφωνία των δύο χωρών, αναφορικά με την χρήση τους.
Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντς δήλωσε σχετικά: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου. Επαίνεσα επίσης την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου ότι αυτές θα εμβαθύνουν περαιτέρω."
Η συμφωνία αυτή, αναμένεται να βαλει"φωτιά" στην Άγκυρα, που τον τελευταίο καιρό προσπαθεί διακαώς να αναθερμάνει τις σχέσεις της με Ισραήλ αλλά και Σαουδική Αραβία. Η κινήσεις όμως του Ερντογάν, με την επιθετική συμπεριφορά πλήττοντας τα συμφέροντα πολλών κρατών, δείχνει πως υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος που πρέπει να διανύσει η Άγκυρα.