Health
Updated at:

Θεοδωρίδου: Αυτό είναι το ισχυρό πλεονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca

Ένα εμβόλιο που η επιστημονική κοινότητα περίμενε αρκετό καιρό είναι αυτό της Astra Zeneca, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως εξήγησε στη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, το εν λόγω εμβόλιο έχει αρκετά προτερήματα. Παράλληλα, υπογράμμισε πως μόνο ένα εμβόλιο, μιας εταιρείας, θα ήταν αδύνατο να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες, ενώ απάντησε και σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τη διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία δίνεται προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες για να λάβουν το εμβόλιο ενώ εξήγησε και τι συμβαίνει με το μεταλλαγμένο στέλεχος. Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να καθιστούν τα εμβόλια μη αποτελεσματικά στη μετάλλαξη, ούτε ευρήματα σε έρευνες που να δείχνουν ότι οδηγεί τους ασθενείς στο να νοσήσουν βαρύτερα με χειρότερα συμπτώματα.

«Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό ήταν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από τις προσπάθειες για παρασκευή άλλων εμβολίων, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση αλλά και κάτι σημαντικό που πολλές φορές ξεχνάμε να αναφέρουμε. Ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει καθοριστικά στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανώνυμους εθελοντές», είπε αρχικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες, είναι σε εξέλιξη. Σε περισσότερες από 30 χώρες έχουν διανεμηθεί 12,5 εκατ. δόσεις εμβολίων. Έναν μεγάλο αριθμό εμβολίων, γύρω στα 4,5 εκατ. έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική, ένα μεγάλο μέρος έχουν εφαρμοστεί στην Κίνα, στην Αγγλία έχει φτάσει 1 εκατ. και ακολουθούν κι άλλες χώρες με μικρότερο αριθμό εμβολίων», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Ελλάδα επεσήμανε πως «ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε πως με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί άριστα σε αυτή τη μεγάλη απειλή του κορονοϊού. Φαίνεται ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται κι άλλα εμβόλια, αναμένεται της Moderna και ίσως να εγκριθεί ταχύτερα και αυτό της Astra Zeneca. Έχει εγκριθεί ήδη από την Αγγλία και αναμένεται να πάρει την έγκριση από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα υψηλά ποσοστά σε ορισμένες χώρες του εμβολιασμού, έχουν δημιουργηθεί γιατί χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις κλινικές μελέτες που απαιτούνται».

Επιπλέον σχολίασε πως «Ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Χάνκοκ, χαρακτήρισε ως ημέρα θριάμβου για τη χώρα του την πρώτη ημέρα που αρχίζει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca κατά του κορονοϊού. Έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech. Είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο που είναι ένα είδος ταχυδρόμου, που μεταφέρει στα ανθρώπινα κύτταρα τον ιό για να δημιουργηθεί η πρωτεΐνη που παράγει ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό».

Ακολούθως, η κ. Θεοδωρίδου ανέλυσε κάποια δεδομένα για το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Το εμβόλιο αυτό με βάση την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 70%,. Δίνεται σε δυο δόσεις με μεσοδιάστημα που έχει καθοριστεί να είναι τέσσερις εβδομάδες, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέπτονται να δοθεί η δεύτερη δόση μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις, προδίδουν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όσο το δυνατόν των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή ο μακρότερος χρόνος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης πιθανό να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Φαίνεται πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό θα μολυνθεί εκ νέου με κορονοϊό», είπε.

«Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχει συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες για να καλύψει πληθυσμούς ευρέως εμβολιαστικά. Το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι ένα θέμα που εξελίσσεται, επικαιροποιείται και θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποιο θα είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού. Έχουν ακουστεί και πιθανοί συνδυασμοί αυτού του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλια, όμως το καλύτερο είναι αυτό που προτείνει από την εταιρεία παραγωγής του εμβολίου», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμού παγκόσμια. Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια συνεργασία που θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο όχι μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει αποθέματα, αλλά και οι χώρες με μικρότερη ευμάρεια. Επομένως αυτή η παγκόσμια συνεργασία, να δώσουμε τα χέρια οι άνθρωποι και οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε αυτή η επιδημία και παρόλα τα δεινά που έφερε πρέπει να το κρατήσουμε σαν ένα θετικό στοιχείο και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας».

Σε ερώτηση για το μεταλλαγμένο στέλεχος και τους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα από τη Βρετανία, απάντησε: «Για το θέμα του μεταλλαγμένου ιού κι αν μας ανησυχεί, δεν μας ανησυχεί. Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί που επικρατεί αυτός ο ιός. Συζητούν για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του αλλά όχι για επιβάρυνση της νόσου ή για την επίδραση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Για τους ταξιδιώτες που φέρνουν τον ιό, θα ακολουθηθεί η διαδικασία για να μείνουν σε καραντίνα για όσο καιρό χρειαστεί. Είτε από το Ντουμπάι, είτε από τη Βρετανία και από τα μέρη που έρχονται οι επισκέπτες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αναπληρωτή διοικητή του Θριασίου, που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ μετά τον εμβολιασμό του, επεσήμανε: «Εύχομαι περαστικά στον άνθρωπο που βρίσκεται στην εντατική. Υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός. Έγινε ο εμβολιασμός και μετά από τρεις ημέρες εμφανίστηκε αυτή η οξεία επιστημονική ανεπάρκεια. Παρότι δεν υπήρχε συσχέτιση του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς, στην καταγραφή στην περίφημη κίτρινη κάρτα για οποιοδήποτε σοβαρό συμβάν μετά τον εμβολιασμό ή μετά τη λήψη ενός φαρμάκου, έγινε εργαστηριακός και παρακλινικός έλεγχος. Σε αυτόν αποκλείστηκε η λοίμωξη από τον κορονοϊό. Έγιναν πάνω από τέσσερις έλεγχοι που ήταν αρνητικοί, επομένως ο ασθενής δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από COVID-19. Από το ιστορικό και την εξέλιξη βρέθηκε πως ο ασθενής είχε υποκείμενο πρόβλημα που τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Το συμβάν μέσω της κίτρινης κάρτας έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ όπου λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνηση. Ειδική επιτροπή πάντα αξιολογεί ότι αποστέλλεται σχετικά μετά από εμβολιασμούς και φάρμακα και ενημερώνει όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση του περιστατικού».

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση, υποστήριξε: «Βεβαίως και υπάρχει προτεραιοποίηση που έχει γίνει με βάση τον σχετικό κίνδυνο. Για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι δεν είναι στην ίδια ομάδα με τους καρδιοπαθείς. Υπάρχουν λεπτομέρειες που θα δημοσιευθούν. Όλες οι κατηγορίες έχουν δημιουργηθεί με βάση τον κίνδυνο και μετά από συμφωνία των ιατρικών φορέων που αντιμετωπίζουν αυτά τα νοσήματα».

Σχετικά με το αν μπορεί να γίνει χορήγηση δυο διαφορετικών εμβολίων, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε: «Ανάφερα στην εισαγωγή μου πως οι σκέψεις που γίνονται μεταξύ των επιστημονικών φορέων περνάνε στο κοινό, αυτό τις υιοθετεί χωρίς να τις έχει δεχθεί ο επιστημονικός φορέας. Υπήρξε σαν σκέψη στην Αγγλία να γίνει η μίξη των εμβολίων, το οποίο όμως δεν αποτελεί μια πρακτική που ακολουθείται. Θα δούμε τι θα αποφασίσουν αργότερα, αλλά θα επέμενα πως ο βασικός κανόνας στον εμβολιασμό είναι πως πρέπει να συνεχίζεις με το εμβόλιο που άρχισες. Για το μεταλλαγμένο στέλεχος, το φαινόμενο παρακολουθείται, όλοι δεν θέλουμε να γίνει μια σημαντική μετάλλαξη, αλλαγή χαρακτηριστικών του ιού, δεν συμβαίνει κάτι μέχρι τώρα. Άρα δεν επηρεάζεται η βαρύτητα της νόσου ή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αλλά, θα πρέπει να πούμε πως η νεότερη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα ακόμα κι αν συμβεί αυτό, να υπάρξει ταχύτητα δημιουργία εμβολίου που θα καλύψει αυτή τη μείζονα μεταβολή. Μόνο με μείζονα μεταβολή στην πορεία μιας νόσου θα υπάρχει πρόβλημα και με τον εμβολιασμό».

Τέλος, για το αν υπάρχει προτεραιοποίηση και για τους ιδιωτικούς γιατρούς, απάντησε: «Το θέμα των ιδιωτών γιατρών, των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι κάτι που συζητείται. Αύριο έχουμε μια συνάντηση που μπορεί να είναι καθοριστική. Συζητείται και η προτεραιοποίηση ανάλογα με τις ειδικότητες, όπως συμβαίνει με τους γιατρούς πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία έτσι και στο ελεύθερο επάγγελμα. Δεν έχουν όλοι τον ίδιο κίνδυνο. Η επιθυμία θα ήταν όλοι, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θα γίνει. Μιλάμε για διαφορά χρόνων που με την επάρκεια εμβολίων ίσως και να μην είναι σημαντικοί να τους συζητάμε. Για τους εκπαιδευτικούς, η πρώτη φροντίδα ήταν για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε δομές με παιδιά με ειδικά προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι πιο μπροστά από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, περίπου με παράλληλη ροή με τις μικρότερες ηλικίες που έχουν όμως σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτά καλό είναι να τα δει κανείς με το σχέδιο, γιατί με αναφορές σε σειρά μπορούν να υπάρχουν εσφαλμένες εντυπώσεις. Όταν ολοκληρωθεί η προτεραιοποίηση, θα δημοσιευτεί άλλωστε».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR