World

O τραγικός απολογισμός της "κορονοχρονιάς"

H χρονιά που πέρασε θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμφάνιση του κορονοϊού.

Δεν είναι μόνο η πανδημία που μετέτρεψε το 2020 σε εφιάλτη, αφού πολλές άλλες καταστροφές συνέβησαν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, κάθε χρόνο, μέσα στις 365 μέρες είναι λογικό να συμβούν πολλά και διάφορα, τόσο καλά, όσο και κακά. Ωστόσο, ο εφιάλτης της πανδημίας, που στη χώρα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου, έχει μετατρέψει το 2020, ίσως στη χειρότερη χρονιά για την ανθρωπότητα.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα

Στη μάχη που δίνει η χώρα μας με την φονική πανδημία για δέκα και πλέον μήνες, έχουν νοσήσει 138.850 άνθρωποι. Όπως φαίνεται ο ιός δείχνει μια μικρή προτίμηση στους άνδρες, αφού από το σύνολο των ανθρώπων που έχουν νοσήσει, το 52.3% άνδρες.

Ακόμα, η Ελλάδα έχει θρηνήσει 4.838 ανθρώπους, εκ των οποίων το 59.3%, ήτοι 2868, είναι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτή τη στιγμή, όπως ενημέρωση την περασμένη Τρίτη, στην ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λομωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 8.500, ενώ 2.000 εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική και 1.600 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο κορονοϊός στον κόσμο

Τα νούμερα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωσε τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο κύμα πήραμε… άριστα στην αντιμετώπιση της απειλής.

Ωστόσο, τα νούμερα στον υπόλοιπο πλανήτη προκαλούν σοκ. Από την αρχή της πανδημίας, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα -ακριβώς ένα χρόνο πριν- έχουν καταγραφεί 83.436.356 κρούσματα.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι -συγκεκριμένα 1.819.140, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 59.107.411 έχουν αναρρώσει.

Στη λήξη του 2020 υπάρχουν 22.509.805 ενεργά κρούσματα.

Οι χώρες που σάρωσε ο κορονοϊός

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και τα περισσότερα κρούσματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 20.244.432 κρούσματα και 351.230 θανάτους.

Δεύτερη σε κρούσματα είναι η Ινδία με 10.282.624, τρίτη η Βραζιλία με 7.635.999 μολύνσεις, ενώ ακολουθούν η Ρωσία με 3.159.297 κρούσματα, η Γαλλία με 2.600.498 και η Βρετανία με 2.488.780.

Η Ιταλία που στο πρώτο κύμα «γονάτισε» μετράει αυτή τη στιγμή 2.107.166 κρούσματα, ενώ η Ισπανία 1.921.115.

Όσον αφορά τους θανάτους, μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί η Βραζιλία με 194.152 νεκρούς, ενώ στη συνέχεια η Ινδία με 148.950 νεκρούς.

Το Μεξικό θρηνεί 124.897 ανθρώπους, η Ιταλία 74.159, ενώ η Μεγάλη Βρετανία 73.512 και η Γαλλία 64.381.

Σχεδόν 50 χώρες έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού

Η ελπίδα όμως δεν μοιάζει να είναι πολύ μακριά. Έναν χρόνο μετά την πρώτη ειδοποίηση των κινεζικών αρχών προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα του κοροναϊού, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Η Κίνα από το καλοκαίρι

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-Cov-2, ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς το περασμένο καλοκαίρι, όταν κανένα εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από επίσημες αρχές, εμβολιάζοντας κυρίως τις πιο εκτεθειμένες πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενους και μαθητές που επισκέπτονται το εξωτερικό, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κλπ). Μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ το Πεκίνο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη την κυκλοφορία ενός πρώτου εμβολίου, που αναπτύχθηκε από την Sinopharm.

Η Ρωσία ακολούθησε στις 5 Δεκεμβρίου, αρχίζοντας να εμβολιάζει τις κατηγορίες πληθυσμού υψηλού κινδύνου με το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας Gamaleya. Από τότε, αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί κυρίως στη Λευκορωσία και την Αργεντινή, οι οποίες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τους την Τρίτη. Η Αλγερία σκοπεύει να ακολουθήσει τον Ιανουάριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτη χώρα στη Δύση

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο που παρασκεύασαν η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech. Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου και έως τις 27 Δεκεμβρίου σχεδόν 950.000 άνθρωποι είχαν ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η χώρα είναι επίσης η πρώτη που ενέκρινε χθες Τετάρτη το εμβόλιο που ανέπτυξαν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το εμβόλιο αυτό θα ξεκινήσει να χορηγείται σε Βρετανούς από τις 4 Ιανουαρίου.

Στη Δύση, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ άρχισαν να εμβολιάζουν στις 14 Δεκεμβρίου, η Ελβετία στις 23 του μήνα, η Σερβία στις 24, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Νορβηγία την Κυριακή και η Ισλανδία την Τρίτη. Όλες τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης οι πρώτες δύο χώρες που ενέκριναν το εμβόλιο της αμερικάνικης φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου από την ΕΕ.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου. Στην ΕΕ, που ξεκίνησε αργότερα τους εμβολιασμούς, η Γερμανία προπορεύεται σε εμβολιασμούς (πάνω από 130.000 σε πέντε ημέρες).

Το Ισραήλ σε αγώνα ταχύτητας

Στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου την εμβολιαστική εκστρατεία με δόσεις του κινεζικού Sinopharm να χορηγούνται στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι. Επίσης στα ΗΑΕ, το Ντουμπάι άρχισε να εμβολιάζει στις 23 Δεκεμβρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ξεκίνησαν την εκστρατεία τους στις 17 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου, το Κατάρ στις 23, το Κουβέιτ στις 24, το Ομάν την περασμένη Κυριακή 27 του μήνα. Όλες αυτές οι χώρες χορηγούν μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προς το παρόν, εκτός από το Μπαχρέιν όπου μαζί με το αμερικανικό-γερμανικό εμβόλιο χορηγείται αυτό της Sinopharm.

Το Ισραήλ, που έχει ξεκινήσει ένα αγώνα ταχύτητας για την ανοσοποίηση του 1/4 του πληθυσμού του σε ένα μήνα, έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 800.000 δόσεις. Το Μπαχρέιν σχεδόν 60.000 και το Ομάν πάνω από 3.000.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinovac και σκοπεύει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στα μέσα Ιανουαρίου.

Στη Κεντρική και Λατινική Αμερική, το Μεξικό, η Χιλή και η Κόστα Ρίκα ήταν οι πρώτες χώρες που ξεκίνησαν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους στις 24 Δεκεμβρίου, με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη άρχισε να εμβολιάζει την Τετάρτη με το ίδιο εμβόλιο. Οι άλλες χώρες της ηπείρου δεν βιάζονται: Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν σκοπεύουν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν θα περιμένουν το δεύτερο τρίμηνο, το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη έως τα μέσα του 2021.

Στην υποσαχάρια Αφρική και την Ωκεανία, δεν έχει φτάσει η ώρα ακόμη για εμβολιασμούς. Πρωτοπόρος; Το Κονακρί, πρωτεύουσα της Γουινέας, όπου την Τετάρτη χορηγήθηκαν οι πρώτες 60 δόσεις του Sputnik V, πριν αποφασίσουν οι εκεί αρχές αν θα προχωρήσουν ή όχι σε μαζικούς εμβολιασμούς.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR