World
Updated at:

Σύσκεψη Μοσάντ & Ισραηλινού ΥΠΑΜ για Ερντογάν

Αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει μια χαμηλού προφίλ προσέγγιση προς την Τουρκία προκειμένου να προσδιορίσει εάν οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, είπαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ήταν πολύ καλές, αφού κάποτε ήταν στενοί σύμμαχοι. Οι σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται το 2008 και έχουν εισέλθει σε κατάσταση συνεχιζόμενης κρίσης.

https://www.youtube.com/watch?v=cHRTFQ-azpg&t=1s

Το 2018, η Τουρκία υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ μετά από ταραχές γύρω από το όρος του ναού στην Ιερουσαλήμ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία στέλνει διφορούμενα μηνύματα στο Ισραήλ είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω τρίτων όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

CONTINUE READING

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ μέσω διαύλων  των υπηρεσιών πληροφοριών και τόνισε: «Έχουμε κάποιες δυσκολίες με τους ανθρώπους στην κορυφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχτεί την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά πρόσθεσε: «Η καρδιά μας επιθυμεί να μπορούμε να μεταφέρουμε τις σχέσεις μας με αυτούς σε ένα καλύτερο σημείο».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη πώς να "διαβάσει" τα μηνύματα που προέρχονται από την Τουρκία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνάντηση για το θέμα μετά τις προτάσεις του Ερντογάν.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν επίσης ανώτερα στελέχη του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Άμυνας και της Μοσάντ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση, ανέφεραν ότι ο Ασκενάζι είπε ότι άρχισε να στέλνει «μυνήματα» στους Τούρκους μέσω διαφόρων καναλιών, προκειμένου να εκτιμήσει, εάν και πόσο σοβαρά ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα ο Ερντογάν για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εκδηλώσει επίσημη, δημόσια αντίδραση στις προτάσεις του Ερντογάν και θα προσπαθήσει να "ασχοληθεί"  κατ ιδίαν με την τουρκική κυβέρνηση για αυτό, ενώ ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο νέος "τόνος" του Ερντογάν συνδέεται άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.

Ο Ερντογάν ανησυχεί ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο ηγέτη "Σουλτάνο", θα ακολουθήσει  σκληρή γραμμή προς την Τουρκία και ότι οι σχέσεις αναθέρμανσης με το Ισραήλ μπορούν να κερδίσουν πόντους  στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επίσης οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί, δεδομένης της υποψίας τους για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν.

CONTINUE READING

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να επιδιορθώσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Γάζας το 2008.

Οι επαφές πάγωσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά το «περιστατικό με τον το στόλο της Γάζας» το 2010, στο οποίο Ισραηλινοί κομάντο επιτέθηκαν σε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τον  ισραηλινό αποκλεισμό για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα.

Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, διευκόλυνε ένα τριμερές τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου και τον Ερντογάν το 2013 για να προσπαθήσουν να προωθήσουν μια συμφωνία συμφιλίωσης.

Αυτές οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2016 και η τελική ρήξη επήλθε δύο χρόνια αργότερα, όταν προέκυψε μια νέα κρίση αναφορικά με το όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR