πλανήτης γη
World

Ανασκόπηση 2020: Συμαντικές ειδήσεις που πέρασαν στα… ψιλά

Το 2020 δεν ήταν μόνο η «μαύρη χρονιά» της πανδημίας, της ελληνοτουρκικής κρίσης, του τραμπισμού, του Brexit και του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας.

Συνέβησαν και άλλα γεγονότα με πολιτικό, οικονομικό, ιατρικό, βιολογικό, ακόμη και… παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, που είχαν γενικά θετικό πρόσημο και είναι ικανά να μας φτιάξουν λίγο τη διάθεση. Σε γενικές γραμμές, τέτοιες ειδήσεις απουσίασαν ή πέρασαν απαρατήρητες από τις στήλες της ηλεκτρονικής και της έντυπης δημοσιογραφίας – αδίκως κατά τη γνώμη μας.

CONTINUE READING

Γι’ αυτό ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία, θεωρώντας ότι πολύς κόσμος θα ήθελε να μάθει ότι μέσα στην, κατά τα άλλα «ξορκισμένη», χρονιά που μας αφήνει, λύθηκε ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους της Βιολογίας και καθιερώθηκαν δωρεάν συγκοινωνίες σε μια -κάθε άλλο παρά… κομμουνιστική- χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Ή ακόμη ότι η Αφρική απαλλάχτηκε από μια επιδημιολογική μάστιγα δεκαετιών, φτιάχτηκε η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στη Νότια Αμερική και ο Αραβικός Κόσμος απέκτησε τον πρώτο του πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

» Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΛΥΣΕ ΓΡΙΦΟ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στην εκπνοή του Νοεμβρίου ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Deep Mind, θυγατρική της Google, κατάφερε να λύσει μια βιολογική σπαζοκεφαλιά μισού αιώνα, υπολογίζοντας το τρισδιάστατο σχήμα των πρωτεϊνών μόνο με τη γνώση της αλληλουχίας των αμινοξέων τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική, επιταχύνοντας τον σχεδιασμό φαρμάκων, μεταξύ άλλων και για τον κορονοϊό. Η τρισδιάστατη απεικόνιση της ακίδας του SARS-CoV-2 θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξουδετέρωσή του.

» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ» Η ΑΦΡΙΚΗ

Στα τέλη Αυγούστου η Περιφερειακή Επιτροπή Πιστοποίησης του ΠΟΥ κήρυξε την Αφρική, επιτέλους, απαλλαγμένη από τον ιό της πολιομυελίτιδας, έναν εφιάλτη για παιδιά κάτω των 5 ετών. Πριν από 25 χρόνια η νευροπαραλυτική ασθένεια που προσβάλλει τους μυς του αναπνευστικού είχε πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη «μαύρη ήπειρο», αλλά τώρα εντοπίζεται μόνο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Χάρις στο εμβόλιο απαλλάχτηκε από τη μάστιγα και η Νιγηρία, η τελευταία χώρα στην Αφρική με τόσο αυξημένα κρούσματα πολιομυελίτιδας, που αντιστοιχούσαν στα μισά όλου του πλανήτη.

» ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Στις 29 Φεβρουαρίου το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατήργησε εντελώς το εισιτήριο στις επίγειες συγκοινωνίες, δηλαδή λεωφορεία, τρένα και τραμ. «Το μέτρο αποσκοπεί στη μείωση του μποτιλιαρίσματος και των ρύπων, αλλά και στη στήριξη των χαμηλόμισθων συμπατριωτών μας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Φρανσουά Μπάους. Οι δωρεάν συγκοινωνίες θα χρηματοδοτούνται από τη φορολογία και τις διαφημιστικές χορηγίες, ενώ οι πλούσιοι Λουξεμβουργιανοί θα έχουν την επιλογή να ταξιδεύουν πρώτη θέση στα δημόσια μέσα μεταφοράς, με μια ετήσια κάρτα 660 ευρώ.

» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΩΣΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση καμία από τις πολυάριθμες ομάδες Αμερικανών νεοναζί και ρατσιστών, που στηρίζουν απροκάλυπτα τον απερχόμενο πρόεδρο – ιδίως στο αφήγημά του περί εκλογικής νοθείας. Ωστόσο, σε μια αλλοπρόσαλλη ενέργεια τον Απρίλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις τη… ρωσική ακροδεξιά οργάνωση «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα», επιβάλλοντας κυρώσεις στους ηγέτες της και παγώνοντας τα… ανύπαρκτα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Τραμπ έβαλε τους Ρώσους κρυπτο-ομοϊδεάτες του στην ίδια λίστα με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

» ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Στα μέσα Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχθηκε τη Βουλγαρία και την Κροατία στον μηχανισμό ERM-2, που αποτελεί προθάλαμο της ευρωζώνης. Είναι η πρώτη ενέργεια διεύρυνσης μετά την κρίση του ευρώ, στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, και η ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στην ευρωζώνη αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2024. Φυσικά, οι δύο χώρες δεν πληρούν τα απαραίτητα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, αλλά τίποτα το παράξενο. Το νομισματικό σύμπαν λειτουργεί με τους δικούς του νόμους.

CONTINUE READING

» ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Στις αρχές Αυγούστου εγκαινιάστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας στον Αραβικό Κόσμο, που λειτουργεί με νοτιοκορεατική τεχνολογία. Κανονικά επρόκειτο να εγκαινιαστεί το 2017, αλλά λόγοι ασφάλειας επέβαλαν την τριετή καθυστέρηση. Το γειτονικό Κατάρ έχει χαρακτηρίσει τον πυρηνικό σταθμό του Μπαρακάχ «απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Ομως, οι Εμιρατιανοί, παρά την επάρκειά τους σε πετρέλαιο, ποντάρουν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κοιτάζοντας παράλληλα στο Διάστημα. Πρόσφατα εκτόξευσαν το πρώτο τους μη επανδρωμένο όχημα για τον Αρη.

» ΑΡΚΟΥΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ

Στα μέσα Σεπτεμβρίου Ρώσοι βοσκοί ελαφιών στον Αρκτικό Κύκλο, και συγκεκριμένα στις Νήσους Λιακόφσκι, ανακάλυψαν το εκπληκτικά καλοδιατηρημένο κουφάρι μιας αρκούδας της Εποχής των Παγετώνων, που υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 22.000-39.500 χρόνια. Δηλαδή, στη βαθιά Προϊστορία του Homo Sapiens, πολύ πριν αναπτυχθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός. Το συγκεκριμένο είδος αρκούδας εξαφανίστηκε πριν από 15.000 χρόνια, γι’ αυτό και οι Ρώσοι επιστήμονες έμειναν άφωνοι αντικρίζοντας τα σχεδόν άθικτα δόντια και τη μύτη της. Οι αιώνιοι πάγοι έσωσαν όλο το σώμα και τα εσωτερικά όργανα του ζώου, χαρίζοντας στο Πανεπιστήμιο του Γιακούτσκ και σε όλη την ανθρωπότητα ένα μοναδικό παλαιοντολογικό εύρημα.

» ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στην Κολομβία ένα από τα τεχνικά δυσκολότερα αλλά και σημαντικότερα δημόσια έργα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για τη μακρύτερη οδική σήραγγα της Λατινικής Αμερικής, μήκους 8,65 χιλιομέτρων. Διαμέσου της οροσειράς των Ανδεων το Tunnel la Linea ενώνει το λιμάνι του Ειρηνικού, Μποναβεντούρα, με την ενδοχώρα της Κολομβίας και των γειτονικών χωρών, δίνοντας ώθηση στο εμπόριο και την οικονομία. Ο πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, μίλησε για «θρίαμβο της επιμονής, της εντατικής δουλειάς και του οράματος», ενώ το κόστος του έργου ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο πέσος (270 εκατ. δολάρια).

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR