World
Updated at:

Θέμα χρόνου είναι η Τουρκία να πέσει στα "νύχια" του ΔΝΤ

Η Τουρκία είναι πιθανό να εξαναγκαστεί σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λόγω πολιτικών λαθών και αδύναμων χρηματοοικονομικών πόρων, ανέφεραν την Παρασκευή οι οικονομολόγοι, ανέφερε η εφημερίδα «Dünya».

Η Τουρκία πρέπει να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει σχέσεις με τους κορυφαίους χορηγούς της Ουάσιγκτον με βάση το ΔΝΤ για να καταστεί δυνατή η συμφωνία δανείου, δήλωσε  ο Ρεφέτ Γκιουρκαϊνάκ , καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ και πρώην οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, και η Τουρκία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και το απαραίτητο κεφάλαιο για τη χρηματοδότησή του, δήλωσε ο Γκιουρκαϊνάκ .

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει μαζική οικονομική και δικαστική μεταρρύθμιση στην Τουρκία μετά την αντικατάσταση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και την πρόσληψη νέου υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών.

 Ο Ερντογάν έκανε την αλλαγή αφού η λίρα έπεσε στα διαδοχικά χαμηλότερα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

 Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 15% από 10,25% για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της πτώσης του νομίσματος και της αντιμετώπιση ενός  διψήφιου πληθωρισμού.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, η οποία θα θέσει ορισμένες εταιρείες σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, οδηγώντας σε πτώχευση και αυξημένη φτώχεια, δήλωσε ο  Ουγκούρ Γκιουρσές, τραπεζίτης και ειδικός στην τουρκική οικονομία. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 14% το Νοέμβριο, το υψηλότερο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την Αργεντινή.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των δυτικών συμμάχων έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, αναφέρει το άρθρο.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε διαφορές που περιλαμβάνουν την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Μεσογείου που αμφισβητούνται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι διαφωνίες της Τουρκίας με μεγάλες δυτικές δυνάμεις περιπλέκουν την οικονομική κατάσταση και αυτές οι χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφασίσουν σχετικά με οποιοδήποτε πρόγραμμα δανείου, δήλωσε ο Γκιουρσές.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR