Γιάκομπ Μοράν Γκιλάντ
Health Sciences

Ισραηλινός επιστήμονας: Η μετάλλαξη του κορονοϊου είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

H αρχή του παγόβουνου μπορεί να είναι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στη Βρετανία, προειδοποιεί κορυφαίος Ισραηλινός επιστήμονας την ώρα που ο «Γερμανός Τσιόδρας», Κρίστιαν Ντρόστεν, θεωρεί ότι ήδη βρίσκεται στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Την ώρα που η Ευρώπη και άλλες χώρες του πλανήτη κόβουν τον «ομφάλιο λώρο» με την χώρα του Μπόρις Τζόνσον, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα του νέου στελέχους ανέρχονται σε 83.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ήδη στην ατμομηχανή της ευρωζώνης, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Η Βρετανία είναι ο παρίας της διεθνούς κοινότητας, όπως χαρακτηρίζουν τη χώρα τα διεθνή ΜΜΕ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, ότι το νέος στέλεχος του ιού είναι πλέον εκτός ελέγχου.

CONTINUE READING

Το γεγονός ότι το στέλεχος μεταδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα και έχει ήδη εντοπιστεί εκτός από την Βρετανία, σε Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Νότιο Αφρική, Αυστραλία, εγείρει έντονη ανησυχία και φόβους στην επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BionTech που λαμβάνει τη Δευτέρα έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης για τη διάθεσή του στην γηραιά ήπειρο.

Ωστόσο, η δήλωση- βόμβα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, το Σάββατο ότι, λόγω της εμφάνισης μιας νέας, γρήγορης εξάπλωσης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, τα χριστουγεννιάτικα σχέδια που έχουν κάνει οι Βρετανοί πολίτες θα ακυρωθούν, επιβάλλοντας lockdown γεγονός που επηρεάζει περισσότερα από 16 εκατομμύρια άτομα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τις ευρωπαϊκές χώρες- στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες- να ανακοινώνουν αναστολή πτήσεων από τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το νέο στέλεχος είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό.

Τι λέει ο Ισραηλινός επιστήμονας

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιάκομπ Μοράν Γκιλάντ, γιατρός, ειδικός στην κλινική μικροβιολογία και δημόσια υγεία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και μέλος της Ισραηλινής Ομάδας Διαχείρισης της Πανδημίας, δήλωσε στην εφημερίδα «Τhe Jerusalem Post» ότι, ενώ οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι σχετικά κάτι συνηθισμένο, η νέα μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

«Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό», υποστήριξε ο Μοράν Γκιλάν, «οι αριθμοί που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Τζόνσον ήταν μια προβολή, βασισμένη σε στοιχεία που δείχνουν μια αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές όπου αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη είχε εντοπιστεί».

«Οι μεταλλάξεις στους ιούς δεν είναι κάτι νέο , ούτε είναι κάτι νέο στη νόσο COVID-19», είπε.

Είπε ότι επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες από 1.000 γνωστές μεταλλάξεις στον κορωνοϊό που βρέθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Βουχάν, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ασήμαντες.

Τόσο όμως το νέο στέλεχος του ιού στο Ηνωμένου Βασιλείου όσο και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που οδήγησε πρόσφατα σε μαζική σφαγή των μινκς στη χώρα, επέφεραν αλλαγές στην πρωτεΐνη του ιού, αν και για τον Μόραν Γκιλάντ αυτά τα δύο διαφορετικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού δεν σχετίζονται.

«Οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με την πρωτεΐνική ακίδα του ιού δεν μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική της νόσου, δεδομένου ότι είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία της μόλυνσης.

»Για παράδειγμα, η μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει τους τρόπους με τους οποίους ο ιός συνδέεται με τα κύτταρα στο αναπνευστικό σύστημα», δήλωσε ο Μοράν Γκίλαν τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν το πιο δυσοίωνο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει από το νέο στέλεχος που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασιλείο.

«Η Αγγλία ανησυχεί περισσότερο. Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, αλλά υπάρχουν μεμονωμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε.

«Ενώ η πρωτεΐνική ακίδα χρησιμοποιείται στη διαγνωστική εξέταση, η δοκιμή και η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού έχει προχωρήσει πολύ», υποστήριξε στην ισρηλινή εφημερίδα.

Ενώ η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, ο ρυθμός μετάλλαξης του COVID-19 (περίπου μία μετάλλαξη κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Μοράν Γκιλάντ) υποδηλώνει ότι μια τέτοια διαδικασία θα χρειαζόταν χρόνια.

«Υπάρχουν νέες μεταλλάξεις σε αυτόν τον ιό όλη την ώρα, οι περισσότερες από αυτές είναι ασήμαντες», δήλωσε ο Ισραηλινός επιστήμονας.

CONTINUE READING

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σημαίνει ότι όλοι ξυπνάμε το πρωί και ξαφνικά βλέπουμε ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

»Δεν υπάρχει προς το παρόν ένδειξη ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη βλάπτει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με οποιονδήποτε τρόπο.

»Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων σε αυτόν τον ιό, δεν είναι μόνο ένας τύπος αντισώματος.

»Επομένως, ακόμη και αν υπάρχει μια μετάλλαξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, δεν θα είχε δραματική επίδραση», πρόσθεσε.

«Οι Βρετανοί είναι σήμερα οι παγκόσμιοι ηγέτες σε ό,τι αφορά το ποσοστό γενετικής αλληλουχίας από δείγματα ασθενών COVID-19.

»Γι ‘αυτό είναι αυτοί που εντοπίζουν αυτές τις μεταλλάξεις.

»Είναι πολύ πιθανό ότι αυτό που βλέπουμε στη Βρετανία, να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

»Πιθανότατα υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη, επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν παρακολουθεί με συνέπεια τη μετάλλαξη του ιού», είπε.

«Δίνουμε έμφαση στη Βρετανία, γιατί από εκεί προέρχονται οι αναφορές, αλλά αυτό είναι πιθανόν ένα παγκόσμιο ζήτημα», τόνισε ο Μοράντ Γκιλάντ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR