Society
Updated at:

Δρακόντεια τα μέτρα φύλαξης για το εμβόλιο από την ΕΛ.ΑΣ

Μια γιγαντιαία επιχείρηση για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου έχει σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί από τη πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής στις χώρες.

Στην Ελλάδα επικρατεί «κόκκινος συναγερμός» στην Αστυνομία για τη φύλαξη αλλά και την μεταφορά των αποθεμάτων των εμβολίων και έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» για την επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Πρόκειται σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοιού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» για την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

  • 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
  • Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:

  • 4.000-5.000 αστυνομικοί γι αυτό
  • Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού
  • ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:

  • Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
  • Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά
  • ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ελλάδα για την έναρξη της επιχείρησης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοιού

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Αντίστροφα μετρούν τα 24ωρα για την έναρξη της… απελευθέρωσης από τον κορωνοϊό μέσω της επιχείρησης «Ελευθερίας», δηλαδή τους εμβολιασμούς.

Το 2020 επιφυλάσσει όπως φαίνεται λίγο πριν την εκπνοή του το καλύτερο δώρο, να παραδοθούν τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στην Ευρώπη, πιθανόν και στη χώρα μας, ακόμη και πριν μπει η νέα χρονιά.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διανομές του εμβολίου των Pfizer/BioNtech στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το εμβόλιο μετά τον ΕΜΑ πρέπει να λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που αυτό θα γίνει, οι χώρες πάντως προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου με το που παραλάβουν τις πρώτες δόσεις να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους.

Αφού το εμβόλιο λάβει το «πράσινο φως» από την Ε.Ε θα ξεκινήσουν οι διανομές από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, ταυτόχρονα για όλα τα κράτη – μέλη. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Υγείας, οι διανομές μπορεί να ξεκινήσουν δύο με τρεις ημέρες μετά την έγκριση. Συνεπώς, υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ότι είναι δύσκολο τα εμβόλια να φτάσουν στην Ελλάδα πριν «λήξει» η χρονιά, όχι όμως απίθανο. Μπορεί να είναι την προτελευταία ή τελευταία ημέρα του έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού ώστε η θωράκιση κατά του κορωνοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου. Με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Στόχος είναι να χτιστεί ένα ψηλό τείχος ανοσίας, δηλαδή να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας. Για να φτάσει η Ελλάδα σε αυτό το ποσοστό θα πάει άνοιξη – μέχρι τότε και ενώ «χτίζεται» σταδιακά η συλλογική ανοσία είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ποιοι, πού και πώς

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα περιλαμβάνονται στις ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές μελέτες των εμβολίων. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς με προτεραιότητα σε όσους είναι στις ΜΕΘ, στους θαλάμους covid και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Στους πρώτους που θα εμβολιαστούν θα είναι οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας. Θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τους οποίους η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την προτεραιοποίηση. Οπως φαίνεται με δεδομένο ότι τα περισσότερα χρόνια νοσήματα συναντώνται στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα ακολουθηθεί μια διαδικασία προτεραιότητας με βάση την ηλικία συνυπολογιζόμενα, όμως, τα υποκείμενα νοσήματα.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, σε υφιστάμενες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω 65 Κινητών μονάδων που θα εμβολιάζουν όσους δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο. Στη «μάχη» μπαίνουν και οι ιδιωτικά κέντρα πρωτοβάθμιας Υγεία, εξυπηρετώντας κυρίως τα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων είναι η ύπαρξη διακριτού χώρου, δηλαδή αίθουσας στην οποία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και θα διαθέτουν ειδικό θάλαμο συντήρησης των εμβολίων.

Η διαδικασία των ραντεβού θα γίνεται με τρεις τρόπους. Προμετωπίδα είναι η άυλη συνταγογράφηση. Μέσα από το σύστημα αυτό και με δεδομένο ότι αποτελεί μία ενημερωμένη «τράπεζα» δεδομένων δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Ετσι, θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό ή email στους πολίτες, καλώντας τους να κάνουν το εμβόλιο. Μοναδική προϋπόθεση είναι η εγγραφή των πολιτών στο σύστημα της Άυλης συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυρομείο θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο ραντεβού με ημερομηνία και ώρα καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο όπου πρέπει να πάει ο πολίτης. Θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει «αποδέχομαι» πιθανώς στέλνοντας ένα μήνυμα με τον αριθμό 1, ή «δεν αποδέχομαι» με άλλο αριθμό όπως θα αναφέρεται στις οδηγίες που θα αναφέρονται στο μήνυμα. Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχθεί το ραντεβού, τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.

Tέλος, θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους πολίτες δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Στο σημείο αυτό αναμένεται να συνδράμουν τα σχεδόν 11.000 φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να διευκολύνουν τους πολίτες στο κλείσιμο του ραντεβού για τον εμβολιασμό, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR