Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg, κάλεσε την Τρίτη τους συμμάχους να βρουν μια «θετική λύση» αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.
"Προτρέπω όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και την Τουρκία και άλλους συμμάχους να εξετάσουν εάν υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί μια θετική λύση", δήλωσε ο Jens Stoltenberg σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapic στις Βρυξέλλες.
"Λυπάμαι που βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλο", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατήγγειλε την απόφαση σε γραπτή δήλωση λέγοντας: "Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την απόφαση επιβολής μονομερών κυρώσεων κατά της Τουρκίας".
Οι κυρώσεις, που εμπίπτουν στο νόμο Countering America's Adversaries Through Sanctions (CAATSA), στοχεύουν την Διεύθυνση της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας ( Savunma Sanayii Baskanhgi/ SSB), συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και τριών άλλων αξιωματούχων.
Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του που εξέφραζαν ανησυχίες για τις συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά S-400, είπε: "Αυτή είναι μια εθνική απόφαση, αλλά το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να ενσωματωθεί με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. "
"Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν στο παρελθόν συνομιλίες σχετικά με την πιθανότητα παράδοσης συστημάτων του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα το σύστημα Patriot ή το SAMP-T, τα οποία είναι συστήματα του ΝΑΤΟ που μπορούν να αυξήσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα, αλλά και να το κάνουν με τρόπο που είναι συμβατό και δυνατό να ενσωματωθεί στην αεροπορική και πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ ", πρόσθεσε.
Πως όμως είναι δομημένη η πολιτική της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας;
Ως γνωστόν η πολιτική της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθορίζεται από τρείς βασικούς μηχανισμούς που δρουν υποστηρικτικά και σε συνέχεια ο ένας με τον άλλο. Αυτοί είναι:
1. Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK)
2. Η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB)
3. Το Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας(SSDF)
Αναλυτικότερα:
Τον σχεδιασμό, συντονισμό, την Στρατηγική, την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών και την απόφαση του τρόπου προμήθειας των οπλικών συστημάτων και λοιπών συναρμόδιων υλικών για όλους τους φορείς Εθνικής ασφάλειας, έχει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK).
Στους φορείς Εθνικής ασφάλειας περιλαμβάνονται η ΜΙΤ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Στρατοχωροφυλακή,, η Διοίκηση ασφαλείας ακτών, και η Αστυνομία
Ωστόσο η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), είναι εκείνος ο φορέας με χαρακτήρα νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που έχει τον δικό του προϋπολογισμό και υπάγεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η SSB είναι εκείνη που εκτελεί τις αποφάσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της Εκτελεστικής επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας.
Τελευταία η SSB έχει αναβαθμιστεί και κατευθύνει και επιλύει προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ παρουσιάζει πρωτότυπες λύσεις αναφορικά με τον ανταγωνισμό της και την ένταξη της στη Διεθνή αγορά.
Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η SSB για την περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας εφαρμόζει 2 πολύ σημαντικές και άξιες μεγάλης προσοχής δράσεις. Αυτές είναι:
1. Η συγκρότηση εγχώριας ακαδημίας αμυντικής βιομηχανίας
2. Η αποστολή επιστημόνων στην ΕΕ και ΗΠΑ για εξειδικευμένες μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Τέλος το Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο υπάγεται στην SSB και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έχει την ευθύνη της εξασφάλισης των αναγκαιούντων οικονομικών πόρων , οι οποίοι είναι μυστικοί και εκτός προϋπολογισμού του κράτους.
Όπως αντιλαμβανόμαστε η SSB αποτελεί την "καρδιά" της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υπάγεται απευθείας στον Ερντογάν.
Συνεπώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ πλήττουν πάρα πολύ την τουρκική αμυντική βιομηχανία, ενώ οι ΗΠΑ ευθέως "δείχνουν" τον ίδιο τον Ερντογάν.
Για αυτούς τους δύο παραπάνω λόγους έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, ή μάλλον προς τον Ερντογάν τον ίδιο.