Κώστας Φαρσαλινός
Health
Updated at:

Φαρσαλινός: Εγείρονται βιοηθικά ζητήματα με τους εμβολιασμούς

Ο ερευνητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής, Κώστας Φαρσαλινός  μιλώντας στον 98.4, παρουσίασε μία ανάλυση που πραγματοποίησε με ομάδα επιστημόνων, όπου η κινητικότητα των πολιτών στο δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του 10%-11% και έως 15% σε εργασιακούς χώρους σε σχέση με το πρώτο, και πάντως όχι στο 20% που ανακοινώθηκε χθες. Ανέφερε μάλιστα πως πραγματοποίησαν ανάλυση και στις επίμαχες περιοχές Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας, που και αυτές δείχνουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με το πρώτο lockdown. Χαρακτήρισε τις διαφορές αναμενόμενες λόγω της κόπωσης από τα lockdown και της μείωσης του φόβου για το άγνωστο, άρα δεν μπορεί υποστηρίξει κάποιος ότι η κινητικότητα είναι από τις αιτίες αποτυχίας του lockdown.

Missing content.

Ο κ. Φαρσαλινός ανέφερε για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων ότι φαίνεται να έχουν σημαντικό όφελος στα πρώιμα στάδια της νόσου, σε ήπια και μέτριας βαρύτητας νόσο, ωστόσο η ευθύνη για την μη εισαγωγή τους δεν βαραίνει την Ελλάδα, αλλά την Ε.Ε και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που καθυστερεί στην αδειοδότηση, έστω με τη διαδικασία του επείγοντος, σε σχέση με τον FDA. Σημείωσε ότι το θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει αξιολογηθεί με την ίδια βαρύτητα και ταχύτητα όπως συμβαίνει και με τα εμβόλια. Ο κ. Φαρσαλινός μίλησε ακόμη για τις παράλογες έως ακραίες και άτοπες ενστάσεις για το εμβόλιο, αλλά και για τα λογικά ερωτήματα που προκύπτουν για πολλά ζητήματα που ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες ή δεν θα υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις αν δεν δοκιμαστεί στο πληθυσμό, όπως από σήμερα ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόνισε ότι εξίσου σημαντικό είναι να σταματήσει η στοχευμένη συζήτηση από κάποιους για άμεση ή έμμεση υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, διότι αυτό δεν βοηθά ούτε στη διαφάνεια και αξιοπιστία αλλά ούτε και στην εμπιστοσύνη των πολιτών, εγείροντας και βιοηθικά ζητήματα. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι αντί για πρόωρες συζητήσεις για τα εμβόλια, που ακόμη χρειάζονται μήνες μέχρι να εγκριθούν από τον EMA και να διατεθούν σε όλο τον πληθυσμό, θα πρέπει άμεσα να χαράξουμε μια επιδημιολογική στρατηγική, αφού είναι πολύ πιθανό τον Ιανουάριο να αντιμετωπίσουμε νέα σφοδρή άνοδο περιστατικών.

 Ανέφερε ότι τα lockdown αποδεδειγμένα δεν αποτελούν παρά την ύστατη λύση για τη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, ενώ είναι άγνωστο αν αυτά που προκαλούν ως στρατηγική θα αποδειχθούν τελικά πιο ζημιογόνα, όχι μόνο για την οικονομία και την ζωή των κοινωνιών μας αλλά και για την υγεία του πληθυσμού.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη:

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR