Government

Φ. Γεννηματά: Διαφωνούμε με τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του covid-19

«Δεν μπορεί να έχουμε οριζόντιες πολιτικές για όλη τη χώρα. Θα πρέπει να εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο και την κατάσταση της κάθε περιοχής το αν και πως θα πρέπει να ανοίξει», τόνισε σε συνέντευξή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στον Σκαϊ, συμπλήρωσε ότι «Με λίγα λόγια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Κρήτη τη Ρόδο την Κω την Κέρκυρα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Θεσσαλονίκη τις Σέρρες, τη Δράμα; Προφανώς δεν πρέπει να το κάνουμε. Για να έχουμε, όμως, σοβαρά επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία χρειαζόμαστε μαζικά τεστ. Ο κ. Μόσιαλος το λέει μέρα, παρά μέρα. Εμείς στηρίζουμε το ασφαλές άνοιγμα, στα μαζικά τεστ, στην σοβαρή ιχνηλάτηση και στον περιορισμό των κρουσμάτων. Τεστ παντού, αυστηροποίηση στις περιοχές που είναι στο κόκκινο, να τηρούνται τα μέτρα. Η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη της κυβέρνησης όχι μόνο ευθύνη των πολιτών».

Ανέφερε επίσης ότι για το Κίνημα Αλλαγής το πρώτο απ’ όλα είναι το ασφαλές άνοιγμα για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και έχει κατατεθεί, όπως είπε, συγκεκριμένη πρόταση για το πως μπορεί να γίνει το ασφαλές άνοιγμα.

Ελπίζω να έρθει την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός και να απαντήσει για όλα

Τόνισε ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ, όπως και συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης που ακολουθούν αυτή την τακτική και έχουν ήδη αποτελέσματα και ενώ ήταν σε χειρότερη κατάσταση και τώρα είναι σε καλύτερη.

«Κατ’ επανάληψη έχω μιλήσει για τα θέματα αυτά και μιλώ με στοιχεία. Κατέθεσα πολλά στοιχεία στην τελευταία συζήτησή μας στη Βουλή, απαντήσεις δεν πήρα. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να έρθει αυτή τη φορά στη Βουλή και να μας απαντήσει για όλα. Οι ευθύνες είναι ολοφανέρες. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε τελειώσει. Είναι αισιόδοξο και θετικό ότι υπάρχει η προοπτική του εμβολίου, αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε για να μην έχουμε ολέθρια αποτελέσματα και για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. 

«Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, σημείωσε συμπληρώνοντας ότι τα μηνύματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε, η ανησυχία είναι μεγάλη και γι’ αυτό ακριβώς κατέθεσα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και ελπίζω ότι θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή για να την απαντήσει», είπε. 

Έχουμε δρόμο μέχρι το εμβόλιο και την ανοσία του πληθυσμού

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που οργανώθηκε η χώρα ενόψει του 2ου κύματος, για την αξιοπιστία των στοιχείων. Πέρα από τις διαψεύσεις που ακούστηκαν, είπε, είναι προφανές ότι υπάρχουν θέματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Είναι μία έρευνα σε εξέλιξη, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε χθες, επομένως αυτό που εμείς περιμένουμε να δούμε είναι τα αποτελέσματα της έρευνας. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και λέω αυτά γιατί θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις.

Έχουμε δρόμο μέχρι το εμβόλιο και την ανοσία του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι για αρκετούς μήνες ακόμα μπορούμε να δεχτούμε ένα τρίτο κύμα, ενώ δεν έχουμε προλάβει να τελειώσουμε με το δεύτερο. Άρα πρέπει να προλάβουμε, να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση να αναδείξουμε τα τρωτά, τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να σώσουμε ανθρώπους από τον κίνδυνο να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους», συνέχισε. 

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε επίσης ότι αν η κυβέρνηση είχε κάνει όλα αυτά που έπρεπε, το δεύτερο κύμα θα είχε καθυστερήσει και δεν θα είχε αυτή την ένταση. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, τρέχει συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις και από τον ιό, δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε,  τονίζοντας ότι «Το πρώτο lockdown αυτό το νόημα είχε, να κερδίσουμε χρόνο για προετοιμαστεί η χώρα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα».

Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης

«Την ώρα που καίγονταν τα βαλκάνια από κρούσματα, άνοιξαν τα χερσαία σύνορα άνευ όρων. Υπήρξε ο συνωστισμός και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπήρξε μία σωστή προετοιμασία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις των γιατρών έγιναν μόλις το Νοέμβριο, ενώ έπρεπε να γίνουν από το Μάρτιο και τα νοσοκομεία να είναι στελεχωμένα. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τα τεστ και όχι μόνο με την αισχροκέρδεια που επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, αλλά και με την ποιότητα γιατί δεν υπάρχει ακόμα και μέχρι τώρα πιστοποίηση των εργαστηρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Βεβαίως, συνέχισε η κ. Γεννηματά, υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότατο ζήτημα γιατί φαίνεται ότι δεν είχε η κυβέρνηση σαφή και ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή και γι’ αυτό καθυστέρησε να πάρει τις αποφάσεις. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή ότι έχουν ευθύνη και καθυστέρησαν, το απλούστερο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τον εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. 

«Αποδείξαμε με στοιχεία στη Βουλή ότι εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα εκείνο το τριήμερο γιατί ακριβώς δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα. Περιορίστηκε η κυβέρνηση στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στα μέτρα αποστασιοποίησης και δεν ακολούθησε τη λογική που λέμε από το Μάρτιο ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, στους υγειονομικούς, στους καθηγητές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γηροκομεία, στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και στις κοινωνικές δομές έτσι ώστε να έχει πληρέστερη εικόνα και όλα αυτά τα στοιχεία να συγκεντρώνονται σε ένα αξιόπιστο μητρώο», ανέφερε. 

 Αν όλα αυτά, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, γίνονταν μαζί με μία σωστή ιχνηλάτηση, που δεν έγινε γιατί δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό ανθρώπων για να κάνει την ιχνηλάτηση, «πιστεύω ότι θα είχαμε καθυστερήσει το δεύτερο κύμα και δεν θα ήταν αυτής της έντασης. Προφανώς ο κορωνοϊός είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και δεν περιμέναμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το αντιμετωπίσει, αλλά μπορούσαμε να είχαμε οργανωθεί καλύτερα. Δείτε από πού ξεκίνησε η χώρα μας που ήταν ίσως η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά το πρώτο κύμα και που βρίσκεται σήμερα. Πόσο έχουν ανέβει οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πόσο λίγα τεστ κάνουμε», σημείωσε. 

Ανοργάνωτο το σύστημα

Αναφερόμενη στην οργάνωση του συστήματος η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «Αν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει το σύστημα για να έχει τα σωστά στοιχεία τότε τα προβλήματα ξεκινούν από την κυβέρνηση και δεν είναι ευθύνη των ειδικών. Αν έχεις λάθος στοιχεία, αν κάνεις λιγότερα τεστ, αν δεν κάνεις δειγματοληπτικούς ελέγχους, αν υπάρχει ζήτημα με την αξιοπιστία των τεστ, όταν δεν υπάρχει πιστοποίηση των εργαστηρίων, όταν δεν έχεις την πλήρη και σαφή εικόνα, όταν δεν κάνεις σωστή ιχνηλάτηση, τότε προφανώς οι επιστήμονες δεν έχουν σωστά δεδομένα να αξιολογήσουν και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Αρκετά μέλη της επιστημονικής επιτροπής έγκαιρα ζητούσαν πιο αυστηρά μέτρα όμως σαφέστατα τις τελικές αποφάσεις της παίρνει η κυβέρνηση. Επίσης είναι γνωστό ότι τα ερωτήματα τα θέτει η κυβέρνηση και στα ερωτήματα αυτά απαντά η επιτροπή. Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει το σύστημα με σωστό τρόπο για να έχει τα σωστά στοιχεία και τις πληροφορίες για να τα θέσει υπόψη των ειδικών για να πάρει τις σωστές απαντήσεις, τότε τα προβλήματα ξεκινούν από την κυβέρνηση και δεν είναι πρόβλημα των ειδικών». 

Η κυβέρνηση περιμένει να μπουν πρώτα τα λουκέτα και μετά να πάρει μέτρα;

«Έχουμε βασική διαφωνία για τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διότι αν έχουμε ερείπια στην οικονομία τότε η ανάκαμψη θα είναι δυσκολότερη, θα εκτοξευτεί η ανεργία και το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μιλάμε λοιπόν για πραγματικά μέτρα στήριξης», είπε. 

Κατ’ αρχήν, συνέχισε η κ. Γεννηματά,  με αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν επαρκεί το ποσό που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Μιλάμε για την ανάγκη που υπάρχει για ρευστότητα στην αγορά και ειδικά όταν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αύξησαν τους δικαιούχους και καλώς έπραξαν, αλλά όχι το ποσό. Θα το κάνουν στην πορεία και θα το δείτε, αλλά τότε θα έχουν ήδη μπει λουκέτα και θα έχουμε εκτόξευση της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει 37 δις να στηρίξει το δεύτερο lockdown. Γιατί περιμένει να μπουν πρώτα τα λουκέτα και μετά να πάρει μέτρα;», διερωτήθηκε.

Είναι φανερό, όπως υποστήριξε, ότι η αναστολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αφορά ένα μήνα. Έπρεπε να ανακοινωθεί ότι για ένα εξάμηνο αναστέλλονται οι υποχρεώσεις τους και να ξεκινήσει μία συζήτηση για το πως πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα και μία ρύθμιση όταν θα έρθει η στιγμή να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Φαντάζεστε ότι υπάρχει μαγικό κουμπί, ένας επαγγελματίας που έχει κλειστή την επιχείρηση του, να το πατήσει και τον Ιανουάριο να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους;

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι όσοι μπαίνουν στην αναστολή θα λαμβάνουν 534 ευρώ. Προφανώς με αυτό το ποσό θα αποφασιστεί να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Εμείς λέμε να γίνει στην Ελλάδα ότι γίνεται στην Ευρώπη που αξιοποιούν πολύ περισσότερο το πρόγραμμα SURE, δηλαδή, να καλύπτεται το 100% του μισθού με όριο το ποσό των 1000 ευρώ. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει αξιοπρέπεια, δεν ευθύνεται αυτός για το Covid», υπογράμμισε. 

«Είναι δυνατόν σήμερα με αυτή την κατάσταση για την υγεία και την οικονομία να μιλάμε τι θα γίνει μετά από ένα χρόνο στις διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής; Εμείς ασχολούμαστε με τα προβλήματα. Δουλεύουμε πυρετωδώς, εκατοντάδες άνθρωποι για να παράξουμε τις προτάσεις που καταθέτουμε και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην βλέπει τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε για να καλύψουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν υπάρχει και για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στον τόπο.

Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ξέρουμε πως πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα όταν ολοκληρωθεί η ιστορία του κορωνοϊού. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό μας απασχολεί τώρα», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR