World

Η μεγάλη πρόκληση του εμβολιασμού ενός δισ. ανθρώπων για τον κορονοϊό

Πώς εμβολιάζεις άραγε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους; Η απάντηση αναμένεται να έχει πολύ από Ινδία εντός της. Η Ινδία τρέχει ήδη ένα τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμού, φτιάχνει το 60% των παγκόσμιων εμβολίων και είναι έδρα για τους περισσότερους από τους μισούς μεγάλους κατασκευαστές.

CONTINUE READING

Όσο για το Serum Institute της Ινδίας, είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

Η Ινδία έχει σχεδιάσει να πάρει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, χορηγώντας τες σε 250 εκατ. ανθρώπους μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Ο μαζικός εμβολιασμός σε τεράστιες κλίμακες είναι η ειδικότητά της. Το κάνει κάθε χρόνο. Το ετήσιο πρόγραμμά της, το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόγραμμα του κόσμου που τρέχει εδώ και 42 χρόνια, εμβολιάζει 55 εκατ. ανθρώπους τη χρονιά, νεογέννητα και εγκύους κυρίως.

Πάνω από 390 εκατ. εμβόλια γίνονται κάθε χρόνο, για μια σειρά από νόσους, την ίδια ώρα που η Ινδία έχει και το καλύτερο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης όλων αυτών των εμβολίων.

Ακόμα και για την Ινδία όμως ο εμβολιασμός 1 δισ. ανθρώπων δεν είναι εύκολη δουλειά. Είναι πρωτόγνωρα τα νούμερα και τρομακτικά.

Πέντε από τα 30 πειραματικά εμβόλια για τον κορονοϊό αναπτύσσονται στην Ινδία και είναι ακόμα σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Το γνωστότερο είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, που ελέγχεται από το Serum. Η Ινδία αναπτύσσει ωστόσο και το δικό της, ένα της Bharat BioTech.

«Κατανοούμε τις πολυπλοκότητες της άσκησης. Θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια για να εμβολιάσουμε τους μισούς Ινδούς», παραδέχεται στο BBC η Dr Gagandeep Kang της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου.

Τι προβλήματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κόσμος

Η Ινδία, που είναι ένα πολύ παράδειγμα για τον άθλο της διανομής, έχει 27.000 σημεία αποθήκευσης εμβολίων σε κανονικές συνθήκες (2-8 βαθμούς Κελσίου). Από κει προμηθεύονται εμβόλια πάνω από 8 εκατ. σημεία της χώρας.

Ακόμα και αυτά όμως δεν θα είναι αρκετά. Ο επόμενος πονοκέφαλος είναι οι σύριγγες. Σύριγγες μίας χρήσεως, για να είναι ασφαλείς.

CONTINUE READING

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Ινδίας έχει δεσμευτεί για 1 δισ. σύριγγες μέσα στο 2021, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Και τι θα γίνει με τα ιατρικά απόβλητα; Τα φιαλίδια με τις δόσεις του εμβολίου δηλαδή; Αλλά και με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό; Ακόμα και οι 4 εκατ. γιατροί και νοσοκόμες που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα δεν επαρκούν.

Είναι σίγουρο ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία και για την ασφαλή χορήγησή του θα πρέπει να κινητοποιηθεί ένας πρωτόγνωρος μηχανισμός.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR