Η Τουρκία του Ερντογάν έχει δείξει κατ' επανάληψη ότι το μόνο που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της, είναι η ισχυρή αποτρεπτική ισχύς του αντιπάλου. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η ανάδειξη δέσμης στρατιωτικών μέτρων επιτυχούς αντιμετώπισης τουρκικών οπλικών συστημάτων αιχμής όπως UAV, S-400, Koral αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση των δικών μας στρατιωτικών οπλικών συστημάτων όπως Ε/Π Kiowa, πυραύλων ATTACKAMS και Patriot.
Στο άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Τα OH-58D Kiowa στο κυνήγι των Bayraktar!» επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Οι αναφορές των Επιτελών του ΓΕΕΘΑ για την παρουσία Τουρκικών UAVS στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν με τα τουρκικά σκάφη να μπαίνουν στον χώρο των Παραβιάσεων του FIR αναγκάζοντας το ΑΤΑ να απογειώνει μαχητικά για να τα αναχαιτίσει!
Ελληνοτουρκικά: Το κακό είναι και πρέπει να επισημανθεί και να αντιμετωπιστεί, είναι ότι οι Τούρκοι "ξεψάρωσαν" και στέλνουν πια και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και δεν παίζει αυτό, ούτε οικονομικά συμφέρει, να αναχαιτίζουμε UAVS με μαχητικά!
Στο τραπέζι των Αξιωματικών που ασχολούνται αποκλειστικά με τον Κλάδο των Επιχειρήσεων έπεσε η πρόταση της αναχαίτησης των Τουρκικών UAV τα Ελικόπτερα OH-58D Kiowa.
Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη… και επιτρέπει να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός …Εκτός των Ε/Π των Απάτσι!
Το μικρό μέγεθος OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7», κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος–εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν «Πολύ εργαλείο Πολέμου με πολύ χαμηλό κόστος!»
Εκτίμηση μου είναι ότι η άποψη της διασποράς των OH-58D Kiowa σε όλη την μεθόριο κρίνεται σωστή και επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV και όχι μόνο.
Στο άρθρο-ανάλυσή μου στις 24/6/2020, πέντε (5) μήνες νωρίτερα, με τίτλο «Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να σταματήσει την Τουρκία», ανέφερα μία δέσμη μέτρων που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να έχει τη δυνατότητα από θέση ισχύος να σταματήσει την Τουρκία, στα οποία περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των Ε/Π Kiowa,και η αντιμετώπιση των τουρκικών UAV(με Bold).
Συγκεκριμένα έγραφα μεταξύ άλλων:
«Επειδή ο χρόνος τρέχει και μετράει αντίστροφα θα πρέπει να γίνουν τα εξής άμεσα:
-Η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει το ταχύτερο δυνατόν την υλοποίηση, παραλαβή και μεταφορά από τις ΗΠΑ της δωρεάν παραχώρησης των 300 ΤΟΜΑ Μ2Α2 BRADLEY μέσω του προγράμματος EDA και των 1200M1117ASV GUARDIAN θωρακισμένου οχήματος.
Παράλληλα θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς από το ΓΕΣ η κατανομή του εν λόγω υλικού σε Σχηματισμούς και Μονάδες μας.
Εισήγηση είναι τα ΤΟΜΑ να διατεθούν σε Μονάδες του Έβρου, τα δε Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένα οχήματα πρωτίστως σε Μονάδες νησιών του Αιγαίου και σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων του Αιγαίου και δευτερευόντως στον Έβρο, σε αναλογία 60% στα νησιά μας και 40% στον Έβρο.
Σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω ή ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση όλα τα παραπάνω οπλικά συστήματα δεν αφιχθούν στην χώρα μας, τότε θα πρέπει το ΓΕΣ να διατάξει όπως Σχηματισμοί από Ήπειρο-Δυτική και Κεντρική Μακεδονία διαθέσουν το 50% των ΤΟΜΠ- ΤΟΜΑ-αρμάτων τους σε Σχηματισμούς των νήσων του Αιγαίου-Δωδεκάνησα αλλά και του Δ Σώματος Στρατού (Θράκη).
Εισήγηση είναι σε τέτοια περίπτωση αυτά να διατεθούν σε αναλογία 60% σε Σχηματισμούς στα νησιά μας και 40% σε Σχηματισμούς μας στη Θράκη
-Τα 70 Ε/Π ΟΗ-58KIOVA τα οποία έχουν παραληφθεί ήδη από τις ΗΠΑ και βρίσκονται στην Ελλάδα ,θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα.
Εισήγηση είναι το 50% να κατανεμηθεί και να εδρεύει σε νησιά του Αιγαίου-Δωδεκάνησα, το 30% να αποτελέσει εφεδρεία με έδρα την Κρήτη , αφού το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι τα Δωδεκάνησα , με έμφαση το τρίγωνο συμπλέγματος νήσων Καστελορίζου-Ρόδος-Κρήτη, το δε 20% να αποτελέσει αρχικά την δεύτερη εφεδρεία και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται ως υλικό αντικατάστασης-συντήρησης των υπολοίπων Ε/Π.
-Επιπλέον εισηγούμαι όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα.
Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο ο αμυνόμενος έχει δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, ο αμυνόμενος είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πύρ κυριαρχεί του ελιγμού.
Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
-Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.
Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).
-Θα πρέπει επίσης να προμηθευτούμε antidrones συστήματα για χρήση κατά των τουρκικών drones αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για επιβολή αντιαντιμέτρων στα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου του Koral.
Υπενθυμίζω ότι στη Συρία η Τουρκία εφάρμοσε ένα νέο δόγμα επιχειρήσεων , ηλεκτρονικού πολέμου και μαζικής χρήσης Drones, επιφέροντας σε διάστημα 3 ημερών βαριές απώλειες στο στρατό του Assad.
Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαιτέρως , να συνταχθεί δε από το ΓΕΣ μελέτη προκειμένου να προετοιμαστούμε ανάλογα και να τους «περιμένουμε».
-Στον Έβρο κρίνω σκόπιμο να γίνει σημαντική βελτίωση από πλευράς οχυρωματικής οργάνωσης. Ο «φράχτης» και η ενίσχυσή του είναι ικανά να αποτρέψουν την εισβολή λαθρομεταναστών, αλλά όχι των τουρκικών τεθωρακισμένων.
Το καλοκαίρι άλλωστε η στάθμη των υδάτων του έβρου θα μειωθεί αισθητά και σε συγκερασμό με τα υλικά ταχείας ζεύξης του Έβρου ποταμού που διαθέτουν τα δύο τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού, ο ποταμός δεν θα αποτελεί πρόβλημα για τα τουρκικά τεθωρακισμένα.
Προτείνεται η δημιουργία κατά μήκος του Έβρου ποταμού, ενός πλέγματος με 5 διαδοχικές σειρές κρατήρων στο έδαφος, σχήματος μεγάλης σβούρας , όπου η διάμετρος στην επιφάνεια της θα είναι 18 μέτρα και στο κάτω μέρος της 10 μέτρα, το δε βάθος της θα είναι 8 μέτρα. Πρίν και μετά από κάθε κρατήρα να κατασκευαστούν ανομοιόμορφου ύψους 5 σειρές από αντιαρματικούς οδόντες δράκοντος από μπετόν αρμέ.
Τα παραπάνω θα παρεμποδίσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, έως πλήρως την διέλευση τουρκικών αρμάτων, ακόμη και αν αυτά περάσουν επιτυχώς τον Έβρο ποταμό, δίνοντας την ευχέρεια καταστροφής τους από τις φίλιες δυνάμεις.
-Θα πρέπει επίσης σε συνεργασία με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να συνεχίσουμε τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου-Κρήτης-Κύπρου ούτως ώστε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.
Επίσης θα πρέπει κατόπιν συμφωνίας με κάποια από τις παραπάνω χώρες εάν είναι δυνατόν να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενο τάνκερ), αφού κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικά οφέλη για την δράση της πολεμικής μας αεροπορίας σε καιρό επιχειρήσεων, επειδή αφενός όλη η τουρκική επικράτεια θα ήταν εντός βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων της αεροπορίας μας, αφετέρου θα μπορούσαν ευκολότερα να παρακαμφθούν οι S-400 σε περίπτωση ενεργοποίησής τους από τους τούρκους.
-Προτείνω επίσης να ζητήσουμε τον δανεισμό από χώρες της ΕΕ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιαεροπορικών PATRIOT ή σε αντίθετη περίπτωση την προώθηση μίας δικιάς μας πυροβολαρχίας από τις ήδη υπάρχουσες, στη Ρόδο ή στην Κρήτη, ενισχύοντας σημαντικά την αντιαεροπορική κάλυψη της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου.
Τονίζω ότι η Τουρκία μας έχει δείξει ότι το αρχικό Θέατρο επιχειρήσεων με τη χώρα μας θα είναι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου και γιαυτό άλλωστε εισηγούμαι με όλα τα παραπάνω την σημαντική επαύξηση της αποτρεπτικής μας ισχύος στην εν λόγω περιοχή.
-Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα μετακινήσει και αυτή τους S-400 της σε θέση τέτοια από την οποία να δύναται να καλύπτει πλήρως την παραπάνω περιοχή.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς, για αυτό η προώθηση Patriot από εμάς, είτε στην Κρήτη, είτε στη Ρόδο είναι πολύ ζωτικής σημασίας.
Άλλωστε με τον τρόπο αυτό (S-300 και Patriot), θα δημιουργήσουμε μαζί με τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας που εδρεύουν στην Κρήτη και τα οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε με μία επιπλέον μοίρα αεροσκαφών μας τα οποία να μετασταθμεύσουν εκεί από τώρα, έναν αδιαπέραστο θόλο πάνω από τα πλοία του στόλου μας, τα οποία θα ενεργήσουν στο υπόψιν Θέατρο Επιχειρήσεων.
-Επίσης θα πρέπει να διαθέσουμε επιπλέον βλήματα MLRS (ATTACKAMS) στη Ρόδο, προκειμένου να δύναται να βληθούν από το φίλιο Πυροβολικό μας που εδρεύει στο νησί, οι εγκαταστάσεις του τουρκικού ναυστάθμου στο Aksaz.
Αυτό είναι εξόχως σημαντικό όπως αντιλαμβάνεστε και θα έχει σημαντική βαρύτητα στην εξέλιξη των Επιχειρήσεων στο Θέατρο Επιχειρήσεων Καστελόριζο-Ρόδος-Κρήτη-Κύπρος.
Τέλος θα πρέπει η χώρα μας να προβεί στην απόκτηση το ταχύτερο δυνατόν anti-drones συστημάτων καθώς και ηλεκτρονικών συστημάτων αντιαντιμέτρων τακτικών αλλά και στρατηγικών τα οποία και να εντάξει σε Μονάδες –Σχηματισμούς αλλά και σε μείζονες Σχηματισμούς.»
Κλείνω επισημαίνοντας ότι κατά την άποψή μου θα πρέπει να μελετηθούν και να ληφθούν υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς και οι άλλες εισηγήσεις του παρόντος άρθρου, αφού όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι «το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν».