Health

Science: Η πρόωρη έγκριση εμβολίου κορονοϊού εξυπηρετεί σκοπιμότητες, όχι την υγεία

Η πρόωρη έγκριση ενός εμβολίου για τον Covid-19 εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και είναι διπλά επικίνδυνη, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, διατυπώνει σε άρθρο του το περιοδικό Science, παρατηρώντας την επικίνδυνη βιασύνη για το ποια χώρα θα κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού στο αγώνα του εμβολίου.

CONTINUE READING

Το χάσμα μεταξύ επιστήμης και πολιτικής συνεχίζει να διευρύνεται μετά την ανακοίνωση από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι ένα εμβόλιο για τη νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) είναι έτοιμο προς χρήση και εκείνη του Προέδρου Donald Trump ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο sτις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.


Παρατηρείται διεθνώς μια επικίνδυνη βιασύνη για το ποια χώρα θα κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού στο αγώνα του εμβολίου.


Για έναν αγώνα με τις αναλογίες «Sputnik» (όπως το θέτει ο Putin), απαιτείται γρήγορη έγκριση από τις ρυθμιστικές υπηρεσίες για να «κερδίσει» η αντίστοιχη πολιτική ηγεσία.


Ωστόσο, αυτή είναι μια επικίνδυνη σκέψη, που καθοδηγείται από πολιτικούς στόχους για γρήγορη ικανοποίηση αυτών, που ωστόσο μειώνει την ασφάλεια, αφού οι σύντομες και βραχυπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων, θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και στην επιστήμη.


Το ρωσικό εμβόλιο παραμένει τυλιγμένο σε ένα μυστήριο - δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες για αυτό, και αυτό που έχει προκληθεί προέρχεται από τα χείλη των πολιτικών.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πίεση που ασκείται στους κυβερνητικούς επιστήμονες από τη διοίκηση σε οποιαδήποτε πτυχή της πανδημίας γίνεται όλο και πιο προφανής, καθώς έχουν επικριθεί ή αποσοβηθεί από την κυβέρνηση και τον Trump.


Ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής της χώρας για τις μολυσματικές ασθένειες και μέλος της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊοό, ήταν ο πιο πρόθυμος να πει τα πράγματα με σαφήνεια, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσει τη συγκεχυμένη όσο και κακοποιητική ρητορία από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Peter Navarro (για να μην αναφέρουμε επαίσχυντες απειλές βίας εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του).


Η πλειονότητα των επιδημιολόγων παγκοσμίως που εργάζονται σε μολυσματικές ασθένειες δεσμεύεται σταθερά σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές κατά τη «φάση 3», για όλες τις παρεμβάσεις, αλλά ειδικά για εμβόλια που πρέπει να χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους.


Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που λαμβάνει εικονικό φάρμακο.
Οι μελέτες φάσης 3 βρίσκονται σε εξέλιξη με τους πρώτους υποψήφιους ασθενείς για την δοκιμή του εμβολίου του COVID-19 να ανέρχονται σε 30.000.


Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και η δοκιμή πρέπει να συνεχιστεί έως ότου μολυνθούν άτομα στην ομάδα ελέγχου.
Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα διαρκέσει.


Οι γιατροί που θέλουν να συμβουλέψουν υγιείς ασθενείς σχετικά με τη λήψη του εμβολίου, χρειάζονται να έχουν επαρκή και όσο το δυνατόν πιο σωστή πληροφόρηση επ'αυτών των δεδομένων.


Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαθέτει συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων για την έγκριση εμβολίων και τυχόν συναφών αδειών χρήσης έκτακτης ανάγκης.


Υπάρχουν εκκλήσεις για διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχει τέτοια εξουσιοδότηση για τον COVID-19.
Η μόνη άδεια έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε ποτέ για ένα εμβόλιο, ήταν για ένα κατά του άνθρακα, λόγω της υποτιθέμενης απειλής βιολογικού πολέμου που εμπλέκει αυτόν τον παράγοντα.


Εν πάση περιπτώσει, η επιστημονική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιμείνει ότι οι εγκρίσεις άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης ή για το ίδιο το εμβόλιο COVID-19 να γίνονται κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή του FDA και οι δράσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να περιλαμβάνουν παρόμοια επιστημονική επίβλεψη.


Η πρόωρη έγκριση ενός εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (ή οπουδήποτε) θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική επανάληψη του φιάσκο υδροξυχλωροκίνης αλλά με πολύ υψηλότερα τα ποσοστά της αποτυχίας.


Η έγκριση ενός εμβολίου που είναι επιβλαβές ή δεν είναι αποτελεσματικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από πολιτικές δυνάμεις που ήδη επιδίδονται σε σε μια ρητορική φόβου κατά των εμβολίων.


Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ αντέχουν τις πιέσεις.
Ο Francis Collins, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ζήτησε επιτακτικά να υποστηριχθεί η επαρκής δοκιμή των εμβολίων στη φάση 3 και ο διευθυντής του FDA Stephen Hahn δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τις επιταγές της επιστήμης. Οι πιέσεις που ασκούνται στον Hahn είναι σοβαρές και όσο διατηρεί σταθερή την άποψή του για το προβάδισμα της επιστήμης, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να τον υποστηρίξει.
Έκανε ένα λάθος στη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης για υδροξυχλωροκίνη, αλλά την απέσυρε μόλις είδε τα δεδομένα: τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι το φάρμακο είναι άχρηστο έναντι του COVID-19.


Το ίδιο πρέπει να στηρίξει και τα άλλα πρόσωπα του επιστημονικού μηχανισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ο Robert Redfield (διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), η Debora Birx (συντονιστής απόκρισης της Ειδικής Ομάδας κορωνοϊού του Λευκού Οίκου) και ο Brett Guirror (βοηθός γραμματέας Υγείας) γιατί αξίζουν και χρειάζονται την υποστήριξη του έθνους, εφόσον συνεχίζουν να σέβονται την επιστήμη σε αυτό το θέμα.
Διακυβεύονται αμέτρητες ζωές και δεν θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί όσον αφορά στο εμβόλιο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR