Church

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Εκκλησία δεν ξεχωρίζει τον Χριστιανό από τον Έλληνα

Η Εκκλησία μέσα στους αιώνες έκανε το καθήκον της, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας πως για να διατηρηθεί ο ελληνισμός και για να μιλά αυτός ο λαός τη γλώσσα την ελληνική δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς πως οφείλεται στην Εκκλησία της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής βράβευσης των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Πάφου στον 13ο μαθητικό διαγωνισμό της Μητρόπολης Πάφου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως πάντοτε στους αγώνες του έθνους η Εκκλησία πρωτοστατούσε και θα πρωτοστατεί, γιατί πάντοτε η Εκκλησία βλέπει το έθνος να είναι ενωμένο με τον λαό της Εκκλησίας.

Δεν μπορεί, συνέχισε, η Εκκλησία να ξεχωρίσει τον χριστιανό από τον Έλληνα, σημειώνοντας πως η Εκκλησία υπηρέτησε τον Έλληνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως έχουμε τόσο βαθιές ρίζες εδώ που όσο και εάν προσπάθησαν και προσπαθούν οι κατακτητές δεν θα τα καταφέρουν να μας ξεριζώσουν απ’ αυτό τον τόπο. Περάσαμε και χειρότερες καταστάσεις, ανέφερε, προσθέτοντας πως εκείνο που ευελπιστούσαν, ότι θα μας διώξουν από τον χώρο των πατέρων μας, διαψεύστηκε και δεν τα κατάφεραν.

Εξέφρασε την βεβαιότητα πως “με την ζωντανή Εκκλησία μας, ξέρουμε τι θέλει ο λαός από μας, τον υπηρετούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας”, προσθέτοντας πως αυτός ο λαός ”που αγαπά η εκκλησία αγαπά την πατρίδα του πάντοτε θα εργάζεται και θα έχει στραμμένα και νου και καρδία προς την Ακρόπολη του εθνους”.

Πολλοί, είπε, με το πραξικόπημα ξεστόμισαν μερικές παραφωνίες, δηλώνοντας πως δεν είναι η Ελλάδα που μας έκανε το πραξικόπημα, αλλά πέντε ανεύθυνοι απάτριδες που έφεραν τη στολή του Έλληνα αξιωματικού. Για μας, είπε, η Ελλάδα μένει ως ιδέα, ο Έλληνας είναι υπέροχος πολίτης, αναφέροντας πως η Εκκλησία τον Έλληνα θα τον έχει πάντοτε πολύ υψηλά.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι θα διαψευστούν οι ελπίδες των ισχυρών της γης που νομίζουν ότι θα κουραστούμε και δεν θα αγωνιζόμεθα να κρατήσουμε αυτόν τον τόπο ελληνικό. “Θα προσπαθήσουμε ή αρέσει ή δεν αρέσει σ’ αυτούς”, συμπλήρωσε .

Στην τελετή βράβευσης απονεμήθηκαν τα βραβεία σε μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Επαρχίας Πάφου που εξασφάλισαν βραβεία στον μαθητικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου για τη φετινή σχολική χρόνια. Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως ο μαθητικός διαγωνισμός που προκήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου ήταν στα πλαίσια των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας 1960- 2020.

Ανακοινώνοντας τα βραβεία ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε ότι στα Λύκεια έγινε διαγωνισμός γραπτού δοκιμίου, ενώ στα Γυμνάσια έγινε διαγωνισμός μιας εργασίας, ενός project, ή εικαστικού θέματος.

Το πρώτο βραβείο των 600 ευρώ εξασφάλισε ο μαθητής του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχους Αντρέας Πατσαλοσαββή για τη δημιουργική του εργασία με θέμα τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τη συνεισφορά της κοινότητας του.

Το δεύτερο βραβείο των 400 ευρώ μοιράσθηκαν δυο μαθήτριες και ένας μαθητής του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου για την εικαστική τους δημιουργία με τίτλο «Με την αγχόνη αντίκρυ». Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθήτριες Πάτρα Χριστοδούλου και Παναγιώτα Τρύφωνος και ο μαθητής Χριστόφορος Τσιακκαρή.

Σε δεύτερη ομάδα του ιδίου σχολείου δόθηκε επίσης το δεύτερο βραβείο των 400 ευρώ για τη δημιουργική εργασία «Ο Σταυραετός του Μαχαιρά.» Την ομάδα αυτή αποτελούσαν οι μαθήτριες Χρυσήλια Αχιλλέως, Χρυσήβια Δημοσθένους , Άντρη Γεωργίου και ο μαθητής Χρήστος Γεωργίου.

Το τρίτο βραβείο των 200 ευρώ απονεμήθηκε στον Γιώργο Ζήνωνος και στη Μαρία Ευτυχία Πλαστήρα του Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου για τη δημιουργική τους εργασία με τίτλο: «ο αγώνας της μαθητιώσας νεολαίας για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού».

Σε ό,τι αφορά τα Λύκεια, ανέφερε ο Πάφου Γεώργιος, πρώτο και δεύτερο βραβείο, που δόθηκαν και τα δύο ως πρώτο, αφού ήταν ισάξια, εξασφάλισαν η μαθήτρια Νικολάου Άντρεα του Λυκείου Γεροσκήπου και ο Σάββα Κλεάνθης του Λυκείου Κύκκου. Στους δύο μαθητές απονεμήθηκε το ποσό των 1300 ευρώ, από 650 ο καθένας.

Το τρίτο βραβείο των 300 ευρώ απονεμήθηκε στη Δημητρίου Δημητριάνα του Λυκείου Πολεμίου.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως κυρίαρχη επέτειος στην Κύπρο φέτος, ήταν τα εξηντάχρονα από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός κράτους, που όταν ανακηρυσσόταν, πριν εξήντα χρόνια, δεν ήταν επιθυμητό, γιατί ήταν αποτέλεσμα άδικου συμβιβασμού και αντικαθιστούσε τον στόχο της Ένωσης με την Ελλάδα για τον οποίο είχε γίνει ο αγώνας και έχυσαν το αίμα τους τα νιάτα της Κύπρου, συμπλήρωσε.

Είναι ωστόσο, συνέχισε, αυτό το Κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία που έγινε δεκτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσδοκούσαμε και προσδοκούμε να μας προφυλάξει από τη διχοτόμηση που ήταν και παραμένει πάγιος στόχος της Βρετανίας και από τη βουλιμία της Τουρκίας για πλήρη τουρκοποίηση του τόπου.

Κι, ακόμα, στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει η μοναδική έπαλξη αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας , όπως είπε.

Ακολούθως ανέφερε πως την φροντίδα του Διαγωνισμού ανέλαβε ο Ξένιος Παναγή που έχει προαχθεί σε Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Την Επιτροπή αποτέλεσαν η Διοτίμα Παπαδή, Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις και η Μαρία Ηροδότου, βοηθός Διευθύντρια Α΄ στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου. Το θέμα επελέγη, από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πάφου, το πρωί της ημέρας του Διαγωνισμού, λίγο πριν τη διεξαγωγή του.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμά τις κυρίες Αγγελική Σμυρλή και Ουρανία Ζαχαρία που κάθε χρόνο, όχι απλώς αφιλοκερδώς, αλλά και με ιδιαίτερη χαρά διορθώνουν τα γραπτά.

Σημειώνεται πως η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών γίνεται την 1η Απριλίου μετά τη Δοξολογία στο μεγάλο συνοδικό, ωστόσο φέτος , όπως είπε, ο Μητροπολίτης Πάφου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, η βράβευση των μαθητών και μαθητριών, έγινε σήμερα.


 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR