Τουρκία-Παλαιστίνη ΑΟΖ
Middle East
Updated at:

Παλαιστινιακή Αρχή: "Είμαστε έτοιμοι για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία"

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρέσβης της ΠΑ τη Δευτέρα στα τουρκικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας όσα γράφει εδώ και καιρό το Πενταπόσταγμα για τουρκικό "δάκτυλο" στους Παλαιστίνιους, και εξαγριώνοντας φυσικά το Ισραήλ.

CONTINUE READING

Ο Faed Mustafa, πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο του παράνομου  τουρκολιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία και να υπογράψει αντίστοιχο σύμφωνο.

"Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα εμβάθυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες", δήλωσε ο Μουσταφά στην εφημερίδα Aydinlik.

"Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει μερίδια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς με την Τουρκία και να υπογράψουμε μια συμφωνία".

Ο Μουσταφά είπε ότι το Ισραήλ περιορίζει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για διεξαγωγή δραστηριοτήτων ερευνών και γεωτρήσεων στο πεδίο φυσικού αερίου της Γάζας, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1999 περίπου 30 χιλιόμετρα από την πολιορκημένη ακτή του παράκτιου θύλακα.

«Δεν μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το αέριο λόγω της ισραηλινής πίεσης», δήλωσε ο Μουσταφά, σύμφωνα με αραβικό ΜΜΕ.

Όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών, η προσέγγιση Τουρκίας-Παλαιστινιακής Αρχής δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ παράλληλα εξαφανίζεται κάθε πιθανότητα αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, όπως ήθελαν κάποια σενάρια στο πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηριστικά γράφαμε: 

"Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Παλαιστίνη και τον ταλαιπωρημένο λαό της εδώ και χρόνια, ενώ η Άγκυρα με μπόλικο καταριανό χρήμα έχει εξαγοράσει και εκεί τα πάντα. Η Τουρκία μάλιστα έχει μεγάλη επιρροή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία ως γνωστό υπάρχουν όλα τα ιερά ορθόδοξα προσκυνήματα. Τα σχέδια των Τούρκων αφορούν τον έλεγχο αυτής της περιοχής και την υφαρπαγή ΑΟΖ από Κύπρο και Ελλάδα.       

Μάλιστα ο απόστρατος Τούρκος στρατηγός Τζιχάτ Γιαγιτζί είχε δηλώσει ότι: ''Η Παλαιστίνη είναι θαλάσσιος γείτονας της Τουρκίας. Γιατί λοιπόν δεν υπογράφουμε μια συμφωνία με την Παλαιστίνη; Τότε θα υποχρεωθεί και το Ισραήλ να επιδιώξει μια συμφωνία''.

Η Άγκυρα ανησυχεί σφόδρα μετά την προσέγγιση Ελλάδος-Αιγύπτου, καθώς οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν πλέον ραγδαία και προσπαθεί να κάνει τα πάντα κατά της χώρας μας χειραγωγόντας τους Παλαιστινίους".

CONTINUE READING

Η Τουρκία και η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη της Λιβύης, τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψαν ένα μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει περαιτέρω ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες στην περιοχή, χωρίς ωστόσο αυτό να διαθέτει οποιαδήποτε νομιμότητα ή αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Μια αντίστοιχη συμφωνία με την ΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις τουρκικές προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των ελληνικών συμφερόντων, για αυτό και πρέπει από εδώ και πέρα η Αθήνα να υιοθετήσει πιο δραστική και επιθετική τακτική απέναντι στην Τουρκία.

Η Άγκυρα πλέον έχει ενεργοποιήσει κάθε μέσο για την ολοκληρωτική υποβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και είναι πλέον ξεκάθαρο - και στην κυβέρνηση ελπίζουμε - πως ο δρόμος της διπλωματίας και της συζήτησης δεν είναι ο κατάλληλος όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, αλλά απαιτούνται πράξεις και δράσεις που θα εξαλείψουν κάθε απειλή από το "γείτονα" και "σύμμαχο στο ΝΑΤΟ".

Η Ελλάδα είναι μόνη της σε αυτή τη κρίση και η "ψυχραιμία" που επικαλείται συνεχώς η ελληνική διπλωματία δεν είναι τίποτα άλλο παρά έλλειψη αποφασιστικότητας για την ορθή υπεράσπιση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR