Στο προσκήνιο ήρθες ξανά ο υιός Καντάφι ως μία πολύ καλή αξιόπιστη λύση, στην πορεία ένωσης όλων των Λίβυων κάτω από ένα πολιτικό αρχηγό μετά τα τουρκικά σχέδια στη χώρα αυτή.
Ο πολιτικός αξιωματούχος του «Αγώνα Λιβυκού Μετώπου», Ahmed Gaddaf al-Dam, δήλωσε ότι ο Σαίφ Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είναι πολύ δημοφιλής στη Λιβύη και δεν πρέπει να παραμείνει απλώς θεατής των εξελίξεων στην χώρα σήμερα.
Σε παρέμβαση του Ahmed Gaddaf al-Dam στο κανάλι Al-Mayadeen, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι νόμιμη, μιας και η διάρκεια της θητείας της έληξε και δεν ανανεώθηκε ποτέ ξανά η θητεία της από το λιβυκό κοινοβούλιο.
"Εάν ο εξωτερικός παράγοντας ήρθε μαζί για να μας επιβάλει μια κυβέρνηση, δεν θα το αποδεχτούμε, δεχόμαστε τη βούληση των Λιβύων και αποφασίζουμε μόνοι μας για τη μοίρα της Λιβύης", τόνισε ο ίδιος.
Ο ίδιος δήλωσε δε ότι είναι καθήκον του Σαϊφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, όπως και κάθε πολίτη της Λιβύης, να ντρέπεται για την τρέχουσα κατάσταση, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Σάιφ έχει δημοτικότητα στη Λιβύη ειδικά μεταξύ των νέων».
Όσον αφορά την εξουσία του προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aqeela Saleh, ο Qaddaf Al-Dam διευκρίνισε ότι "εξακολουθεί να είναι νόμιμος στη Λιβύη, αλλά πρόσθεσε: "Δεν διαφωνώ με τον Σάλεχ, αλλά το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των Λίβυων πολιτών και όχι στα χέρια του εξωτερικού και τονίζω ότι δεν δεχόμαστε η Λιβύη να διαχειρίζεται από το εξωτερικό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μετά από την πικρή εμπειρία της χώρας μας”.
Εσωτερική διαμάχη στη GNA ανάμεσα σε Τούρκους και Λίβυους
Την ίδια στιγμή έχουμε τρομερές εντάσεις στο συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj λόγω του τουρκικού σχεδίου για πλήρη έλεγχο της.
Τέτοιες εντάσεις συνήθως παραμένουν κρυμμένες, αλλά οι πρόσφατες συγκρούσεις εντός του GNA έχουν διαρρεύσει πλέον ανοιχτά, αποκαλύπτοντας ένα βαθύτερο ρήγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ταχεία εσωτερική διάλυση.
Οι ταχέως εξελισσόμενες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη και η απότομη μετατόπιση της ισορροπίας των δυνάμεων που επέτρεψε στις τουρκικές πολιτοφυλακές της Misrata να φτάσουν στα περίχωρα της Σύρτης, έθεσαν σε τεράστια πίεση την κυβέρνηση Σαρατζ.
Πράγματι, η GNA απειλείται με διάλυση καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Fathi Bashagha (Τούρκος στην καταγωγή), είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του GNA. Ο Μπασάγκα περιγράφεται ως ο νέος αγαπημένος πολιτικός της Τουρκίας στη Λιβύη.
Σύμφωνα με το περιοδικό The Arab Weekly, ο Μπασάγκα φέρεται να εκβιάζει τον Σαράτζ, για να παγώσει τη συμμετοχή του πρώτου αντιπροέδρου του, Αχμέντ Μαϊτέκ, με στόχο να «αναδιατάξει αποτελεσματικά τη σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου με "πιόνια" της Άγκυρας.
Ο Σαράτζ εξέδωσε την ίδια στιγμή εγκύκλιο με την υπογραφή του για την «αναστολή όλων των διοικητικών και οικονομικών διαδικασιών. Η εγκύκλιος επιβεβαιώνει την πάρα πολύ σοβαρή ρήξη μεταξύ των φατριών της GNA.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Ahmed Al-Mismari επιβεβαίωσε και αυτός την ύπαρξη ρήγματος εντός της κυβέρνησης του Σαράτζ, μεταξύ εκείνων που συμφωνούν με την κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με το σχέδιο της Αιγύπτου και εκείνων που απορρίπτουν μια τέτοια συμφωνία.
Ο άξονας που αντιδρά είναι η Λιβυκή Ομάδα Μάχης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι ισλαμιστικές πολιτοφυλακές και φυσικά οι Τούρκοι.
Η Άγκυρα δεν άντεξε πολύ να ανέχεται ακόμα και Τουρκογενείς Λίβυους σαν τον Σαράτζ και τα μέλη του που ίδρυσαν τη GNA και ετοιμάζει να τοποθετήσει “μαριονέτες” στην Τρίπολη για να υλοποιήσει τα σχέδια της για στρατιωτικές βάσεις και έλεγχο των πετρελαίων της Δ.Λιβύης. Ότι έκαναν στη Βόρεια Συρία θα κάνουν και στη Δυτική Λιβύη οι Τούρκοι αν δεν τους σταματήσει η Αίγυπτος ή κάποια άλλη χώρα.