Armed Conflicts

Ο Ερντογάν θέλει πολιτικό έλεγχο στη Λιβύη: Σύγκρουση Ευρώπης-Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να υπερνικήσει την αποτυχία του να ιδρύσει κυβερνήσεις που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική επεκτείνει την στρατιωτική παρουσία του στη Λιβύη, αναφέρει το National Interest.

CONTINUE READING

Το αμερικανικό περιοδικό γράφει ότι η σύγκρουση στη Λιβύη είχε δώσει στον Ερντογάν την ευκαιρία να ασκήσει πίεση στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  που υποστηρίζουν το LNA και είναι αντίπαλοι στον τομέα της γεωπολιτικής επιρροής στην περιοχή.

Το πεδίο της μάχης στο λιβυκό έδαφος προσφέρει στον Ερντογάν την ευκαιρία να εφαρμόσει την νεο-οθωμανική ιδεολογία του, κατέχοντας μια σημαντική θέση στις καρδιές των θαυμαστών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι εκτιμούν την κατάκτηση της περιοχής από την Ιταλία το 1912 ως ήττα και την παρούσα πολεμική σύγκρουση ως ευκαιρία εκδίκησης.

Ενώ ο Ερντογάν υποστηρίζει το GNA για ιδεολογικούς και γεωπολιτικούς λόγους, υπάρχει επίσης μια οικονομική λογική, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή ίδρυσαν το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο.

Η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στο φόρουμ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να γίνουν μόνιμοι παρατηρητές.

Καθώς οι φιλοδοξίες και οι δράσεις της Τουρκίας την απομονώνουν περισσότερο στην περιοχή, ο Ερντογάν έχοντας την κυβέρνηση του GNA ως βασικό σύμμαχο για την αποτροπή αυτής της αναπτυσσόμενης εταιρικής σχέσης, στοχεύει στον περιορισμό των ναυτικών φιλοδοξιών όλων των χωρών του φόρουμ αυτού.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τον GNA τον Νοέμβριο του 2019 με στόχο τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ των δύο χωρών, διασχίζοντας μια ζώνη η οποία ανήκει σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τονίζει το περιοδικό.

Η Τουρκία έχει επίσης φιλοδοξίες να διαδραματίσει βασικό οικονομικό ρόλο στην εποχή μετά την πανδημία στην Λιβύη, με επικεφαλής το Επιχειρηματικό Συμβούλιο  Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο προβλέπει ότι η Τουρκία μπορεί να αυξήσει το μερίδιο αγοράς των προϊόντων της στη χώρα από 13% σε 30%.

Απειλή για την Ευρώπη

Η πολιτική και στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας όμως στο λιβυκό έδαφος απειλεί ουσιαστικά την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Jamal Al-Shatshat, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βεγγάζης, δήλωσε ότι αναφορές από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες σχετικά με την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, διατυμπανίζουν την άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, που αποτελεί έναν βάσιμο φόβο να μετατραπεί η Λιβύη σε μια μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Σε μια συνέντευξη σε αραβική εφημερίδα, ο καθηγητής Jamal Al-Shatshat δήλωσε: "Τα διαφορετικά συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απειλούνται σήμερα πραγματικά από την πολιτική και στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας στη Λιβύη. Αυτό μπορεί να επιφέρει μια σύγκρουση μεταξύ τους για την υπεράσπιση των αντίστοιχων συμφερόντων τους.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σχετικά με την πρόθεση της τελευταίας να παραχωρήσει ειδικές άδειες στην Άγκυρα με τη μορφή μεγάλων επενδύσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Λιβύη, έχουν προκαλέσει τις έντονες ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον επικείμενο τουρκικό έλεγχο ζωτικών προμηθειών από πηγές ενέργειας της Λιβύης".

Ο Al-Shatshat είπε ότι αυτό θα ήταν τρομερά επικίνδυνο επειδή «αποτελεί σημαντικό μέρος των εισαγωγών για τις ευρωπαϊκές χώρες και τις εταιρείες τους».

Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο τονίζοντας ότι ο τουρκοευρωπαϊκός ανταγωνισμός για κυριαρχία, μαζί με την παράνομη μετανάστευση, η ροή ριζοσπαστικών ισλαμιστών μαχητών στη Λιβύη με τουρκικά αεροσκάφη και ο φόβος διείσδυσης αυτών των μαχητών στην Ευρώπη, αποτελούν πραγματικές ανησυχίες για τους ηγέτες της γηραιάς Ηπείρου.

CONTINUE READING

Αυτές οι ευρωπαϊκές ανησυχίες θα οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα δεν υποχωρήσει στις φιλοδοξίες της στη Λιβύη. Προειδοποίησε για μια ευρεία ευρωπαϊκή κίνηση για τον περιορισμό του κινδύνου που ενέχουν οι πολιτικές του Ερντογάν στη Λιβύη.

"Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με την ευρύτερη ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης IRINI για να εξασφαλιστεί αυστηρότερη εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων που αποσκοπούν στην αποτροπή της προμήθειας όπλων και μαχητών στην Τρίπολη", κατέληξε ο καθηγητής Al-Shatshat.

Τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών της ΕΕ στη Λιβύη είναι τεράστια όπως και αυτά των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ στην εξίσωση έχει εισέλθει τόσο η Αίγυπτος όσο και άλλες αραβικές χώρες.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα στη Λιβύη αποτυπώνεται στο λιβυκό έδαφος. Ο LNA ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της χώρας, αλλά δεν επιτρέπει την εξαγωγή υδρογονανθράκων στη διεθνή αγορά. Αυτό μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά δεν έχει τον έλεγχο των κοιτασμάτων.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα η εκδίωξη της Τουρκίας από τη Λιβύη, διότι μαζευτήκαν πολλοί για μια χώρα όπως αυτή και δεν γίνεται να μοιραστεί σε τόσες πολλές ζώνες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR