Δένδιας
Greek-Turkish Relations

Ζαχαρίας Μίχας: H στρατηγική της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Α. Μεσόγειο

Ο Ζαχαρίας Μίχας διευθυντής του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, συνεργάτης του defence-point .gr μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και σημείωσε ότι  η πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει, είναι ότι την απόφαση εάν η ατζέντα των ελληνοτουρκικών θα εμπλουτιστεί, ανήκει στον μονίμως επιτιθέμενο, δηλαδή στην Τουρκία.

Η μεταβολή της κοίτης του ποταμού Έβρου αφήνει ελληνικά καλλιεργήσιμα εδάφη στην ανατολική πλευρά του Έβρου και νοτιότερα (λιγότερα) τουρκικά εδάφη στη δυτική πλευρά. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είχε δημιουργήσει έναν άτυπο μηχανισμό επίλυσης παρεξηγήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές που δεν ξεπερνούσε το επίπεδο των διοικητών των μεραρχιών που καλύπτουν εκατέρωθεν τα σύνορα. Στις 13 Μαΐου προέκυψαν οι πρώτες πληροφορίες ότι οι Τούρκοι άρχισαν να επιδεικνύουν κινητικότητα στην περιοχή. Υπήρξε φωτογραφία που έδειχνε σκηνή δίπλα στο ελληνικό έδαφος, ενώ μερικές δεκάδες Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εισέρχονταν στην ελληνική περιοχή (στην ανατολική ακτή του Έβρου) κατά το δοκούν, κάτι το οποίο τεκμηριώνεται και από φωτογραφίες. Αυτό ομολόγησε στην τηλεοπτική του εμφάνιση και ο Νίκος Δένδιας.

Ουδείς υποστήριξε ότι είχε γίνει κατάληψη ελληνικού εδάφους, με την έννοια της στρατιωτικής επιχείρησης Τούρκων στρατιωτών που υποχρεώνουν σε υποχώρηση Έλληνες στρατιώτες. Το θέμα ξέφυγε από τον έλεγχο όταν ξένα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ με χάρτες της ελληνικής περιοχής, σε γενικές γραμμές οριοθετημένους μέσω Google σωστά, βαφτίζοντας όμως τις βόλτες των Τούρκων «κατάληψη ελληνικού εδάφους», «εισβολή» κ.λπ. Η αναπαραγωγή των δημοσιευμάτων στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη.

CONTINUE READING

Το πρόβλημα, όπως είπε, δημιουργήθηκε από την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι εάν αποφευχθεί κάθε δημοσιότητα, το θέμα θα διευθετείτο παρασκηνιακά. Αυτή η τακτική, όμως, έστειλε στην Άγκυρα το λάθος μήνυμα. Αντί της επιθυμίας αποκλιμάκωσης, η ελληνική σιωπή έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να μιλήσουν κατά τρόπο που εμμέσως πλην σαφώς έλεγε πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να κρύψει κάποιο τετελεσμένο.

Οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή που μελετούσαν τα γεωμορφολογικά δεδομένα για να δουν πως θα τοποθετηθούν οι πάσσαλοι για τον φράχτη, προφανώς βρέθηκαν σε δίλημμα: εάν τους έβαζαν στην ανατολική πλευρά του Έβρου, ίσως δεν μπορούσαν να το υπερασπίσουν εάν δεχόταν πίεση από μετανάστες. Από την άλλη, τοποθετώντας τον φράχτη στη δυτική πλευρά του ποταμού, στην ουσία θα μετακινούσαν το σημείο άμυνας δυτικότερα των συνόρων της Ελλάδας, αφήνοντας εκτεθειμένο ελληνικό έδαφος στην ανατολική όχθη (Κτήμα Μιχαηλίδη).

Οι Τούρκοι προσποιούμενοι ότι ανησυχούν για ενδεχόμενη καταπάτηση των εδαφών τους, βρήκαν ευκαιρία να απαιτήσουν διακοπή των εργασιών και σύγκληση διμερούς ομάδας ειδικών. Στόχος τους ήταν και είναι να μην υψωθεί ο ελληνικός φράχτης, καθώς πρόκειται για σημείο, από το οποίο είναι δυνατή η διέλευση μεταναστών στο ελληνικό έδαφος!

Ο Ζαχαρίας Μίχας , μίλησε ακόμη για την ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας, από τον Έβρο , στα νησιά του Αιγαίου, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης, στα όρια του παράνομου συμφώνου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σάρατζ στην Λιβύη.

https://youtu.be/EdZc3e8IJP0

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR