“Βόμβες” ρίχνει το αιγυπτιακό παρατηρητήριο για την σημερινή Τουρκία του Ερντογάν, σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τις προθέσεις της Άγκυρας για Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο στην Α.Μεσόγειο η οποία "θερμαίνεται" πλέον επικίνδυνα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “δεδομένου ότι η τουρκική στρατιωτική συμμετοχή στην περιοχή της Λιβύης και της Α.Μεσογείου επεκτάθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά την έναρξη της τρίτης στρατιωτικής επιχείρησης από τη Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, το Αιγυπτιακό Παρατηρητήριο αφιέρωσε εκτεταμένες ερευνητικές προσπάθειες για να παρακολουθήσει τη δυναμική αυτής της αυξημένης τουρκικής στρατιωτικής δέσμευσης, ειδικά αφού η Τουρκία μπήκε στο στάδιο της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής.
Οι περιοχές της βορειοανατολικής Λιβύης, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες τον περασμένο Νοέμβριο με τον Σαράι, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης της Τριπόλεως, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και το θαλάσσιο πεδίο, παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει “επικίνδυνες εξελίξεις” που σχετίζονται με το γεωπολιτικό επίπεδο στην περιοχή της Α.Μεσογείου.
Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων (Ερντογάν-Σαράι) προκαλεί διαμάχες σε μεγάλη κλίμακα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς βασίζεται στην παραβίαση όλων των διεθνών νόμων, συμβάσεων και κανόνων, ειδικά μετά την έγκριση της από το τουρκικό κοινοβούλιο στις 2 Ιανουαρίου, με την έκδοση νόμου που επιτρέπει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Η Τουρκία κατέστη σαφές ότι θα καταφύγει σε στρατιωτικές ενέργειες για την επιβολή των νέων συμφερόντων τηςστα θαλάσσια πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το αιγυπτιακό παρατηρητήριο.''
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα επιδίδεται συστηματικά σε μια πρακτική εκβιασμού ορισμένων περιφερειακών χωρών, (Ελλάδα και Κύπρος) ώστε να επιτύχει αυτό που θέλει, με αντάλλαγμα την μείωση της πιθανότητας κλιμάκωσης και άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, ειδικά με Κύπρο και Ελλάδα.
Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε την παρακολούθηση των εξελίξεων της τουρκικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής
Αυτό υλοποιείται μέσα από δεκάδες αξιολογήσεις και έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στις πλατφόρμες του Αιγυπτιακού Κέντρου Σκέψης και Στρατηγικών Μελετών.
Έτσι, μετά από προσεκτική προσέγγιση διαπιστώθηκαν “αψιμαχίες” μεταξύ του τουρκικού καθεστώτος και των ισχυρών πυλώνων του τουρκικού βαθέως κράτους σε σοβαρές κρίσεις, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας.
Αυτές οι αψιμαχίες και οι διακριτικές (μερικές φορές) συγκρούσεις προκάλεσαν έναν άλλο "πόλεμο" πληροφοριών, ο οποίος ξεκινά από την Άγκυρα απλώνεται έως την Ευρώπη και φτάνει έως το Κάιρο.
Ο πόλεμος αφορά την διαρροή των μυστικών εγγράφων του τουρκικού κράτους, μέσω του κέντρου «Nordic Monitor» για μελέτες πληροφοριών και τρομοκρατίας.
Στο θέμα απάντησε ο γνωστός Γκιουλενιστής δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ λέγοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι “ο Ερντογάν, ο οποίος εκπροσωπεί τους ισλαμιστές και τζιχαντιστές, διευθύνει την κυβέρνηση στην Τουρκία σε συνεργασία με τους νέο-εθνικιστές. Πρόκειται για ρατσιστές εθνικιστές με επικεφαλής τον Devlet Bahçeli.
Αυτές οι φατρίες αντιπροσωπεύουν τρία βασικά στοιχεία του «βαθέως κράτους» στην Τουρκία το οποίο κυβερνά τη χώρα αγνοώντας το κράτος δικαίου, τις αρχές της συνύπαρξης, τις δημοκρατικές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν έντονες διαφωνίες μεταξύ αυτών των εταίρων στον συνασπισμό πολλές φορές, αλλά συνήθως αυτές καταλήγουν σε συμφωνία με συμβιβασμούς, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν πέσει ένας από αυτούς, θα σύρει και τον άλλο στην πτώση”.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας άτυπος πόλεμος εντός του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μεταξύ του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών Μ.Αλμπαυράκ, ενάντια σε μια ομάδα υπό την ηγεσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σουλού.
Στις 12 Απριλίου, ο υπουργός Σουλού έδωσε μια «συναισθηματική συγγνώμη» και μια παραίτηση για την κακομεταχείριση της αστυνομίας, μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας στο πλαίσιο αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας πω την αλήθεια του θέματος και τη βαθύτερη εικόνα αυτού του γεγονότος.
Πράγματι, ο Σουλού είναι μια ριζοσπαστική εθνικιστική φιγούρα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, αλλά υποστηρίζεται από την φατρία του "βαθέως κράτους" στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του δικού του μέντορα, "Mehmet Akar".
Η παραίτηση του ΥΠΕΣ, την οποία απέρριψε ο Ερντογάν, αποκάλυψε τη διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Ερντογάν και των εξτρεμιστικών συνεργατών του, του Εθνικού Κινήματος και του τουρκικού Πατριωτικού Κόμματος”, κατέληξε ο Μποζκούρτ.
Στόχος της Τουρκίας η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο
Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και έχει ειδικό βάρος της στην περιοχή. Έχει τον μεγαλύτερο στρατό σε αριθμούς στην περιοχή, για αυτό και η Τουρκία επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στην χώρα και όχι σύγκρουση.
Η Τουρκία έχει καταστεί καταφύγιο για Ισλαμιστές εξτρεμιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις και διαδίδει τον εξτρεμισμό μέσω των δραστηριοτήτων των περιφερειακών και διεθνών θεσμών της.
Η Κωνσταντινούπολη είναι πλέον σημείο συνάντησης για εξτρεμιστικές ισλαμικές προσωπικότητες και ομάδες και δεν είναι η πόλη που ήταν παλαιά'', αναφέρει το αιγυπτιακό κέντρο πληροφοριών μεταξύ πολλών άλλων.
Από τα αναγραφόμενα ένα πράγμα γίνεται σαφές για Ελλάδα και Κύπρο, και αυτό είναι ότι αν δεν “υποταχθούν” στα τουρκικά σχέδια, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει να απειλεί και προκαλεί χωρίς να προσδιορίζεται μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η πολιτική του.
Σε αυτό το κομμάτι αυτό που καλώς ακούγεται στα ελληνικά ΜΜΕ τελευταία πάρα την οικονομική πτώση λόγω της πανδημίας, είναι η άμεση αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των ελληνικών δυνάμεων, με κάθε τρόπο από κάθε πηγή. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος μόνο αυτήν την “γλώσσα” κατανοεί και υπολογίζει...τίποτε άλλο.