Πλοια
Greek-Turkish Relations

Τουρκία: Το επεκτατικό σχέδιο η μόνιμη παρουσία στη Λιβύη

Εν μέσω πανδημίας η Άγκυρα "ξεδιπλώνει" τα επεκτατικά της σχέδια και την τακτική της ως αναθεωρητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αεροναυτική "επιχείρηση
-άσκηση που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Παρασκευή ανοιχτά των Λιβυκών ακτών όπως εκτιμά το Ελληνικό Επιτελείο αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο "παζλ" του σχεδιασμού της για την επόμενη μέρα στην περιοχή όπως την οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες η συνεχής στήριξη της Άγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Οι δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ εκτιμάται ότι έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση στην επέλαση του LNA (Libyan National Army) και μάλιστα έχουν ανακαταλάβει θέσεις δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Παρά τις απώλειες Τουρκικών μη επανδρωμένων UAV, τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά και προσωπικού η βοήθεια των γειτόνων στον GNA κρατά όπως φαίνεται "ζωντανή" την κυβέρνηση Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει καταφέρει σε κάθε περίπτωση να αποκτήσει βασικό λόγο στην περιοχή και να αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις.

CONTINUE READING

Η μόνιμη παρουσία ναυτικής δύναμης που έχουν οι γείτονες ανοιχτά των Τουρκικών ακτών αλλά και η μεταφορά με πλοία αλλά και αεροσκάφη cargo πολεμικού υλικού δείχνουν τις προθέσεις της Άγκυρας όχι απλά να παραμείνει στην περιοχή αλλά να έχει και λόγο την επόμενη μέρα, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς, στο newpost.gr.

Ο στόχος των γειτόνων όπως εκτιμά η Αθήνα είναι διπλός. Να στηριχτεί και να επιβιώσει αν όχι να επικρατήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης και να σταθεροποιηθεί η Τουρκική παρουσία στην περιοχή ως προστάτιδα δύναμη με τη δημιουργία στρατιωτικής αεροναυτικής βάσης στη Λιβύη.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την κίνηση των Τουρκικών εναέριων μέσων προς τις Λιβυκές ακτές αποκαλύπτουν ότι οι γείτονες πέρα από την επίδειξη ισχύος προχώρησαν και σε μια δοκιμή για να ελέγξουν αν και πως μπορούν να υποστηρίξουν αεροναυτικές επιχειρήσεις σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων μακριά από τις Τουρκικές βάσεις και μάλιστα πετώντας σε μη ‘’φιλικό’’ περιβάλλον μέσω των Fir Αθηνών, Λευκωσίας και Καϊρου.

Σε εικόνες αλλά και βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι τα Τουρκικά μαχητικά με την υποστήριξη των ιπτάμενων τάνκερ KC-125R αλλά και του ιπτάμενου ραντάρ Ε-7Τ συνεργάστηκαν με τις φρεγάτες του ναυτικού τους που πλέουν στην περιοχή. Μάλιστα φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε και άσκηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή μεταγωγικού C-130 και άνδρες ειδικών επιχειρήσεων.

Εδώ και αρκετούς μήνες η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την Τουρκική δραστηριότητα νότια της Κρήτης και ανοιχτά της Λιβύης. Οι μεγάλες αποστάσεις μάλιστα συχνά αναγκάζουν την Πολεμική Αεροπορία εκτός από μαχητικά να απογειώνει συχνά τα Ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ Erieye για αποστολές υποστήριξης. Στην περιοχή έχει πραγματοποιήσει και αεροπορικές ασκήσεις με Γαλλικό και Αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Αλλά και σε συνεργασία με την Ισραηλινή πολεμική αεροπορία με τα Ελληνικά F-16 να έχουν εφοδιαστεί στον αέρα από ιπτάμενο τάνκερ του Τελ-Αβίβ.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του γύρω από την Κρήτη με Μονάδες επιφανείας του Στόλου με ορμητήρια το ναύσταθμο στη Σούδα αλλά και τη Ναυτική βάση στο Κυριμάδι στην ανατολική ακτή. Επιπλέον συνεχής είναι η παρουσία Ελληνικών υποβρυχίων στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως εκτιμά η Αθήνα και το Γενικό Επιτελείο οι γείτονες το επόμενο διάστημα ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν το χώρο έντασης με την Αθήνα. Συνεχίζοντας τις προκλητικές τους ενέργειες στο Αιγαίο τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα με τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά σε έναν "πόλεμο φθοράς". Ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας συνεχώς την παρουσία τους νότια της Κρήτης εκεί που θεωρούν ότι έχουν συμφέροντα έπειτα από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου με την Άγκυρα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR