Με την προσοχή στραμμένη στις μετακινήσεις δύο πλοίων, που τις τελευταίες εβδομάδες απασχόλησαν τις ελληνικές αρχές, είναι η Αθήνα τα τελευταία 24ωρα. Το «Pray», που πριν από λίγες εβδομάδες επιχείρησε να μεταφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα προς τη Μισράτα από την Κωνσταντινούπολη, και το φορτηγό «Akinturk», το οποίο είναι ύποπτο για μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, είχαν πλεύσει ανατολικά προς την Αττάλεια, μετά την ουσιαστική ανακοπή της πορείας τους, και τώρα φαίνεται να επιστρέφουν προς το Αιγαίο. Οι κινήσεις παρακολουθούνται στενά, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση η πορεία φαίνεται να είναι προς την Κωνσταντινούπολη και στη δεύτερη περίπτωση προς τη Σμύρνη. Η Αγκυρα έχει εμφανώς ενοχληθεί από την επιφυλακή της Αθήνας, η οποία εμφανίζεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους τουρκικούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, κάτι που προκύπτει και σε μια σειρά από πρόσφατες NAVTEX των υδρογραφικών σταθμών Αττάλειας και Σμύρνης. Σε αυτές τις οδηγίες τονίζεται ότι οι κινήσεις του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) στο Αιγαίο έρχονται σε σύγκρουση με τις πραγματικές αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης αλλά και ελέγχου που, υπό αυτή την οπτική γωνία, ανήκουν στην Τουρκία. Πάντως και χθες η Αγκυρα συντήρησε την ένταση, με δύο στοχευμένες υπερπτήσεις στη Ρω και στη Στρογγύλη, του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, χθες το απόγευμα, γράφει ο Βασίλης Νέδος για την Καθημερινή.
Σε ρητορικό επίπεδο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμά της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο με τρόπο εμφατικό και συνεχή. «Βασίζουμε τις ενέργειές μας στις σχέσεις καλής γειτονίας. Μολαταύτα, για εμάς, ο συμβιβασμός επί των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας αποκλείεται. Εχουμε εργασθεί σε στενό συντονισμό με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας για τη στήριξη των γεωτρήσεων και των ερευνητικών επιχειρήσεων τόσο διά θαλάσσης όσο και από τον αέρα, και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε», είπε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο τουρκικός σχεδιασμός για έρευνες και γεωτρήσεις δεν έχει ακυρωθεί, αν και είναι απολύτως σαφές πως η πανδημία, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος συντήρησης του ερευνητικού στόλου, έχει θέσει αρκετά προσκόμματα στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ακάρ επέμεινε, επίσης, στη διακινούμενη από την Αγκυρα άποψη ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο πέρασαν από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα σχεδόν 150.000 άνθρωποι. Οπως είπε, «υπήρχαν και εκείνοι που ήλπιζαν να περάσουν απέναντι στην άλλη πλευρά διά των συνόρων Ελλάδας και Βουλγαρίας. Διακριβώσαμε ότι 148.763 άνθρωποι έχουν περάσει στην άλλη πλευρά από τις 28 Φεβρουαρίου».