Υεμένη
Middle East
Updated at:

Ο θάνατος καραδοκεί στην Υεμένη: Το 80% της χώρας έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια - Μπορούν να "πολεμήσουν" τον κορωνοϊό;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού, η φονική πανδημία έχει πανικοβάλει τον πληθυσμό της Υεμένης πολύ περισσότερο από τις θανατηφόρες ασθένειες που έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου πολέμου της χώρας. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες προσβλήθηκαν από τη χολέρα, τη διφθερίτιδα, την ιλαρά και το δάγκειο πυρετό το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο Talal Mohammed, ένας γιατρός από την παράκτια πόλη Hodeida, είπε στο Middle East Eye ότι η παιδεία ήταν βασικός παράγοντας στον έλεγχο των ασθενειών και ενώ πολλοί γνώριζαν τις υπάρχουσες θανατηφόρες ασθένειες, ο νέος κορωνοϊός Covid-19 παρουσίασε μια διαφορετική, πιο άγνωστη, απειλή.

"Υπάρχουν καθημερινοί θάνατοι μεταξύ των αμάχων από διάφορες ασθένειες στο Hodeida και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει επίγνωση και πολλοί άνθρωποι είναι άποροι και αδυνατούν να κρατήσουν τα σπίτια τους καθαρά", δήλωσε o Mohammed. Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις ασθένειες πλέον και δεν τις φοβούνται, αλλά στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Ο πανικός στις χώρες με πιο προηγμένα συστήματα υγείας συνέβαλε επίσης στην υστερία, καθώς αυξήθηκε η ανησυχία ότι το υγειονομικό σύστημα της Υεμένης, μετά από πέντε χρόνια πολέμου και αδράνειας από τις αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί.

"Οι προηγμένες χώρες όπως η Αμερική δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, οπότε η Υεμένη θα αποτελέσει το πλέον εύκολο θύμα, καθώς δεν υπάρχει καλό σύστημα υγείας ή καλή ηγεσία που να μπορεί να συμβάλει στην κατάσταση", δήλωσε ο 36χρονος Ahmed Aidarous, κάτοικος της νοτιοδυτικής πόλης Taiz. Ο ίδιος έχει επιζήσει από το δάγκειο πυρετό, αλλά τώρα πιστεύει ότι ο κορωνοϊός είναι μια σοβαρότερη απειλή. Όλες οι πληροφορίες του για τον ιό έχουν έρθει μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

"Στην Υεμένη, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα, αλλά γνωρίζουμε τα αίτια εμφάνισής τους και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο Aidarous. "Άκουσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο κορωνoϊός εξαπλώνεται και μέσω του αέρα και συνεπώς δεν μπορούμε να προστατευθούμε από αυτό".

Η ανησυχία του είναι ότι η κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία ελέγχει μόνο τμήματα της χώρας, ενώ άλλα ελέγχονται από υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μια τέτοια κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 19,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη και μόνο οι μισές εγκαταστάσεις υγείας της χώρας λειτουργούν. Μια πηγή στο υπουργείο Υγείας της πρωτεύουσας των Χούθι, Sanaa, αποκάλυψε ότι το σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, αν και έκαναν το καλύτερο δυνατό για να προετοιμάσουν χώρους καραντίνας.

"Ζούμε υπό πολιορκία από το 2015, δεν μπορούμε να εισαγάγουμε φάρμακα ή υγειονομικό εξοπλισμό και πολλά νοσοκομεία έχουν υποστεί βλάβη", δήλωσε στο MEE. "Προσπαθούμε να συντονιστούμε με τον ΟΗΕ για να προετοιμάσουμε ένα κτίριο για καραντίνα και ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον κορωνοϊό".

Και στη Σαναά και στο Άντεν, όπου εδρεύει η συμβατική κυβέρνηση, οι άνθρωποι αγοράζουν πανικόβλητοι μάσκες και αντισηπτικά μαντηλάκια. Οι Χούθι έχουν κλείσει σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν ενώ οι πτήσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Sanaa έχουν ανασταλεί.

Ο φαρμακοποιός Nasri Abdulaziz, 42 ετών, δήλωσε ότι φοβάται ότι υπάρχουν ήδη περιπτώσεις στην Υεμένη αλλά δεν έχουν εντοπιστεί. Είπε ότι υπάρχει μόνο μία επαρκής εγκατάσταση στη Sanaa όπου μπορούν οι άνθρωποι να εξεταστούν και οι υπηρεσίες της περιορίζονται σε ανθρώπους που προέρχονται από το εξωτερικό και υποφέρουν από έντονο πυρετό. "Η εξέταση του κορωνοϊού είναι δαπανηρή και δεν είναι ευρέως διαθέσιμη στην Υεμένη, οπότε πιστεύω ότι οι περιπτώσεις θα εμφανιστούν ξαφνικά και θα αντιμετωπίσουμε πραγματικά προβλήματα".

Ένα τέτοιο σενάριο, το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Υεμένη, θα μπορούσε να φέρει το υγειονομικό σύστημα της Υεμένης στο χείλος της κατάρρευσης εάν ο ΠΟΥ ή οι σχετικοί υγειονομικοί φορείς δεν είναι σε επιφυλακή, καθώς το 80% των 29 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης έχουν ήδη ανάγκη από κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

20ετής πείνα για τα παιδιά του πολέμου

Ακόμη και αν ο πενταετής πόλεμος στην Υεμένη τελείωνε σήμερα, θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για τα παιδιά της φτωχής χώρας να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο υποσιτισμού που είχαν υποστεί πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός, ο πόλεμος θα μπορούσε να κοστίσει στη διεθνή κοινότητα πρόσθετα κονδύλια ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο "The War destroyed our Dreams" της International Rescue Commitee.

"Η Υεμένη φιλοξενεί πλέον το μεγαλύτερο υποσιτισμένο πληθυσμό στον κόσμο", αναφέρει η έκθεση των 20 σελίδων.

Το 80% του πληθυσμού της χώρας των 29 εκατομμυρίων αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και ζει στα όρια του λιμού, με τα παιδιά να υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις των ενόπλω συγκρούσεων και της καταστροφής των διαύλων μεταφοράς κρίσιμων υλικών.

Ο πόλεμος της Υεμένης ξεκίνησε ως σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών Χούθι με έδρα τις βόρειες επαρχίες της χώρας και της κυβέρνησης του Abedrabbo Mansour Hadi που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Η σύγκρουση αυτή γρήγορα μετατράπηκε σε αντιπαλότητα μεταξύ του Ιράν, που υποστηρίζει τους Χούθι, και της Σαουδικής Αραβία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση που εδρεύει τώρα στο νότο. Η ένοπλη σύρραξη έγινε ακόμα πιο περίπλοκη με τους αυτονομιστές του νότου, τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και τους σουδανέζους μισθοφόρους να εισέρχονται στο μίγμα των ένοπλων ομάδων.

Οι αεροπορικές επιδρομές από τη Σαουδική Αραβία είχαν καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, όπως και οι πολιορκίες σε κατοικημένες περιοχές τόσο από την πλευρά των Χούθι όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία κατηγορήθηκαν έντονα για τη συνέχιση της πώλησης προηγμένων όπλων και την παροχή στρατιωτικής στήριξης στο σαουδάραβικο καθεστώς στις προσπάθειές του να νικήσει τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχος του Ιράν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς παραμένει η μοναδική γραμμή ζωής για τη χώρα, η οποία υπέστη οικονομική κατάρρευση εξαιτίας του πολέμου. Τα παιδιά της Υεμένης μπορούν σήμερα να χαρακτηριστούν καταραμένα καθώς σε μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο και με τους βασικούς κοινωνικούς πυλώνες να έχουν καταρρεύσει, το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Τι κάνει η διεθνής κοινότητα;

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR