National affairs

Πρόταση-"βόμβα" από τo Παρίσι: Κοινή στρατιωτική δύναμη Ελλάδας-Γαλλίας στη Β. Αφρική

"Βόμβα" έριξε η Γαλλίδα ΥΠΑΜ, σύμφωνα με άρθρα στο γαλλικό τύπο, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι υποψήφια για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (ΕΙΙ) που δρομολόγησε η Γαλλία για να προωθήσει την εμφάνιση μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε στρατιωτική συνεργασία για τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης και της Λιβύης.

“Είναι, όμως θέμα, να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Έτσι, μετά από συνάντηση με τον Παναγιωτόπουλο, η κ.Παρλύ τόνισε ότι η διμερής συμφωνία εταιρικής σχέσης θα ανοίξει μια νέα εποχή συνεργασίας".

"Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε μια πολύ σημαντική διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των χωρών μας", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός.

CONTINUE READING

Επιπλέον, αυτή η "νέα εποχή" θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ελληνική στρατιωτική υποστήριξη στις γαλλικές επιχειρήσεις στη ζώνη της Βόρειας Αφρικής (Sahelo-Saharan), αναφέρεται.

Πράγματι, η κ. Παρλύ κάλεσε την Αθήνα να «εξετάσει μια σημαντική δέσμευση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο γαλλικό πλευρό στην περιοχή, της Αφρικής και ειδικά στο Σαχέλ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής και για την εξουδετέρωση της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και της λαθρομετανάστευσης, με σκοπό να σταματήσουν οι ροές προς τις ακτές της Μεσογείου”.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ελλάδα θα υπογράψει μια σημαντική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με δήλωση των υπουργών άμυνας των δύο χωρών, μετά από την παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσινγκτον.

"Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε με πολύ σημαντικό τρόπο τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός άμυνας κ. Παρλύ σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Αθήνα.

"Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μέχρι τον Ιούνιο θα περιλαμβάνει κοινές ναυτικές και χερσαίες ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και αυξημένη γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών Belh@rra, μαζί με σχέδιο αναβαθμίσεως της τεχνικής υποστήριξης στα αεροσκάφη Mirage 2000 και στα ελικόπτερα NH90.

Η Τουρκία "τροχοπέδη" όλων αυτών των σχεδίων

Οι Έλληνες όμως, αναφέρει  το γαλλικό πρακτορείο, είναι πρόθυμοι να προσφύγουν στην υποστήριξη των εταίρων τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τη γειτονική Τουρκία, η οποία τροφοδοτεί την αντιπαλότητα σε σχέση με τα ενεργειακά σχέδια και τις μεταναστευτικές ανησυχίες.

CONTINUE READING

Το Παρίσι εξέφρασε δημοσίως τον εκνευρισμό του έναντι της Άγκυρας για τις κινήσεις στην Κύπρο, καθώς και την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία χωρίς διεθνή συγκατάθεση.

Οι Γάλλοι τονίζουν ότι παρά τις οικονομικές αδυναμίες μετά από μια δεκαετή κρίση, η νέα ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα δήλωσε την πρόθεσή της να αγοράσει αμερικανικά και γαλλικά όπλα, για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα πρέπει και οφείλει πλέον να έχει στρατιωτική παρουσία στη Βόρεια Αφρική, που είναι μια περιοχή άνθησης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, για να ακυρώσει πρωτίστως τα σχέδια της Τουρκίας.

Η γαλλική πρόταση για συμμετοχή μαζί με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι καταρχήν τιμητική και αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων δυνατοτήτων των Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αποτελεί σίγουρα, μια τεράστια ευκαιρία, αν και εφόσον αποφασιστεί, να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας σε πολλαπλασιαστή ισχύος της εξωτερικής μας πολιτικής, για να διεκδικήσουμε περισσότερα παντού και κυρίως έναντι των Τούρκων. Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε και η ιστορία της περιόδου 1912-1919.

https://youtu.be/Vvg3sFhKj6A?t=1

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR