Η Αίγυπτος είναι πλέον η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με την παγκόσμια εξοπλιστική κατάταξη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, αφήνοντας πίσω της την Τουρκία.
Σύμφωνα με την κατάταξη , η οποία χρησιμοποιεί περισσότερους από 50 μεμονωμένους παράγοντες για την εκτίμηση της στρατιωτικής δύναμης ενός έθνους, η Αίγυπτος έχει ξεπεράσει την Τουρκία προχωρώντας τρεις θέσεις από πέρυσι, απαρτίζοντας τον ένατο ισχυρότερο στρατό μπροστά από την Τουρκία, η οποία έπεσε από την ένατη στην ενδέκατη θέση.
Με 920.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, 440.000 στρατιωτικούς υπαλλήλους και σχεδόν μισό εκατομμύριο εφέδρους ο αιγυπτιακός στρατός συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους του κόσμου.
Τα ατού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δεν περιορίζονται όμως μόνον στον αριθμό των στρατιωτικών. Ο στρατός της χώρας διαθέτει 1.054 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 215 μαχητικά και 81 ελικόπτερα, 4.295 πάντσερ και 11.700 τεθωρακισμένα οχήματα.
Μολονότι η σύγκριση με την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, τις ΗΠΑ των 2,3 εκατομμυρίων στρατιωτικών και 13.300 αεροσκαφών σχετικοποιεί την ισχύ του αιγυπτιακού στρατού, είναι γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι διαθέτουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και δη με διαφορά.
Ανέκαθεν υπολογίσιμη η δύναμη της
Η ισχύς του αιγυπτιακού στρατού έχει μακρά παράδοση, εξηγεί ο Γκύντερ Μάγερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς: «Χρονολογείται από την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ το 1979. Έκτοτε ο αιγυπτιακός στρατός τροφοδοτείται κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ με όπλα αξίας περίπου 1,3 δις ευρώ. Οι Αμερικανοί είχαν δεσμευτεί τότε σε στήριξη τέτοιου ύψους τόσο απέναντι στο Ισραήλ όσο και απέναντι στην Αίγυπτο».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου αλ Σίσι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Αιγύπτου το 2014, η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό της εξοπλισμό. Σύμφωνα με ανάλυση του Carnegie Middle East Center αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: στους αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, στις αμερικανικές πιέσεις αλλά και στη συνεργασία του αιγυπτιακού στρατού με άλλους εταίρους, κυρίως τη Γαλλία και τη Ρωσία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αποφασιστικότητα του αλ Σίσι να αποτρέψει το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.
Ο αιγυπτιακός στρατός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο εσωτερικό δραστηριοποιείται κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά. Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του εκεί το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, έχει επιδεινωθεί δραστικά η κατάσταση ασφαλείας. Ωστόσο, «παρά την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξοντώσει ή έστω να θέσει υπό έλεγχο το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Χερσόνησο του Σινά. Αυτό δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εσωπολιτικά προβλήματα», εξηγεί ο ειδικός Γκύντερ Μάγερ.
Η χρονική συγκυρία
Η χρονική υπεροχή του Αιγυπτιακού στρατού δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη καθώς έρχεται την ώρα που Τουρκία και Αίγυπτος έχουν ανοιχτά μέτωπα σε Κύπρο και Λιβύη.
Στη Λιβύη, η Τουρκία παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης και η Αίγυπτος είναι ένας από τους υποστηρικτές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με έδρα την ανατολική πόλη Tobruk. Αν και η Αίγυπτος δεν έχει προχωρήσει σε, εμφανή τουλάχιστον, στρατιωτική υποστήριξη του Στρατάρχη Χάφταρ, μία τέτοια μελλοντική κίνηση θα έθετε τους δύο στρατούς αντιμέτωπους, και όχι για πρώτη φορά.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος υπήρξαν σημαντικοί αντίπαλοι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από τον Ιούλιο του 2013, όταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο καταδίκασε τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohamed Morsi, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά το πραξικόπημα, ο αρχηγός του στρατού υπεύθυνος για την εξαφάνιση του Morsi, Abdel Fattah el-Sisi, εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου.
«Η Αίγυπτος σίγουρα αισθάνεται ότι απειλείται, όχι μόνο από την Μουσουλμανική Αδελφότητας εντός των συνόρων αλλά από τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες γενικότερα, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη», δήλωσε ο Nervana Mahmoud, ανεξάρτητος σχολιαστής για τα θέματα της Μέσης Ανατολής.
«Η Αίγυπτος αισθάνεται τα χέρια της Τουρκίας, ή καλύτερα του Ερντογάν, παντού πάνω της: από την τουρκική υποστήριξη στη Χαμάς, στην φιλόδοξη επέκτασή του τουρκικού στρατού στην Αφρική, μέχρι την ανοιχτή υποστήριξη της κυβέρνησης στη δυτική Λιβύη, και πλέον έχει τη δύναμη να αποτινάξει από πάνω της αυτά τα χέρια…», κατέληξε ο Mahmoud.