Ταυτόχρονη μάχη σε τρία μέτωπα δίνει το τελευταίο διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό. Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί από ενδεχόμενη τουρκική ενέργεια, σε ναυστάθμους και βάσεις όπου οι τεχνικοί αγωνίζονται να κρατήσουν πλοία και πτητικά μέσα ετοιμοπόλεμα και φυσικά στο Επιτελείο. Εκεί όπου δεν κρύβουν την ανησυχία τους με δεδομένες τις συνεχείς απειλές από την Άγκυρα.
Οι δύο ασκήσεις που εκτελέστηκαν αυτή την εβδομάδα σε Μυρτώο και Κρητικό Πέλαγος αποτελούσαν ξεκάθαρη απάντηση στις συνεχείς τουρκικές εμπρηστικές δηλώσεις αμφισβήτησης ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει και τα μέσα και τη βούληση να επιδεικνύει την ισχύ του όπου και όποτε χρειαστεί. Με πυρά από τα πλοία επιφανείας αλλά και την υψηλού συμβολισμού απόφαση της Ηγεσίας αναπτύξει υποβρύχια του Στόλου γύρω από την Κρήτη έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι τα πληρώματα διαθέτουν την εκπαίδευση που απαιτείται για να αντιδράσουν σε κάθε ενδεχόμενο αναφέρει το newpost.gr.
Ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προβλέπει τις επόμενες εβδομάδες συνεχείς ασκήσεις σε όλα τα αντικείμενα θαλάσσιων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις μεγάλες Μονάδες θα εμπλέκονται σε συμμαχικές αποστολές από την Ιταλία και τις ακτές της Αφρικής έως την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση ένας σημαντικός αριθμός πλοίων να βρίσκεται μόνιμα εκτός ναυστάθμων.
Στόχος είναι να παραμένουν συνεχώς σε εγρήγορση οι ναυτικές δυνάμεις ώστε να είναι έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά εάν χρειαστεί. Όπως ακριβώς έγινε πριν από λίγες εβδομάδες νότια του Καστελόριζου όταν ο "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ" χρειάστηκε να πλεύσει άμεσα για να "αναχαιτίσει" το τουρκικό ερευνητικό "ORUC REIS".
Τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης, όπως επισημαίνουν οι Επιτελείς, σε ενδεχόμενη πρόκληση θα είναι περιορισμένα. Κατά συνέπεια Μονάδες του Στόλου είτε θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε "κρίσιμες" περιοχές είτε σε απόσταση "ασφαλείας".
Ανάλογος και ίσως πιο δύσκολος αγώνας δρόμου γίνεται στους ναυστάθμους αλλά και στις υπόλοιπες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Με δεδομένη την παλαιότητα του υλικού το τεχνικό προσωπικό από το πρώτο λεπτό που κάθε πλοίο, υποβρύχιο ή ελικόπτερο επιστρέφει από αποστολή ή εκπαίδευση δίνει τη δική του μάχη συχνά και με περιορισμένα μέσα ώστε να είναι έτοιμο το συντομότερο είτε να λύσει κάβους είτε να απογειωθεί όταν πρόκειται για ιπτάμενο μέσο.
"Ανάσα" για το "μακρύ δόρυ" των πολεμικών πλοίων τα ελικόπτερα S70 "AEGEAN HAWK" αποτελεί η υπογραφή από το ΚΥΣΕΑ της υποστήριξης τους σε ανταλλακτικά. Η FOS( Follow On Support) ύψους 84 εκ ευρώ ανοίγει το δρόμο για την συνεχή συντήρηση τα επόμενα χρόνια των πολύτιμων για το Πολεμικό Ναυτικό ελικοπτέρων. Η σχετική απόφαση ήδη έχει προωθηθεί στη ΓΔΑΕΕ(Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) για να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία με την εταιρία ενώ η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε βάθος πενταετίας.
Τα 11 "AEGEAN HAWK" που διαθέτει ο Στόλος αποτελούν την ανθυποβρυχιακή "ασπίδα" των φρεγατών και των υπολοίπων Μονάδων επιφανείας ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν πλήθος επιχειρησιακών αποστολών στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου. Και βέβαια αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές SAR(Έρευνας και Διάσωσης).
Με τις πιστώσεις προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’ επέκταση και προς το Πολεμικό Ναυτικό να παραμένουν συμπιεσμένες η προσπάθεια για απόκτηση 4 υπερσύγχρονων Αμερικανικών ελικοπτέρων ΜΗ 60 ROMEO κόστους 250 εκ ευρώ φαίνεται ότι είναι αρκετά μακριά. Κατά συνέπεια πρώτος στόχος για τους Επιτελείς αποτελεί η συντήρηση του υφιστάμενου υλικού.