Greek-Turkish Relations

Η Ελλάδα να αντιδράσει διπλωματικά για να μην αντιδράσει στρατιωτικά

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις προκλήσεις από πλευράς Ερντογάν και τη «Γαλάζια Πατρίδα», μίλησε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

«Η Ελλάδα έκανε κανένα διάβημα στην Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα; Ο πρόεδρος της Τουρκίας φωτογραφίζεται στη Γαλάζια Πατρίδα και έχουμε αλλεπάλληλες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, ότι η Τουρκία με κάθε μέσα θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Γαλάζια Πατρίδα, η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιδράσει διπλωματικά, για να μην φτάσουμε στο σημείο να αντιδράσουμε στρατιωτικά. 

Επίσης, υπάρχει αυτή η απίστευτη πρόκληση με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, εκεί λοιπόν η Ελλάδα, αντί να θέσει ως όρο οποιασδήποτε άλλης διπλωματικής προσέγγισης με την Τουρκία, και αναφέρομαι στα μέτρα υποδόμησης εμπιστοσύνης, την ακύρωσης αυτής της συμφωνίας, δεχόμαστε στην ουσία τη συμφωνία.

Μιλάμε με απλή λογική. Κάθε φορά έχουμε μια πρόκληση, που για την Τουρκία είναι τετελεσμένο, πάνω σε αυτό έρχεται και κάθεται, το αποδεχόμαστε στην ουσία ντε φάκτο και πάμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν τίθεται από πλευράς της Ελλάδας δημοσίως το εξής ερώτημα: Αυτήν την εμπιστοσύνη που θέλουμε να οικοδομήσουμε  ποιος την πλήττει κάθε μέρα με τη συμπεριφορά του και με πράξεις;» δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ασφαλώς να δίνουμε βήμα στην διπλωματία. Όμως θα πρέπει να μπαίνουν και κάποιες προϋποθέσεις για αυτό. Γιατί ο Έλληνας πολίτης αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν διαρκούντων των ισχυρισμών της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα, αλλά και διαρκούσης της συμφωνίας με τη Λιβύη, εμείς να καθόμαστε στο τραπέζι και να συζητάμε».

«Από τη 1η Φεβρουαρίου στην επαρχεία Ιντλίπ της βορειοδυτικής Συρίας υπάρχουν εξελίξεις που είναι ίσως σοβαρότερος από όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά. Εκεί συγκρούεται ο συριακός στρατός με τον τακτικό στρατό της Τουρκίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε η Τουρκία, με εξαίρεση τον πόλεμο της Κορέας. Εκεί τίθενται σε δοκιμασία οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας από τις οποίες επηρεάζονται οι σχέσεις Τουρκίας – Αμερικής, από τις οποίες επηρεάζονται και οι δικές μας σχέσεις»

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR