Politics

Παπαδημητρίου: Λάθος μας που δεν έχουμε ορίσει την ΑΟΖ μας

Για «εμπόριο ψυχών» και «υποκινούμενες αντιδράσεις» στη Μόρια έκανε λόγο ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ενώ αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις χαρακτήρισε «λάθος» το ότι η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ακόμη την ΑΟΖ της.

Για προσφυγικό/μεταναστευτικό: «Η πίεση είναι ότι ένας πολύ διαφορετικός πληθυσμός ανθρώπων, που έρχεται για διαφορετικούς λόγους μέχρι την Ελλάδα, με την ελπίδα ότι εδώ είναι πιο εύκολα τα πράγματα, με την ελπίδα ότι εκεί που θα πάνε θα έχουν εισοδήματα για να τρέφουν όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω. Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες και ως εκ τούτου η πίεση είναι μεγαλύτερη. Υπάρχει μια θεωρία, ότι ο πρόσφυγας που φεύγει από τον πόλεμο, θέλει κυρίως να μείνει κοντά στα πάτρια εδάφη του. Ο πρόσφυγας πολέμου είναι το πραγματικό θύμα και είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση. Οι άλλοι είναι εμπόριο ψυχών και ανθρώπων το οποίο έρχεται από τα βάθη της Αφρικής, από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και είναι οικονομικοί μετανάστες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Τα νησιά είναι φυσική παγίδα και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Εγώ δεν θα πω ότι είναι υποκινούμενες όλες αυτές οι αντιδράσεις, όπως στη Μόρια, όμως η κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο, ο οποίος μπαίνει σε εφαρμογή και γίνεται διαχωρισμός των ΜΚΟ. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ΜΚΟ που μαζεύουν χρήματα και τα διαθέτουν στους ανθρώπους, υπάρχουν και άλλες οι οποίες βγάζουν λεφτά. Τώρα που πάμε να κάνουμε ξεκαθάρισμα είναι σαφές ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις».

Για την κατάσταση στη Μόρια: «Τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτές στη Μόρια, δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις πιστεύοντας ότι θα γίνουν όλα με το γάντι και με πρότυπα που προβάλλονται και σήμερα στις εφημερίδες. Δεν μπορεί να μαζευτεί αυτό το πράγματα όταν εκδηλώνεται με τη βίαιη μορφή του. Κινητοποιούνται άνδρες από 18 μέχρι 22 ετών, που έχουν έρθει από τα βάθη της Ασίας, που δεν έχουν μάθει να σέβονται την ανθρώπινη ζωή, ίσως και γιατί πέρασαν πολέμους, και αυτούς δεν μπορείς να τους συγκρατήσεις όταν τους λες ότι δεν είναι πρόσφυγες και κάποια στιγμή θα τους γυρίσεις πίσω. Είναι λογικό να εκδηλωθούν βίαιες καταστάσεις. Από τη μία έχεις αυτό, από την άλλη έχεις τον Ερντογάν να σουλατσάρει νότια της Κρήτης, να έχεις μια χώρα η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να πάει μπροστά. Βλέπω τις συναντήσεις του Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, οι Άραβες θέλουν να έρθουν σε εμάς, δεν συμπαθούν τον Ερντογάν, όμως πρέπει να φτιάξουμε ένα θετικό κλίμα στη χώρα για να προχωρήσουμε και επιχειρηματικά».

Για το αν η Γαλλία θα στηρίξει μέχρι τέλους την Ελλάδα: «Η Γαλλία έχει μια μακροχρόνια στρατηγική για την παρουσία της στην Μεσόγειο. Βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο με προσοχή και θέλει να έχει παρουσία εκεί».

Για την ελληνική ΑΟΖ: «Πριν από 10 χρόνια έλεγα ότι αν ορίσουμε την ΑΟΖ μας τότε αυτό μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια των εθνικιστών. Πλέον, έχω αλλάξει άποψη. Ήταν λάθος που δεν το κάναμε πιο γρήγορα και τώρα το κάνει ο Ερντογάν κι εμείς δεν την έχουμε προσδιορίσει. Και είναι και μια ευκαιρία να δούμε το μεταναστευτικό ως κομμάτι του γεωπολιτικού που αναγκαστικά συμμετέχουμε».

Για το ασφαλιστικό: «Αυτά τα σημειώματα που είδαν οι συνταξιούχοι δεν έχουν να κάνουν με αυτά που φέρνει ο κ. Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης έρχεται και διορθώνει πράγματα που θεωρούσαμε ότι ο τρόπος που τα είχε αντιμετωπίσει ο κ. Κατρούγκαλος δεν ήταν σωστός, δεν ήταν δίκαιος και πρόκειται και για αποφάσεις του ΣτΕ. Κρατάμε το κομμάτι του Κατρούγκαλου, το ενιαίο σύστημα και κάνουμε διορθώσεις».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR