Τουρκία
Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία γνωρίζει τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας;

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε το αυτονόητο, που προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αφορά στην εκπλήρωση της αποστολής των Ε.Δ. που είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και της ασφάλειας της χώρας εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής. Είναι θετικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα δηλώσεις αυτής της μορφής επισημαίνουν την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Προκύπτει όμως ένα ερώτημα :Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην Τουρκία στις οποίες γίνεται συχνά αναφορά ; 

γράφει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α. για το lastpoint.gr

Στις Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενη πρόκληση ή επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας, υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες αντιμετώπισης, δηλαδή αποτυπώνονται με σαφήνεια οι «κόκκινες γραμμές». Σκοπός αυτών είναι να καθοριστεί ο βαθμός και ο ορθός τρόπος αντίδρασης των Ε.Δ. σε εχθρικές προθέσεις ή εκδηλούμενες εχθρικές ενέργειες, προκειμένου να τηρηθεί μια ενδεχόμενη κρίση στο επιθυμητό επίπεδο. Αποβλέπουν τόσο στη διατήρηση του εθνικού γοήτρου όσο και στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής επιβιώσεως Μονάδων των Ε.Δ. χωρίς την από μέρους μας εκδήλωση άσκοπων και προκλητικών ενεργειών. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές οι Ε.Δ. ενεργούν με βάση τις πολιτικές εντολές και τους κανόνες που αποδεσμεύει – εξουσιοδοτεί το ΚΥΣΕΑ. Πλέον αυτού σε περιπτώσεις εκδήλωσης εχθρικής επιθετικής ενέργειας προβλέπεται η παρέμβαση των Ε.Δ., με απόφαση του τοπικού διοικητή, που αντιμετωπίζει την επίθεση,  χωρίς να αναμένει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. 

CONTINUE READING

Εφ’ όσον λοιπόν υφίστανται «κόκκινες γραμμές» και οι αποφάσεις για την τήρησή τους εναπόκειται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία είναι απαραίτητο να γίνουν με απόλυτη σαφήνεια γνωστές στην Άγκυρα, ώστε να γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φθάσει η ελληνική διαλλακτικότητα και ποιο θα είναι το κόστος σε περίπτωση που ξεπεράσει αυτές. 

Η στρατηγική που ακολουθεί επί σειρά ετών η Ελλάδα στην άκρως εχθρική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, βασίζεται σε αποσπασματική αντιμετώπιση και κατευναστικές συμπεριφορές, που εκλαμβάνονται από την απέναντι πλευρά ως αδυναμία. Δηλώσεις θεσμικών παραγόντων στο πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύουν την έλλειψη ενιαίας εθνικής στάσης και μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού από τη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε, ότι :

  •  Τον Φεβ. του 2017 τουρκικό πολεμικό σκάφος έκανε «σεργιάνι» μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και εκτέλεσε πυρά. Ο τότε ΥΠΕΞ κ Κοτζιάς δήλωσε ότι λόγω του περιστατικού αυτού «η Τουρκία κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή». 

CONTINUE READING

  • Ένα έτος μετά το παραπάνω περιστατικό, τον Φεβ. 2018 τουρκικό ακταιωρός εμβόλισε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων το πλοίο του Λιμενικού «Γαύδος». Λίγο μετά το περιστατικό ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συναντάται με το προσωπικό του «Γαύδος» το συγχαίρει που δεν αντέδρασε και απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του λέει : «Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα»
  • Τον Μάιο 2018 ο κ. Κοτζιάς  παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στην ερώτηση αν η Τουρκία έχει παραβιάσει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές», ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «φτάσανε σε μία – δύο περιπτώσεις πιο κοντά. Δεν την παραβιάσανε».

Η αντιφατική στάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η συνεχής και αόριστη αναφορά σε «κόκκινες γραμμές» στέλνουν λάθος μηνύματα στην απέναντι πλευρά. Σύμφωνα με αυτές μοναδική «κόκκινη γραμμή» αποτελεί ενδεχομένως η κατάληψη ελληνικού εδάφους ή παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με έναρξη γεωτρήσεων από την τουρκική πλευρά. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αμφισβήτησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως οι καθημερινές παραβιάσεις – παραβάσεις του Εθνικού Εναερίου ή Θαλασσίου Χώρου είμαστε ανεκτικοί. 

Βασική προϋπόθεση για μια αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική αποτελεί η απουσία αμφιταλαντεύσεων και η αδιαμφισβήτητη ύπαρξη πολιτικής βούλησης για χρησιμοποίηση της στρατιωτικής δύναμης, προκειμένου να πειστεί η Τουρκία ότι οι δηλώσεις που γίνονται είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR