Εκκλησία

Ού καταισχυνώ όπλα τα ιερά... Αλλά να ευλογούνται κι όλας; (Εικόνες & Βίντεο)

Ο Όρκος Αθηναίων Οπλιτών ξεκινάει με την γνωστή μας φράση: Ού καταισχυνώ όπλα τά ιερά.

Τι ακριβώς ορίζεται όμως ως "ιερά"; 

Και σε αυτόν τον πόλεμο μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για την ευλογία, έμμεση ή άμεση, από την Εκκλησία όπλων. 

Αφορμή στο μέτωπο της Ουκρανίας δόθηκε από την...νεοφερμένη Saint Javelin, που πήρε το όνομά της από ένα από τα πιο θρυλικά όπλα του εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικού πολέμου : το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα FGM-148 Javelin με αμερικανική προέλευση.

Το θέμα του αγιασμού των όπλων έχει απασχολήσει έντονα-αν και με περισσή δόση υποκρισίας από πολλούς ψευτοπροοδευτικούς- όταν στις 19 Ιανουαρίου είχαμε την παραλαβή των 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Τανάγρα. 

Τότε η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας είχε δώσει μια ηχηρή απάντηση στους μεμψιμοιρούντες. 

 

Στη Ρωσία 

Θέμα με την ευλογία των όπλων έχει δημιουργηθεί ως γνωστόν και στην Ρωσία. Σε σημεία μάλιστα που πριν από δύο χρόνια, όπως είχε γράψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, περίπου δόθηκε νέα ντιρεκτίβα. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που συζητούνται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία οι Ρώσοι ιερείς θα πρέπει να απέχουν από την πρακτική της ευλογίας πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής που μπορούν να προκαλέσουν αδιάκριτες απώλειες ζωών,

"Η ευλογία των στρατιωτικών όπλων δεν αντικατοπτρίζεται στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της Τελετής", αναφέρει το έγγραφο, στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας. Η ευλογία ή ο αγιασμός όπλων που μπορούν να σκοτώσουν "απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων" πρέπει να αποκλειστεί από την ποιμαντική πρακτική, λέει επίσης.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η ιεροτελεστία χρονολογείται από μια ρωσική παράδοση του 12ου αιώνα που «περιπλέκει» έναν νέο πρίγκιπα με σπαθί ως ένδειξη της ετοιμότητάς του για τη στρατιωτική θητεία, καθώς και την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Εκείνες τις μέρες, οι πρίγκιπες και οι πολεμιστές είχαν τα προσωπικά τους όπλα ευλογημένα από την εκκλησία ως σύμβολο κατάστασης και ένα σημάδι της ετοιμότητάς τους να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Σε αντίθεση με τη διάθεση των όπλων μαζικής καταστροφής, η προσευχή για τους στρατιώτες είναι μια καθιερωμένη θρησκευτική πρακτική που εκτελείται τόσο στις καθημερινές λειτουργίες όσο και σε ειδικές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ανέφερε το σχέδιο εγγράφου. Επιπλέον, "ανήκει στην εκκλησιαστική παράδοση να ευλογεί στρατιώτες για την στρατιωτική θητεία", ανέφερε.

 

Στις ΗΠΑ 

Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ευλογία των όπλων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ποιος θα ξεχάσει όταν εκατοντάδες ζευγάρια γέμισαν μια εκκλησία του Ιερού Ναού Παγκόσμιας Ειρήνης και Ενοποίησης στην Πενσυλβάνια για να ευλογήσουν τα όπλα τους. Η εκκλησία πιστεύει ότι το όπλο είναι η "σιδερένια ράβδος" που αναφέρεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Μια ενορίτης της εκκλησίας του Ιερού Ναού φοράει ένα στέμμα από σφαίρες (φωτό στο τέλος του κειμένου)

https://www.youtube.com/watch?v=QWKV0CXNcLQ&feature=emb_title

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης πως διαφέρει η ευλογία των όπλων από την ευλογία του Στρατού. 

Στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου όλοι έχουμε ακούσει: υπέρ των αρχόντων και του στρατού ημών και υπερ νοσούντων, καμνόντων, αιχμαλώτων

Επίσης στο Κατά Ματθαίον 26:52 αναφέρεται: Τότε λέγει προς αυτόν ο Ιησους· Επιστρεψον την μαχαιραν σου εις τον τοπον αυτής· διότι πάντες οσοι πιασωσι μαχαιραν δια μαχαιρας θελουσιν απολεσθη

και στο 53 και 54 συνεχίζει: Ή θαρρείς πως δεν μπορώ να παρακαλέσω τον Πατέρα μου και αυτός να μου στείλει για συμπαράσταση πάνω από δώδεκα λεγεώνες αγγέλους; Πώς όμως θα βγουν αληθινές οι Γραφές, ότι έτσι πρέπει να γίνει;

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ