Του Μανώλη Κείου
Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή στο Βατικανό ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκόλαμσκ Ιαλρίων, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη σε επίσκεψη εργασίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και η υπηρεσία Τύπου της Αγίας Έδρας δεν δημοσίευσε επίσημες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ γνωστοποίησε στον ποντίφικα τις αποφάσεις της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μινσκ στις 15 Οκτωβρίου σε σχέση με τις μη κανονικές ενέργειες Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ουκρανία.
Η συνάντηση Φραγκίσκου – Ιλαρίωνα έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την δήλωση του δεύτερου προ ημερών ότι η Κωνσταντινούπολη είχε χάσει το δικαίωμα να ονομάζεται συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας.
Η Αγία Έδρα πάντως κρατώντας αποστάσεις έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το θέμα της δημιουργίας μιας ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για την οποία δεν σκοπεύει να δώσει καμία αξιολόγηση.
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ως παρατηρητής συμμετείχε στην ολομέλεια της XV Συνέλευσης της Συνόδου Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη Νεολαία. Στο περιθώριο της συμμετοχής αυτής συναντήθηκε με τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ.
“Το Βατικανό δεν σχολιάζει τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως θεωρώντας ότι αποτελεί ενδο-ορθόδοξη διαφορά, αλλά εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας Καρδινάλιος Koch.
"Το Βατικανό εκτιμά το χάσμα μεταξύ των ορθόδοξων πατριάαρχείων της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης ως" σοβαρή σύγκρουση ". Αυτό το βήμα έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στον οικουμενικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία ", δήλωσε ο K. Koch.
Σύμφωνα με τον καρδινάλιο, "μπορεί να υποτεθεί ότι το Ρωσικό Πατριαρχείο δεν θα συμμετέχει πλέον σε κοινή συζήτηση, εφόσον η διαμάχη παραμένει ανεπίλυτη".
Κατέληξε λέγοντας "όταν ένα μέλος του σώματος του Χριστού υποφέρει, τα άλλα μέλη υποφέρουν επίσης."
Η Κωνσταντινούπολη αρνείται να διακόψει την κοινωνία με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Στο μεταξύ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε μεταφέρει σε προηγούμενο άρθρο και η Κωνσταντινούπολη παραμένει σε κοινωνία με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παρά τη διακοπή εκ μέρους της Ρωσικής πλευράς. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε επισήμως η εξάρχεια των ρωσικών ενοριών στη Δυτική Ευρώπη.
«Αγαπητοί αδελφοί, σας πληροφορούμε ότι οι επίσκοποί μας και οι έξαρχοι μας που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραμένουν σε πλήρη κοινωνία με ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Σας ενημερώνουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας και συνεχίζει να προσεύχεται γι 'αυτό σύμφωνα με την τάξη που έχει θεσπιστεί στα δίπτυχα ", ανέφερε ο Έξαρχος.
"Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στη λειτουργική ζωή και τα εκκλησιαστικά μυστήρια στις ενορίες μας", ανέφερε το έγγραφο.
Η εξαρχία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης κάλεσε όλους τους ιερείς, τους διακόνους, τους μοναχούς και τους λαϊκούς των ρωσικών εξαρχειών στη Δυτική Ευρώπη να προσευχηθούν για την ενότητα της Εκκλησίας.
Από την πλευρά του πάντως ο Πατριάρχης Μόσχας θεωρεί πως οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υποστηρίζουν την απόφαση να διακόψουν την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη.
"Ο κλήρος πρέπει επίσης να εργαστεί για να υποστηριχθούν τέτοιες αποφάσεις από όλους τους ανθρώπους και τώρα αισθάνομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ορθόδοξων χριστιανών υποστηρίζει αυτές τις αποφάσεις", δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλο απαντώντας σε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο 8ο Συνέδριο για την Κοινωνική Υπηρεσία σήμερα στη Μόσχα.
Η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα είναι «πολύ δυνατή, πειστική», είπε ο πατριάρχης.
Κερδίζει χρόνο η Βουλγαρική Εκκλησία
Πάντως η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία (BOC) δεν φαίνεται να βιάζεται. Όπως δήλωσε θα εξετάσει την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) να διακόψει τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στο άμεσο μέλλον . Ο πατριάρχης Βουλγαρίας και μητροπολίτης Σοφίας Νεόφυτος το ανέφερε επισήμως σήμερα Παρασκευή απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
"Δεν εξετάσαμε ακόμη αυτό το ζήτημα [κατά τη συνάντηση της συνόδου], αλλά θα το κάνουμε σύντομα", δήλωσε ο Βούλγαρος Πατριάρχης.
Νωρίτερα, σε μια συνεδρίαση της Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3-4 Οκτωβρίου αποφασίστηκε να παραπέμψει το ζήτημα της πρόθεσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δώσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία στην ειδική επιτροπή και απέρριψε την πρόταση του Μητροπολίτη Λοβετς Γαβριήλ “να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος για το ουκρανικό”