Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και επισήμανε και πάλι τη σημασία της τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Ο κ. Μαγιορκίνης όπως είπε, το νέο στέλεχος φαίνεται πως πλέον επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ν. Αφρικής.
Εκτίμησε, δε, πως ο ΠΟΥ σύντομα θα χαρακτηρίσει τη νέα μετάλλαξη «Variant Under Investigation».
Τέλος, επανέλαβε τη σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση πιθανών αναδυόμενων στελεχών, λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντική» καθότι «έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Μαγιορκίνη:
«Σχετικά με το νέο στέλεχος B.1.1.529 είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι σύντομα θα ονομασθεί Variant Under Investigation.
Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών».
Μ. Τσολιά: Με τη μεταδοτικότητα που έχει το στέλεχος Δέλτα δεν φτάνει να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού
«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που ξέρουμε ότι έχουν αποτέλεσμα και αυτό είναι ο εμβολιασμός και τα υγειονομικά μέτρα», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά με αφορμή την εμφάνιση μιας νέας υπερμεταδοτικής μετάλλαξης στη Μποτσουάνα. Και όπως είπε, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ανοσία, θα κολλήσουν κορονοϊό.
«Το 50% του πληθυσμού της γης έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα μόνο το 4 – 5% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Αν λοιπόν έχουμε πληθυσμούς ανεμβολίαστους και χωρίς προφυλάξεις ο ιός πολλαπλασιάζεται και δίνονται ευκαιρίες να δημιουργηθούν νέα στελέχη», επισήμανε η κ. Τσολιά.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι παρά τα άσχημα νέα που μας έρχονται από την αφρικανική ήπειρο (Μποτσουάνα), η κάθε χώρα θα πρέπει να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της.
«Με τη μεταδοτικότητα που έχει το στέλεχος Δέλτα δεν φτάνει ούτε το 70% ούτε το 80% του πληθυσμού. H μεταδοτικότητά της είναι σαν της ανεμοβλογιάς, όπως την έχουν παρομοιάσει κάποιοι.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ανοσία θα κολλήσουν. Ενδεχομένως μεταδίδουν και νοσούν και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν νοσούν σοβαρά».
Απαντώντας για το αν τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού που κυκλοφορούν μας προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις η κ. Τσολιά επισήμανε ότι μας προστατεύουν από το στέλεχος Δέλτα.
«Αν εμφανιστεί κάτι στο μέλλον που το εμβόλιο δεν το “πιάνει”, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Με τις παρούσες συνθήκες μας προστατεύουν από σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο».
Τι δήλωσε για τον εμβολιασμό των παιδιών
Σχολιάζοντας το «πράσινο φως» που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer η καθηγήτρια παιδιατρικής εξήγησε πώς θα χορηγείται το 1/3 της δόσης.
«Θα το δούμε στην Επιτροπή των Ειδικών. Εφόσον έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ θα πρέπει να τεθούν τα δεδομένα και να πάρουμε μια απόφαση. Καταρχήν, είμαστε θετικοί γιατί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Θέλουμε απλώς να δούμε τα δεδομένα ασφάλειας στις μικρές ηλικίες. Στην περίπτωση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκριθεί αν και δεν έχει γίνει ακόμα κάποια συζήτηση στην Επιτροπή».
Έχει αυξηθεί η μετάδοση και στα σχολεία
Η κ. Τσολιά επιβεβαίωσε ότι όντας έχει παρατηρηθεί αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού και στα σχολεία. «Υπάρχει μια αύξηση σαφώς αλλά τα τεστ που γίνονται βοηθούν πάρα πολύ στο να εντοπιστούν τα παιδιά που δεν έχουν συμπτώματα και να απομακρυνθούν. Χρησιμοποιούνται πολύ εντατικά στη χώρα μας».
Μάλιστα, δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να κλείνουμε σχολεία. Υπάρχουν διαταραχές στη ψυχική και μαθησιακή λειτουργία, θα υπάρξουν προβλήματα για το επαγγελματικό τους μέλλον , την αποκατάσταση των παιδιών αργότερα και την κοινωνικότητά τους. Είναι τόσο σφαιρικές και πολύπλευρες οι υπόλοιπες συνέπειες -πέρα από τα κρούσματα, που τα μετράμε- που πραγματικά προσπαθούμε να αποφύγουμε να κλείσουμε το σχολείο.
Σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο, για να αποφευχθεί το απευχθέο σενάριο του κλεισίματος των σχολείων και της μεγαλύτερης διασποράς του ιού στην κοινότητα, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε με την τρίτη δόση του εμβολίου.
«Από την εμπειρία στο Ισραήλ φαίνεται ότι τα αντισώματα που πετυχαίνει (η τρίτη δόση) είναι πολύ πιο υψηλά σε σχέση με τη δεύτερη. Μας προσφέρει καλύτερη ανοσία και θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε και τη μετάδοση σε ένα βαθμό» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι -μέχρι στιγμής- αυτό αφορά τους ενήλικες.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι τα παιδιά κάνουν καλύτερη ανοσιακή απάντηση και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό το διάστημα θα πρέπει να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις και όπου πηγαίνουμε να μην κυκλοφορούμε ποτέ χωρίς μάσκα έστω και με λίγους ανθρώπους γύρω μας.