Ελληνοτουρκικά

Βρετανός Εθνικιστής προκαλεί σοκ στην Άγκυρα: Να κάνουμε ξανά χριστιανική την Κωνσταντινούπολη με νέα Σταυροφορία

Μεγάλος εφιάλτης τελικά έχει γίνει για την Τουρκία η μεγάλη  διαδικτυακή εκστρατεία για μια ελεύθερη και χριστιανική Κωνσταντινούπολη, και όχι (Ιστανμπούλ όπως την λένε οι Τούρκοι), προκαλώντας την αντίδραση κυρίως ξένων που θέλουν να την ξαναδούν χριστιανική και ελληνική ξανά.

Δυστυχώς ο σημερινός ελληνισμός ξέχασε το μεγαλύτερο όνειρο μετά την πτώση της Βασιλεύουσας το 1453, και την προφητεία, ότι πάλι με χρόνια και καιρούς η Κωνσταντινούπολη θα γίνει χριστιανική και ελληνική.

Ο Βρετανός Εθνικιστής Πολ Γκόλντινγκ αντιπρόεδρος του κινήματος “Britain First”, το οποίο κατά τον ίδιο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πατριωτικό και εθνικιστικό πολιτικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητά "χριστιανική Κωνσταντινούπολη με νέα Σταυροφορία αυτήν την φορά".

Δεν ξέρουμε το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό εν έτει 2024, το σίγουρο είναι ότι το μεταναστευτικό και η τουρκική επεκτατική πολιτική στην Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, έχει ενοχλήσει πολλούς για πολλά.

Στην Ευρώπη υπάρχει μια αιφνιδιαστική άνοδο του Εθνικισμού λόγω των ακραίων ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων, και των εκατομμυρίων πλέον μουσουλμάνων μεταναστών, που έχουν κατακλύσει τις πόλεις της Ευρώπης.

Σε αυτό το σκηνικό έχουμε εμβόλιμα την Τουρκία, που απειλεί, κατηγορεί, εκβιάζει παντού, ακόμα και στην Ευρώπη με την περιβόητη τουρκική οργάνωση Milli Gorus, η οποία έχει αποστολή την δημιουργία Τζαμιών και σύνδεσης όλων των Τούρκων στην ΕΕ.        

Παράλληλα είναι πολύ πιθανή μια πολεμική σύγκρουση Ισραήλ και Τουρκίας, λόγω εντελώς διαφορετικών συμφερόντων στην Συρία-Μεσόγειο

Για παράδειγμα, ο Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, Αβράαμ Σμούλεβιτς (Abraham Shmulevich), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων News.az, ότι “η πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Και τώρα, για πρώτη φορά, εξετάζεται στα υψηλότερα επίπεδα στο Ισραήλ», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε βίντεο ο Αμπού Μουχαμάντ ένας Ουζμπέκος μαχητής στις τάξεις της τουρκόφιλης Hay'at Tahrir al-Sham, είπε στον Χ.Αβέντ ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Rudaw: «Μια λέξη από τον Εμίρη και θα φτάσουμε στο Τελ Αβίβ σε μια μέρα».

Ο Ισραηλινός ειδικός πρόσθεσε στο σοβαρό αυτό θέμα ότι, έχει προειδοποιήσει για αυτό το πιθανό σενάριο και στο παρελθόν.

Ο Σμούλεβιτς ενώ πιστεύει ότι η πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης έχει αυξηθεί, τονίζει ότι η συνολική ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στο Ισραήλ.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το κράτος του Ισραήλ μετά την ίδρυση του.

Για δεκαετίες, οι δύο χώρες διατήρησαν στενούς δεσμούς σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της πολιτικής και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Παρά τις περιστασιακές εντάσεις, η σχέση τους παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό θετική με τα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικό, το 2010 ξεχωρίζει ως μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας: «Το 2010, όταν η Χαμάς έλεγχε τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ είχε επιβάλει αποκλεισμό για να αποτρέψει την προμήθεια όπλων, η Τουρκία ξεκίνησε την λεγόμενη εκστρατείας «Ελευθερίας».

Αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, που μετέφερε Τούρκους ακτιβιστές με πλοία , προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.

Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σταματήσουν τα πλοία, συγκρούστηκαν με αυτούς που επέβαιναν, οδηγώντας στο θάνατο 10 Τούρκους πολίτες».

Αυτό το περιστατικό, συνέβαλε σε μια αξιοσημείωτη ύφεση στις διμερείς σχέσεις.

Οι συστάσεις της Επιτροπής Nagel υποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι θεωρούν τώρα μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία ως πραγματικό σενάριο που απαιτεί προσοχή.

Η έκθεση προτείνει ότι καθώς οι περιφερειακές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για μια σειρά από εξελίξεις.

Μεταξύ αυτών των συστάσεων περιλαμβάνονται βήματα για την ενίσχυση της αμυντικής υποδομής και τη διατήρηση της ετοιμότητας για διάφορες προκλήσεις ασφαλείας.

Ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η εμπλοκή της Τουρκίας σε γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Αν και καμία άμεση αντιπαράθεση δεν είναι επιθυμητή από κανένα μέρος, το ευρύτερο περιφερειακό τοπίο μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο εάν πολλαπλοί παράγοντες λειτουργούν σε αλληλοεπικαλυπτόμενες σφαίρες επιρροής.

Ο Σμούλεβιτς επισημαίνει επίσης ότι οι εξελισσόμενες συμμαχίες και συνεργασίες στην περιοχή ενδέχεται να επηρεάσουν τους υπολογισμούς ασφαλείας.

“Για παράδειγμα, η ( στρατιωτική) συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες θα μπορούσε να παίξει τεράστιο ρόλο εάν κλιμακωθούν τυχόν διαφωνίες ( Τουρκία) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και μια στρατιωτική αντιπαράθεση δεν θεωρείται επιθυμητή από καμία πλευρά, η αυξημένη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, εγείρει ανησυχίες για πιθανές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις”, τονίζει ο ίδιος.

Οι αναλυτές προτείνουν ότι οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο τους διμερείς δεσμούς αλλά και την ευρύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δεδομένης της διασύνδεσης των περιφερειακών συμμαχιών, του εμπορίου και των συμφερόντων ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, το στρατηγικό δόγμα του Ισραήλ, όπως αντικατοπτρίζεται στην έκθεση της Επιτροπής Nagel, υπογραμμίζει τη σημασία της προετοιμασίας για διάφορα απρόβλεπτα.

Ενώ η προοπτική μιας ισραηλινο-τουρκικής σύγκρουσης συζητείται εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι έχει αποκτήσει νέα επείγουσα ανάγκη στους κύκλους ασφαλείας του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος συνιστά στο Ισραήλ ( πιθανόν και σε υπόλοιπες χώρες σαν την Ελλάδα) να παραμείνει σε επαγρύπνηση, να κατανείμει κατάλληλα τους πόρους και να διατηρήσει διπλωματικούς διαύλους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές αβεβαιότητες και να διατηρήσει τη σταθερότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ