Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτό το πρόβλημα. Η διάγνωση της ανεπάρκειας σιδήρου απαιτεί την υποψία του γιατρού και ειδικές εξετάσεις, αλλά η εύρεση της αιτίας που στερεί το σίδηρο από τον οργανισμό μας μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται αρχικά.
Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει την απαραίτητη ποσότητα αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο γνωστή συνέπεια της έλλειψης σιδήρου και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και ζαλάδες.
Ανεπάρκεια σιδήρου: 3 λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για τη μειωμένη απορρόφηση
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η έλλειψη σιδήρου οφείλεται αποκλειστικά σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της έλλειψης σιδήρου δεν είναι η ανεπαρκής πρόσληψη, αλλά η μειωμένη απορρόφηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου και να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη έλλειψη. Ας δούμε τρεις βασικούς παράγοντες από αυτούς:
Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το λεπτό έντερο και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα «επιτίθεται» στο λεπτό έντερο, προκαλώντας βλάβες που μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου. Αυτός είναι και ο λόγος που μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η καλύτερη διαχείριση της νόσου.
Κατανάλωση άφθονου ασβεστίου μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, αλλά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου. Όταν καταναλώνεται μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός μπιφτεκιού με τυρί μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου τους.
Κατανάλωση καφέ και τσαγιού
Ο καφές και το τσάι περιέχουν ουσίες όπως οξαλικά και πολυφαινόλες που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες είναι επίσης υπεύθυνες για τη μείωση της απορρόφησης σιδήρου. Για όσους πίνουν αυτά τα ροφήματα, είναι καλύτερο να τα καταναλώνουν μακριά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορρόφησή του.
Συχνό φαινόμενο στους vegans
Η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία που προκαλεί είναι αρκετά συχνή, ιδιαίτερα μεταξύ των vegans και των χορτοφάγων που δεν προσέχουν την πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος από ζωικές πηγές απορροφάται καλύτερα από τον φυτικό σίδηρο, γι’ αυτό όσοι καταναλώνουν φυτικές τροφές πρέπει να κάνουν σωστές επιλογές για να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη και την απορρόφηση του σιδήρου.