Acai, κουρκουμάς, ginseng, matcha τσάι και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει. Είναι πολλές οι τροφές που πλέον θεωρούνται superfoods για τον οργανισμό και οι περισσότερες βρίσκονται σε μεγάλα και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ ή σε delicatessen, σύμφωνα με το olivemagazine.gr.
Πώς ορίζεται το «superfood»
Ας εκθρονίσουμε την ιδέα πως τα superfood είναι δυσεύρετα και με περίεργες ονομασίες. Αυτό που μετατρέπει την τροφή σε υπερ-τροφή είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και κατά πόσο ωφελεί τη συνολική υγεία του οργανισμού. Επίσης, οι υπερτροφές δεν είναι πάντα απαραίτητο πως θα είναι ακριβές. Τις περισσότερες φορές μιλάμε για εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που αυτόματα ανεβάζει την τιμή τους. Για παράδειγμα, το Acai βρίσκεται κυρίως στον Αμαζόνιο, το ginseng κυρίως στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Αμερική και πάει λέγοντας.
Υπάρχουν όμως και κάποιες υπερτροφές που είναι οικονομικές και μπορείτε να τις βρείτε σε κάθε σούπερ μάρκετ. Είναι πλούσιες σε αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και μπορείτε να τις εντάξετε εύκολα στη διατροφή σας. Μάλιστα, τις περισσότερες τις προσπερνάμε χωρίς καν να ρίξουμε δεύτερη ματιά.
Ξηροί καρποί
Μπορεί να είναι μικροί, όμως είναι γεμάτοι από βιταμίνες. Τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με ακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 και Ω-6, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, και μεταλλικά στοιχεία. Αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, φουντούκια και καρύδια είναι ψηλά στη λίστα με τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς.
Ωστόσο, είναι πλούσιοι και σε θερμίδες γι’ αυτό η συνιστώμενη ποσότητα είναι μόλις μία χούφτα την ημέρα. Επίσης, αποφύγετε το μιξ ξηρών καρπών γιατί συνήθως έχουν πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη. Προτιμήστε τους ωμούς ή τους ψημένους, χωρίς κανένα πρόσθετο.
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Μπορεί να μην τους «το ΄χετε», όμως τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες. Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, kale, σπανάκι αλλά και μυρωδικά όπως ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος, έχουν υψηλά επίπεδα από βιταμίνη C και Ε, Β-καροτίνη αλλά και φολικό οξύ που αυξάνει το σίδηρο.
Σπόροι chia
Οι σπόροι αυτοί είναι μικρές βόμβες βιταμινών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο ισάξιο με μισό φλιτζάνι γάλα, διπλάσια ποσότητα σε σίδηρο από ένα φλιτζάνι με σπανάκι, πρωτεΐνη, ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και έχουν υψηλά επίπεδα σε αντιοξειδωτικά. Μόλις ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά ώστε ο οργανισμός να πάρει όλα τα θρεπτικά στοιχεία τους.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι περισσότερο ευεργετικό για τον οργανισμό μας από ό,τι ο καφές. Κάτι που σίγουρα έχετε ξανακούσει. Μεταξύ άλλων, το πράσινο τσάι περιέχει έξι βασικές πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες), οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Εξαιρετικό Παρθένο Eλαιόλαδο
Εκτός του ότι προσθέτει γεύση στα φαγητά, το ελαιόλαδο είναι γεμάτο καλά λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πληθώρα βιοδραστικών συστατικών και βοηθά την εξισορρόπηση των ορμονών. Ωστόσο, χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος στην ποσότητα που βάζουμε και συνίσταται μία κουταλιά της σούπας ημερησίως.
Βρώμη
Μπορεί να σας φαίνεται μία απλή τροφή για πρωινό, όμως η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Ειδικά με μία χούφτα ξηρών καρπών, το πρωινό σου μπορεί να γίνει μία σωστή υπερτροφή από μόνο του.
Γλυκοπατάτες
Αυτό ειδικά, με κάνει πολύ χαρούμενη γιατί τις λατρεύω. Οι γλυκοπατάτες μπορεί να είναι γλυκές, όμως δεν εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Συνδυάστε τις με μερικά λαχανικά και παρθένο ελαιόλαδο και θα έχετε -ξανά- μία υπετροφή στο πιάτο σας.
Μανιτάρια
Θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία, με την κάθε μία να διαφέρει πολύ από την άλλη. Τα μανιτάρια είναι μία καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σεληνίου και φυτικών ινών. Επιπλέον, συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και τις καρδιακής λειτουργίας.