Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται σταδιακά από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας συνήθειες αποτελεί την κύρια αιτία για τις πιο σημαντικές παθολογικές ασθένειες αλλά και για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, όσοι ακολουθούν μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα
Στη συγκεκριμένη έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα καθηγητή, τον Νικόλαο Σκαρμέα, συμμετείχαν πάνω από 1000 Έλληνες. Τους ζητήθηκε να ιεραρχήσουν τις τροφές που κατανάλωναν συστηματικά σε μια διάρκεια 3 ετών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παρακάτω: γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, δημητριακά, αλκοόλ, φρούτα, λαχανικά και γλυκά. οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο φλεγμονώδης ήταν η διατροφή που ακολουθούσαν. Κατά το διάστημα που έτρεχε η έρευνα, 62 άτομα, δηλαδή το 6% των συμμετεχόντων εκδήλωσαν άνοια.
Όλοι αυτοί ανήκαν στο γκρουπ με τη διατροφή πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όποιοι ακολουθούν μια τέτοια διατροφή έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια, εν αντιθέσει με εκείνους που έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές.
Αν θέλουμε να μειώσουμε τις φλεγμονώδεις τροφές που προσλαμβάνουμε, αρκεί να προσπαθήσουμε σιγά σιγά να βγάλουμε από το διαιτολόγιό μας τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα φαστ φουντ, τα κορεσμένα λιπαρά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν φλεγμαίνει το σώμα, φλεγμαίνει και ο εγκέφαλος. Αν και χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες σχετικά με την εμφάνιση και την πρόληψη της άνοιας, η διατροφή αποτελεί αποδεδειγμένα έναν παράγοντα που επιδρά θετικά ή αρνητικά στη διανοητική μας κατάσταση.
Μάλιστα, τίθενται και συγκεκριμένες συστάσεις από τους ερευνητές σχετικά με τροφές που δρουν θετικά στην υγεία του εγκεφάλου. Η εν λόγω έρευνα έφερε και πάλι στο προσκήνιο 3 ομάδες τροφών και 2 ροφήματα, που έχουν μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στις διανοητικές μας λειτουργίες.
Ας δούμε ποια είναι αυτά
Φρούτα
Δεν μας εκπλήσσει αυτή η διαπίστωση. Όλα τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά και έχουν βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αν δεν τρώτε καθημερινά φρούτα -που είναι το ιδανικό- προσπαθήστε τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας 1 ή περισσότερα φρούτα. Αν και στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο στο εξωτερικό, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η οικογένεια των μούρων (βατόμουρα, μύρτιλλα αλλά και οι φράουλες…) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Λαχανικά
Ειδικά τα πράσινα φυλλώδη και όχι μόνο λαχανικά – όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το σέσκουλο, η ρόκα, η λαχανίδα – είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή και θωρακίζει το ανοσοποιητικό.
Όσπρια
Τα όσπρια, όχι μόνο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά αλλά είναι κιόλας πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, απαραίτητα για μια σωστή ισορροπημένη, αλλά και αντιφλεγμονώδη διατροφή.
Καφές και τσάι
Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ και του τσαγιού καθώς βρέθηκε ότι οι… εξαρτημένοι από την καφεΐνη συντηρούν υψηλά επίπεδα διανοητικής υγείας. Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες, πολύ σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από την άλλη, το τσάι περιέχει κατεχίνες, που μειώνουν τη φλεγμονή. Το πιο ισχυρό τσάι, με τη μεγαλύτερη σύσταση σε κατεχίνες είναι το πράσινο τσάι.