Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά των πρώτων κρύων ημερών που αποτελεί μια λιχουδιά όταν το παρασκευάζουμε αλά πολίτα στην κατσαρόλα.
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr η αγκινάρα, που άλλοι λατρεύουν ενώ άλλοι δεν την συμπαθούν, είναι ένα φυτό, για την ακρίβεια το λουλούδι Cynara cardunculus var. scolymus, ένα είδος γαϊδουράγκαθού. Αυτό που μαγειρεύουμε και τρώμε είναι ουσιαστικά η ανθοκεφαλή, εκεί απ’ όπου προκύπτει το λουλούδι του φυτού. Η θρεπτική της αξία είναι υψηλή καθώς είναι χαμηλή σε λιπαρά αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες και εξοπλισμένη με πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και Κ, φυλλικό οξύ, φώσφορο και μαγνήσιο.
Ανακαλύψτε στη συνέχεια τα πολύτιμα οφέλη της κατανάλωσης αγκινάρας στην υγεία μας:
Χοληστερόλη
Καταναλώνοντας συχνά ένα εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορούμε να ρυθμίσουμε την υψηλή χοληστερόλη. Μια μεγάλη ανασκόπηση σε πάνω από 700 άτομα διαπίστωσε ότι ένα τέτοιο εκχύλισμα καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση των τιμών «κακής» χοληστερόλης LDL.
Mια άλλη μελέτη σε 143 ενήλικες που παρουσίαζαν υψηλές τιμές της χοληστερόλης ανέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εώς και 18,5% και 22,9% στη συνολική και «κακή» LDL χοληστερόλη, αντίστοιχα.
Επιπλέον και όσον αφορά τις έρευνες σε ζώα, μια σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η «κακή» χοληστερόλη έφτασε εώς και το 30%, ενώ αντίστοιχα διαπιστώθηκε 22% μείωση στις τιμές των τριγλυκεριδίων έπειτα από μια φυσιολογική κατανάλωση ενός εκχυλίσματος αγκινάρας.
Να μην παραλείψουμε φυσικά να αναφέρουμε και τη θετική συμβολή της αγκινάρας στην «καλή» χοληστερόλη, καθώς η συστηματική κατανάλωσή της μπορεί να την ενισχύσει σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη.
Αυτό συμβαίνει διότι οι αγκινάρες περιέχουν λουτεολίνη, μια φλαβόνη που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την συσσώρευση της χοληστερόλης. Από την άλλη, το εκχύλισμα από τα φύλλα της αγκινάρας βοηθά το σώμα μας να επεξεργάζεται τη χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε χαμηλότερα συνολικά επίπεδα.
Αρτηριακή πίεση
Το εκχύλισμα της αγκινάρας μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στις τιμές της. Μια μελέτη σε 98 άντρες με υπέρταση διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός τέτοιου εκχυλίσματος για 12 εβδομάδες μείωσε τη διαστολική και τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2,76 και 2,85 mmHg, αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, η ιδιότητα αυτή της αγκινάρας δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Μια ένδειξη ωστόσο αποτελούν ορισμένα αποτελέσματα ερευνών σε ζώα που αναδεικνύουν ότι το εκχύλισμα της αγκινάρας προάγει το ένζυμο eNOS, το οποίο παίζει ρόλο στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, οι αγκινάρες αποτελούν μια καλή πηγή καλίου, μια ουσία που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Όμως, δεν είναι σαφές εάν η κατανάλωση ολόκληρης της αγκινάρας μπορεί να παρέχει τα ίδια οφέλη, καθώς το εκχύλισμα αγκινάρας που χρησιμοποιείται σε αυτές τις μελέτες είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο.
Ηπατική υγεία
Η αγκινάρα αποτελεί διατροφικό θησαυρό και για την ηπατική υγεία, καθώς το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας θωρακίζει το ήπαρ και μάλιστα ευνοεί την ανάπτυξη νέου ιστού, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή της χολής, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το ήπαρ.
Μια έρευνα σε ποντίκια, που τους είχε χορηγηθεί το εκχύλισμα αγκινάρας απέδειξε λιγότερες βλάβες στο ήπαρ, υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και καλύτερη λειτουργία του ήπατος σε σύγκριση με τα ποντίκια στα οποία δεν είχε χορηγηθεί το εκχύλισμα.
Όσον αφορά μελέτες σε ανθρώπους, παρατηρούνται παρόμοια θετικά αποτελέσματα. Μια δοκιμή σε 90 άτομα που δεν έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση 600 mg εκχυλίσματος αγκινάρας για μια περίοδο δύο μηνών οδήγησε στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.
Επιπλέον, σε μια μελέτη σε παχύσαρκους ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος αγκινάρας για δύο μήνες είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ηπατική φλεγμονή και λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά της αγκινάρας, η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, ευθύνονται για αυτές τις θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά ευρήματα.
Πέψη
Το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας συμβάλλει και στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Οι αγκινάρες ως μια καλή πηγή φυτικών ινών μειώνουν και τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων του εντέρου, αποτρέποντας επίσης τα συμπτώματα διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Η ινουλίνη είναι η ουσία εκείνη που δρα ως πρεβιοτικό.
Μια μελέτη σε 12 άτομα ανέδειξε ότι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν το εντερικό τους μικροβίωμα μέσω της κατανάλωσης ενός εκχυλίσματος αγκινάρας που περιείχε ινουλίνη κάθε μέρα και σε διάστημα τριών εβδομάδων. Αντίστοιχα, μια άλλη έρευνα σε 247 άτομα με συμπτώματα δυσπεψίας, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας για έξι εβδομάδες μείωσε τα συμπτώματα, όπως τον μετεωρισμό, σε σύγκριση με τη μη λήψη εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας.
Τα θετικά αυτά ευρήματα οφείλονται στην ουσία της κυναρίνης που περιέχουν οι αγκινάρες, επιταχύνοντας την κίνηση του εντέρου και βελτιώνοντας την πέψη.