Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Θεωρείται πως σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η ευεργετική δράση των καροτενοειδών οφείλεται εν μέρει στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.
Δείτε σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες:
- Καρότα
- Γλυκοπατάτα
- Σπανάκι
- Ντομάτα
- Δαμάσκηνα
- Βερίκοκο
- Μπρόκολο
- Μάνγκο
- Πορτοκαλί κολοκύθα
- Μπιζέλια
- Μανταρίνι
- Πεπόνι
- Καλαμπόκι
- Πορτοκάλι
- Παπάγια
- Κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
- Λαχανάκια Βρυξελλών