Χαρακτήρισαν ενθαρρυντικά τα δείγματα και εκτίμησαν ότι εντός τετραετίας θα έχουν εγκριθεί τα πρώτα εμβόλια mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου.
Ωστόσο φαίνεται ότι τα εμβόλια της τεχνολογίας που ανέπτυξαν η Biontech και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, δεν θα είναι τα πρώτα που θα «νικήσουν» μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Προς επίρρωση μιας τέτοιας επιστημονικής κατάκτησης, το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) ανακοίνωσε, ύστερα από πολυετείς έρευνες, ότι το εμβόλιο που χορηγείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μείωσε τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά περίπου 90%, ευρήματα που το Cancer Research UK περιέγραψε ως «ιστορικά».
Σχεδόν στο σύνολό τους οι περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και οι επιστήμονες εκφράζουν πλέον την ελπίδα ότι το εμβόλιο μπορεί να εξαλείψει την ασθένεια.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εξέτασε τι συνέβη αφότου το εμβόλιο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε κορίτσια το 2008 στην Αγγλία.
Τα κορίτσια αυτά είναι πλέον γυναίκες άνω των 20 ετών με ενεργή σεξουαλική ζωή. Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στη μελέτη, τόσο οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, όσο και τα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας, μειώθηκαν κατά 87% σε όσες είχαν εμβολιαστεί.
«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», ανέφερε ο καθηγητής Πήτερ Σασιένι, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.
Τα ποσοστά μείωσης εκδήλωσης καρκίνου ήταν μικρότερα, όταν το εμβόλιο χορηγούνταν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότερες έφηβες μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο ιδανικά πρέπει χορηγείται προτού ξεκινήσει κάποιος τη σεξουαλική του ζωή.
Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις στη Βρετανία. «Και οι αριθμοί αυτοί αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, οπότε όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα θετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού», σχολίασε ο δρ Σαζιένι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιτυχία σημαίνει ότι όσες κοπέλες εμβολιάστηκαν, μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον πολύ λιγότερες εξετάσεις τραχήλου της μήτρας, δηλαδή τεστ-ΠΑΠ. Μέχρι σήμερα, σε πολλά κράτη οι πολιτικές υγείας έχουν εστιάσει στην πρόληψη των κοριτσιών. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φορτίο της νόσου από τον HPV είναι επίσης υψηλό στους άνδρες, και το να θεωρείται ο HPV ως ένας ιός που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, υποεκτιμάται σημαντικά το βάρος της νόσου.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερους από 300.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Σχεδόν εννέα στους 10 θανάτους σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου υπάρχει μικρή πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Η προσδοκία είναι ότι ο εμβολιασμός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες από ό,τι σε πλουσιότερα έθνη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο ως μέρος των σχεδίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να πετύχει την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο χορηγείται στα κορίτσια σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού κατοικούν. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση σε ηλικία 18 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν. Δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, υπολογίζεται πάντως ότι κατά μέσο όρο βρίσκεται συνολικά κοντά στο 40%. Είναι μικρότερο στα κορίτσια 11-12 ετών και αυξάνεται βαθμιαία στο κορίτσια 13-18 ετών, κατόπιν όμως και πάλι ελαττώνεται.