Άδειο κουφάρι έχει μείνει το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο «409», στην Πάτρα, που καθημερινά γίνεται στόχος πλιάτσικου για τις σιδερένιες εγκαταστάσεις του ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας ώστε να ενισχυθεί το υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και μπορεί η πινακίδα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) να απαγορεύει αυστηρά την είσοδο με την βαρύγδουπη επισήμανση ότι πρόκειται για στρατιωτικό χώρο, αλλά όπως αναφέρει το pelop.gr που έκανε αυτοψία στον χώρο μέσω drone το 3.800 τ.μ. τριώροφο κληροδότημα του αείμνηστου ευεργέτη των Πατρών, Βασιλείου Μαραγκοπούλου, έχει γίνει «σουρωτήρι».
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, ο χώρος δεν φυλάσσεται με μόνιμες σκοπιές στρατιωτών του ΚΕΤΧ, απλώς επιτηρείται περιοδικά από περιπόλους.
«Δεν μπορούν να μπουν στρατιώτες, διότι ο χώρος δεν διαθέτει υποδομές εγκατάστασης και παραμονής προσωπικού. Δεν είναι στρατόπεδο, οπότε για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρχει σκοπιά», λένε οι πηγές.
«Δεν υπάρχουν σχετικές διαταγές για 24ωρη σκοπιά – Ειδοποιείται η Αστυνομία όταν διαπιστωθούν από τις περιπόλους εισβολές διαρρηκτών»
Και προσθέτουν: «Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες αλλά δεν υπάρχουν σχετικές διαταγές για 24ωρη σκοπιά. Καλλωπίζεται ο χώρος από τον στρατό, κλαδεύονται τα δένδρα, επιδιορθώνονται τα παραβιασμένα συρματοπλέγματα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι περισσότερο. Ειδοποιείται η Αστυνομία όταν διαπιστωθούν από τις περιπόλους εισβολές διαρρηκτών. Μάλιστα κάποια στιγμή είχαν συλληφθεί κάποιοι εξ αυτών και κλήθηκε εκπρόσωπος του ΚΕΤΧ για τα σχετικά στο Αστυνομικό Τμήμα».
Τραγική εικόνα
Στο ρημαγμένο «409» όλα τα παράθυρα είναι παραβιασμένα και σπασμένα, ενώ τα συρματοπλέγματα σε πολλά σημεία είναι ξηλωμένα και επισκευασμένα. Ο εσωτερικός χώρος, φαίνεται και με γυμνό μάτι ότι είναι λεηλατημένος και βανδαλισμένος.
O πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ ΓΕΣ Ν. Αχαΐας, Απόστολος Κόγκας, επιβεβαιώνει τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος αναφέροντας στο ίδιο τοπικό μέσο: «Αν το παρατήσουν, σε λίγα χρόνια θα πέσει. Και είναι κρίμα, γιατί είναι ένα στολίδι για την Πάτρα και μπορεί η πόλη να το αξιοποιήσει και να το αναβαθμίσει, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό κτίριο, που θα διατεθεί για τις ανάγκες της Υγείας.
Και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι το κτίριο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Είναι σημείο αναφοράς για την Πάτρα, είναι προέκτασή της».
«Απουσία πολιτικής βούλησης»
Όπως εξηγεί ο ίδιος, από το 2017 που έφυγαν οι κλινικές και σταμάτησε η λειτουργία του, το νοσοκομείο έχει ρημάξει. Έχουν μπει μέσα, το έχουν ‘γδύσει’. Έχουν κλέψει καλώδια, μηχανήματα, εξοπλισμό, τα πάντα».
Όσο για το αν υπάρχει πολιτική βούληση να αποδοθεί ο χώρος στην πόλη ώστε να ανακουφίσει τις τοπικές δομές του ΕΣΥ, ο κ. Κόγκας λέει ότι από το 2017 ο Σύλλογος έχει αποστείλει στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και στο ΓΕΣ περίπου 150 υπομνήματα: «Αυτή τη στιγμή δεν μας έχουν δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για το ‘409’. Πριν από δύο μήνες στείλαμε σχετικό υπόμνημα σε όλους τους βουλευτές του νομού μας και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Δεν υπήρξε ανταπόκριση».
Ο ίδιος σημειώνει ότι ο Σύλλογός του έχει προτείνει στο ΓΕΣ να δημιουργηθεί στο ισόγειο μία Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), με παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης/Παροχής Πρώτων Βοηθειών και Εξωτερικών Ιατρείων, σε συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΥ.