Υγεία

Ξεφυτρώνουν σαν “ μανιτάρια” τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ καταρρέει το ΕΣΥ και οι δημόσιες δομές υγείας με συγκλονιστικές εικόνες εγκατάλειψης (Βίντεο)

Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά ενός ευνομούμενου κράτους, κάτι που δεν ισχύει για την χώρα μας εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, ειδικά μετά το 2012.

Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις και παρατήσεις Ιατρών και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, έχει φέρει τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την χώρα σε οριακό επίπεδο.

Το σκηνικό έγινε ακόμα πιο ομιχλώδες μετά τις καταγγελίες για τις υποδομές που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους ελλείψει χρημάτων.   

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της Μαίρη Γύγου και του καναλιού OPEN, “ νέες εικόνες ντροπής από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έρχονται στην δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρέθηκαν και σήμερα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στη δημόσια υγεία.

Οι Σύλλογοι Ιατρών και Νοσηλευτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση εδώ και καιρό

Για παράδειγμα σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μολάων έκανε νέα καταγγελία σχετικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου των Μολάων, αναφέρει το notospress.gr .

Στην καταγγελία κάνουν λόγο για υποστελέχωση, υπολειτουργία και υποβάθμιση ενός Νοσοκομείου που καλύπτει μια τεράστια περιοχή σε έκταση που είναι και τουριστικός προορισμός.

“Το Νοσοκομείο Μολάων που από το 2012 έχει συγχωνευθεί με το αντίστοιχο της Σπάρτης, είναι ένα μικρό 2βάθμιο νοσοκομείο που όμως καλύπτει και παρά τις ελλείψεις προσφέρει, πολλές υγειονομικές υπηρεσίες σε μια τεράστια, γεωγραφικά, περιοχή. Από το Βλαχιώτη μέχρι τη Μονεμβασιά και από το Κυπαρίσσι μέχρι τη Νεάπολη, συν την Ελαφόνησο και τα Κήθυρα. Μια περιοχή μάλιστα που αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο και που το καλοκαίρι τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Οι ελλείψεις όμως κυρίως σε ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων 1ης γραμμής βάζουν εμπόδια σε αυτό το υγειονομικό έργο, που θα μπορούσε να είναι και ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο. Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβλήματα του νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά και των υποστελεχομένων Κέντρων υγείας του νομού, κάνουν την κατάσταση δραματική”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Δεν είναι ο μοναδικός σύλλογος εργαζομένων σε Νοσοκομείο, ( έχουμε και σε Κρήτη-Ρόδο και αλλού κάτι ανάλογο) που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, αφού πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν πράξει κάτι ανάλογο.  

Σε σοβαρές καταγγελίες για τα νοσοκομεία ανά τη χώρα, όπως το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, προχωρούν εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όπως αυτό του Κιλκίς, καταγγέλλουν πως υπάρχει πρόβλημα στατικότητας, ότι γίνεται καθίζηση του κτιρίου και ότι υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους.

Η συντονιστική επιτροπή για το νοσοκομείο της Σητείας σε ανακοίνωσή της καταγγέλει ότι «η Παιδιατρική και η Παθολογική κλινική υπολειτουργούν, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Χειρουργική αλλά και άλλες κλινικές λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης»

48 Απεργία των υγειονομικών που καταγγέλλουν κατάρρευση του ΕΣΥ   

Ως γνωστόν από χθες έχουμε 48ωρη απεργία των υγειονομικών  που διαμαρτύρονται ενάντια στην κατάρρευσή του ΕΣΥ, διεκδικώντας ενίσχυση των νοσοκομείων, καλύτερες αποδοχές και «φραγμό» στην επέλαση των ιδιωτών στην Υγεία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) βρίσκεται σε 48ωρη απεργία 29-30 Νοεμβρίου. Χθες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και σήμερα έγινε πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας. Στην απεργία συμμετέχει και το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών στη χώρα, η ΕΙΝΑΠ.

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου αναφέρουν ότι τεράστιο πρόβλημα έχει τα περιφερειακά νοσοκομεία εξαιτίας των δραματικών συνθηκών που επικρατούν σε όλες τις μονάδες υγείας σε πολλούς νομούς της χώρας.

Γιατροί και Νοσηλευτές έχουν μεγάλο πρόβλημα και πολλές φορές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά, ενώ οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί, ζητώντας ενίσχυση των δομών υγείας.

Μαρτυρίες αναφέρουν, ότι σε πολλά δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας, στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο, και η αναμονή στα επείγοντα, για μια απλή εξέταση, είναι πολύωρη, λόγω του ελάχιστου προσωπικού.

Ειδικότητες κρίσιμες για την λειτουργία κλινικών όπως αναισθησιολόγοι, χειρούργοι κά, έχουν τεράστια έλλειψη, ενώ στα νησιά μας το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα πιο πολύ αφού σε αλλεπάλληλους διαγωνισμούς πολλοί γιατροί και νοσηλευτές δεν δηλώνουν συμμετοχή.

Η οικονομική κρίση από το 2010, οι μεγάλες σε αριθμό συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις προσωπικού, η πανδημία και κυρίως τα συσσωρευμένα προβλήματα απειλούν τρομερά το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και ιδιωτικά νοσοκομεία ξεφυτρώνουν σαν “ μανιτάρια” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνοντας την περίθαλψη για τον Έλληνα πολίτη δυσβάστακτη οικονομικά.      

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ