Ποιες είναι οι τρεις φάσεις που περνούν τα μαλλιά της γυναίκας στην διάρκεια της ζωής της;
Πολλές γυναίκες ζητούν συμβουλές από τους δερματολόγους τους για την τριχόπτωση. Η τριχόπτωση έχει τεράστια επίδραση στην αυτοεκτίμηση των γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επέρχεται πανικός όταν ξυπνάτε και βλέπετε τρίχες παντού στο μαξιλάρι σας. Στην πραγματικότητα, αν είστε γυναίκα, αυτό σχεδόν ποτέ δεν σημαίνει ότι πρόκειται να χάσετε όλα σας τα μαλλιά, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Τα μαλλιά σας περνούν φυσικά από τρεις φάσεις κατά τη «διάρκεια της ζωής» τους, οι οποίες είναι οι εξής:
- Η πρώτη είναι η φάση της ανάπτυξης, η οποία διαρκεί τρία έως πέντε χρόνια
- Ακολουθεί η φάση «συρρίκνωσης», η οποία διαρκεί μόλις δύο εβδομάδες
- Στη συνέχεια, η φάση ανάπαυσης για τρεις μήνες περίπου. Προς το τέλος αυτής, ο θύλακας της τρίχας ξεκινά μια νέα φάση ανάπτυξης και σπρώχνει την παλιά τρίχα προς τα έξω, αν δεν έχει πέσει ή βγει με τη βούρτσα των μαλλιών σας
Σε ορισμένα ζώα αυτές οι φάσεις συμβαίνουν περίπου την ίδια στιγμή, γι’ αυτό και ορισμένα σκυλιά χάνουν πολλές τρίχες το καλοκαίρι, αφήνοντας το σπίτι σας γεμάτο τρίχες. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν μερικές τρίχες κάθε μέρα, αν και μπορεί να είναι περισσότερες σε περιόδους στρες.
Ορισμένα είδη χημειοθεραπείας για τον καρκίνο μπορούν να σταματήσουν τη φάση της τριχοφυΐας, γι’ αυτό και η τριχόπτωση αποτελεί ζήτημα. Φορώντας ένα ψυχρό σκουφάκι (κυριολεκτικά ένα παγωμένο σκουφάκι για το κεφάλι σας) πριν από την έναρξη της θεραπείας μειώνεται ο κίνδυνος να συμβεί αυτό.
Ποιες είναι οι αιτίες της αραίωσης των μαλλιών στις γυναίκες;
Ορισμένες από τις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το άγχος, ο τοκετός και οι δίαιτες, οι οποίες μπορούν να ωθήσουν τα μαλλιά σας ξαφνικά στη φάση της ανάπαυσης
- Ορισμένα φάρμακα
- Το πέρασμα στην εμμηνόπαυση
- Να έχετε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
- Η έλλειψη σιδήρου (ακόμη και αν δεν έχετε αναιμία)
- Δεν έχετε αρκετή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας στη διατροφή σας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων του θυρεοειδούς και του σιδήρου σας, εάν ανησυχείτε για την αραίωση των μαλλιών σας.
Τι είναι η αλωπεκία;
Ο ιατρικός όρος για την τριχόπτωση είναι αλωπεκία. Ένα είδος – η γυροειδής αλωπεκία – προκαλεί κηλίδες ολικής τριχόπτωσης με φυσιολογικές τρίχες τριγύρω. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να ποικίλλουν από μικρά σημεία έως ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Πολύ σπανιότερα μπορεί να επηρεαστούν τα φρύδια, οι βλεφαρίδες ακόμη και οι τρίχες της ηβικής περιοχής. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια – το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας αναγνωρίζει μέρος του σώματός σας ως εχθρό και του επιτίθεται. Επηρεάζει μόνο τα μαλλιά σας και δεν επηρεάζει καθόλου τη γενική σας υγεία. Ωστόσο, διατρέχετε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η αλωπεκία προκαλεί μόνιμη τριχόπτωση;
Τα καλά νέα είναι ότι στη γυροειδή αλωπεκία, οι θύλακες των τριχών από τους οποίους αναπτύσσονται τα μαλλιά σας δεν έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη και πολλοί άνθρωποι ανακτούν πλήρη τριχοφυΐα μέσα σε λίγους μήνες. Στην πραγματικότητα, εφόσον έχει προσβληθεί λιγότερο από το μισό τριχωτό της κεφαλής σας, έχετε τέσσερις στις πέντε πιθανότητες πλήρους αποκατάστασης εντός ενός έτους. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είστε όταν ξεκινάει, τόσο λιγότερα μαλλιά τείνουν να χάνονται και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ξαναέχετε πλήρη τριχοφυΐα.
Ποιες είναι οι θεραπείες για την τριχόπτωση;
Επειδή η γυροειδής αλωπεκία δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα, η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, ειδικά αν επηρεάζονται μόνο μικρά τμήματα. Μια αλλαγή στο χτένισμα θα κρύψει το πρόβλημα. Για πιο εκτεταμένη τριχόπτωση, οι ενέσεις στεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να βοηθήσουν. Μπορεί επίσης να δοκιμαστεί στεροειδής κρέμα, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Στους άνδρες, η τριχόπτωση θεωρείται συχνά ότι σχετίζεται με τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που καραφλιάζουν έχουν συνήθως φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά οι θύλακες των τριχών γίνονται υπερευαίσθητοι στην τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα οι θύλακες των τριχών να συρρικνώνονται. Μην ξεχνάτε ότι το δέρμα, στα σημεία όπου έχουν χαθεί τα μαλλιά, είναι ευαίσθητο στο φως του ήλιου και καίγεται εύκολα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να φοράτε καπέλα και αντηλιακό από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ακόμη και αν δεν νομίζετε ότι έχει αρκετή ηλιοφάνεια για να καείτε!
Οι γυναίκες παθαίνουν επίσης ορμονικές διαταραχές, αλλά πρόκειται σχεδόν πάντα για γενική αραίωση και όχι για υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών ή φαλακρό σημείο, και δεν οδηγεί σε ολική φαλάκρα. Για τη γενική αραίωση των μαλλιών, μπορείτε να αγοράσετε ένα διάλυμα που ονομάζεται «μινοξιδίλη» από τους φαρμακοποιούς.
Αξίζει να δείτε το γιατρό σας εάν τα μαλλιά σας αρχίσουν να αραιώνουν πάρα πολύ. Μερικές φορές μπορεί να φταίνε τα φάρμακα. Εάν η αιτία είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή η ανεπάρκεια σιδήρου, ο γιατρό σας θα σας συμβουλέψει για την θεραπεία τους.