Υγεία

Διαβήτης τύπου 2: Το χρώμιο συμβάλει στον «έλεγχο» των επιπέδων σακχάρου

Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται και καταστρέφει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί, εν μέρει, να αντιμετωπιστεί μέσω μιας ειδικής δίαιτας, της άσκησης καθώς και της μείωσης του σωματικού βάρους.

Η συμβολή του χρωμίου στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Τις περισσότερες φορές μια θεραπεία με χρώμιο, σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μειώνει την ανάγκη ενέσεων ινσουλίνης σε διαβητικούς τύπου 1 καθώς και τη δυνατότητα να μειώσουν ή να σταματήσουν τη χρήση φαρμάκων οι διαβητικοί τύπου 2.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Διατροφικό Κέντρο των ΗΠΑ, το χρώμιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, όσο και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αξίζει επίσης να λεχθεί πως το χρώμιο ασκεί ρυθμιστικό ρόλο και στους υπογλυκαιμικούς ανθρώπους, αυξάνοντας στην περίπτωση αυτή τη γλυκόζη στο αίμα (ζάχαρο αίματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά το σώμα να διασπάσει τα λίπη και τους υδατάνθρακες, καθώς και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Δεν είναι τυχαίο πως από το 1853 υπήρξαν δημοσιεύσεις σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά ότι η μαγιά μπύρας (πλούσια σε χρώμιο) συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τα τρόφιμα που εμπεριέχουν χρώμιο

Χρώμιο εμπεριέχουν οι κρόκοι των αυγών, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά, το μπρόκολο, το κόκκινο κρέας, ο καφές, η μαγιά μπύρας, η μπύρα και το κρασί.

Πόσο χρώμιο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός

Το 2001, το Food and Nutrition Board έκρινε ότι η επαρκής πρόσληψη χρωμίου σε ημερήσια βάση για ηλικίες 9 ετών και άνω κυμαίνεται από 21 έως 25 μικρογραμμάρια και για τους άνδρες από 25 έως 35.

Όσον αφορά στα βρέφη και στα παιδιά η καθημερινή ποσότητα χρωμίου έχει ως εξής:

  • Έως 6 μήνες: 0,2 mcg
  • Από 7 έως 12 μήνες: 5,5 mcg
  • Από 1 έως 3 χρόνια: 11 mcg
  • Από 4 έως 8 ετών: 15 mcg

Συμπληρώματα διατροφής

Η μακροχρόνια χρήση χρωμίου σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος ενώ αν ένας άνθρωπος θρέφεται υγιεινά δεν χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής.

Γενικές συμβουλές για τη ρύθμιση του διαβήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα οφέλη της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας: Οι διαβητικοί άνθρωποι προκειμένου να είναι υγιείς θα πρέπει να φροντίζουν να διατηρούνται σε φυσιολογικό βάρος, να προσέχουν τη διατροφή τους και φυσικά να εντάσσουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να «λιώνετε» στα γυμναστήρια. Ωστόσο, θα πρέπει να σηκωθείτε από την καρέκλα και να αποφασίσετε να γίνετε πιο δραστήριοι είτε κάνοντας καθημερινές οικιακές εργασίες, είτε περπατώντας για μισή ώρα καθημερινά. Γενικώς, αποφύγετε την καθιστική ζωή και τη χρήση αυτοκινήτου ακόμη και για 500 μέτρα. Χορέψτε, καταργήστε τον ανελκυστήρα, κατεβείτε δύο στάσεις νωρίτερα από το σπίτι ή τη δουλειά σας και περπατήστε. Κάθε μορφή ήπιας κίνησης ωφελεί και αυτό πρέπει να μην το ξεχνάμε στην καθημερινότητά μάς.

Πώς πρέπει να τρέφεται ο διαβητικός άνθρωπος: Ο διαβητικός μπορεί να τρώει όποιο φρούτο επιθυμεί, αλλά όχι γινωμένο. Τα ζυμαρικά πρέπει να τρώγονται al dente. Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει ωμά λαχανικά που εμπεριέχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Να μετράτε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε. Επίσης, καλό θα ήταν κρατάτε ένα διατροφικό ημερολόγιο.
  • Μπορείτε να καταναλώνετε καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, λεμόνι.
  • Προσπαθήστε να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα.
  • Καταναλώστε μηλόξιδο καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου μεταγευματικά.
  • Επιλέξτε γλυκά χωρίς ζάχαρη και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Στους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται πάντα με συνοδεία φαγητού.
  • Οι διαβητικοί πρέπει να καλύπτουν το 45-60% του συνόλου της ημερήσιας πρόσληψης σε υδατάνθρακες, αλλά θα πρέπει να τους κατανέμουν με βάση τις συστάσεις του θεράποντος γιατρού τους.

Να θυμάστε πάντα πως είμαστε ό,τι τρώμε!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ