Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε πάνω από τις 1.700 μονάδες

Πετυχαίνοντας τη δεύτερη διαδοχική του άνοδο, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από το ορόσημο των 1.700 μονάδων, βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο το υψηλό 15ετίας των 1.750 μονάδων (Αύγουστος 2010). Το πρόσημο του δείκτη άλλαξε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, δείγμα της νευρικότητας των επενδυτών για τους δασμούς. Ωστόσο, οι αγοραστές απέκτησαν ξεκάθαρο προβάδισμα κατά το τελευταίο δίωρο και το διατήρησαν μέχρι το τέλος.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (2/4), ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 10,55 μονάδες ή +0,62% και έκλεισε στις 1.708,89 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.710,47 μονάδων. Στις 1.690,65 μονάδες εντοπίστηκε το χαμηλό ημέρας. Τα κέρδη στο διήμερο ανήλθαν σε +1,4%, με την απόδοση από την έναρξη του 2025 να διαμορφώνεται σε +16,28%.

Ισχυρή μεταβλητότητα παρατηρήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ηγήθηκε της σημερινής ανόδου, αν και νωρίτερα είχε δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ταμπλό. Ξεχώρισε η Eurobank με ράλι κοντά στο +4%, στον απόηχο της αναβάθμισής της από τη Fitch και της επενδυτικής βαθμίδας που έλαβε από τον αμερικανικό οίκο.

Στα blue chips, κέρδη άνω του +2% σημείωσε ο ΟΤΕ, όπως και η Coca-Cola HBC που βρέθηκε πάνω από τα 42 ευρώ και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, μετά και την έναρξη κάλυψης από την Berenberg με σύσταση buy. Στον αντίποδα, η Aegean κατέγραψε απώλειες άνω του -2%, στο πλαίσιο της ευρύτερης πτώσης των μετοχών στον κλάδο των αερομεταφορών. «Αλματώδης» ήταν η πορεία της ΕΧΑΕ και του ΑΔΜΗΕ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δεύτερο να διευρύνει το ιστορικό ρεκόρ του.

Στο «μικροσκόπιο» ο FTSE, τα αποτελέσματα και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών

Τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell περιμένει η εγχώρια αγορά την ερχόμενη Τρίτη, 8 Απριλίου, όπου αναμένεται να δοθεί το χρονικό πλαίσιο για την αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές, από τις προηγμένες αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Οιωνός θετικών εξελίξεων αποτελεί η πρόσφατη απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που δεν είχε δώσει στην Ελλάδα το investment grade.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών, με στόχο να στηρίξει την αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά. Η προτεινόμενη νομοθεσία επικεντρώνεται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: 1) φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, 2) ισχυρότερο εποπτικό πλαίσιο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και 3) εισαγωγή ρυθμιστικού πλαισίου για τα crypto assets, που θα ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της ΕΕ.

Συνεχίζονται, παράλληλα, οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τη Motor Oil να έχει σειρά μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ. Πριν την έναρξη των συναλλαγών, η Trade Estates παρουσίασε τις επιδόσεις της, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και εσόδων το 2024. Παράλληλα, το ΔΣ εισηγείται τη διανομή μερίσματος 0,1 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε περίπου 12,05 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα η Fourlis (Τρίτη 8/4), η Quest (Τετάρτη 9/4) και η ΕΥΑΘ (Παρασκευή 11/4).

Νέοι θετικοί καταλύτες για τις τράπεζες αποτελούν οι χθεσινές αναβαθμίσεις από τη Fitch και την DBRS. Ο αμερικανικός οίκος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Εθνική Τράπεζα και την Eurobank (αμφότερες ανέβηκαν στο BBB- με σταθερές προοπτικές, από BB+ με θετικές προοπτικές προηγουμένως), ενώ επίσης αναβάθμισε την Τράπεζας Πειραιώς και την Alpha Bank σε BB+ με θετικό outlook, από BB με θετικό outlook προηγουμένως.

Είχε προηγηθεί το διπλό upgrade από την καναδική DBRS στην Τράπεζα Πειραιώς [BBB με σταθερό outlook, από BB (high) προηγουμένως], αποδίδοντας παράλληλα την επενδυτική βαθμίδα στη συστημική τράπεζα. Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε επίσης η UBS, δίνοντας σε όλες σύσταση buy. Μεταξύ 22% και 30% το περιθώριο ανόδου (upside) από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο.

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές εν αναμονή των δασμών Τραμπ

Σε πτωτικό έδαφος κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στο εξωτερικό, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ για τους καθολικούς ανταποδοτικούς δασμούς των ΗΠΑ. Στη Wall Street, κυρίαρχο στοιχείο είναι η νευρικότητα, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γεγονός που αποτυπώνεται από τις συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα. Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες, κινούμενοι πέριξ του -0,2% με -0,3%.

Πτώση σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των δασμών που θα επιβάλει ο Τραμπ στην ΕΕ, μεταξύ άλλων. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,8% στις 535 μονάδες και ο γερμανικός DAX κινείται χαμηλότερα κατά -1,1%. Ψύχραιμες ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στις ασιατικές αγορές, όπου οι κυριότεροι δείκτες κατέγραψαν ήπιες μεταβολές σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ