Η Ελλάδα, η οποία γίνεται κόμβος λήψης εναλλακτικού φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνει τις αγορές ρωσικών καυσίμων, φτάνοντας στο επίπεδο της περιόδου πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Αυτό το χειμώνα, η χώρα άνοιξε τον δεύτερο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και η συνολική χωρητικότητα της χώρας για λήψη υγροποιημένου αερίου αυξήθηκε στα 11,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Επιπλέον, από την Ελλάδα διέρχεται ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, η χωρητικότητα του οποίου θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Οι Βρυξέλλες ποντάρουν πολλά στην Ελλάδα, σχεδιάζοντας να εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.
Αυτή την άνοιξη, θα ξεκινήσουν στη Βουλγαρία οι εργασίες για την οργάνωση του «Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», την κατασκευή πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου για αύξηση της δυναμικότητας προμήθειας φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και περαιτέρω στην Ουκρανία, διακινώντας 10 δισεκατομμύρια μέτρα αερίου ετησίως.
Παρόλα αυτά, οι ίδιες οι ελληνικές εταιρείες συνέχισαν να αυξάνουν τις αγορές τους ρωσικού φυσικού αερίου αυτή τη σεζόν θέρμανσης, κάνοντας ξανά το ρωσικό φυσικό αέριο κύρια πηγή ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα ENTSOG των φορέων εκμετάλλευσης GTS της ΕΕ, οι παραδόσεις από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2025 είναι δεύτερες μετά την περίοδο θέρμανσης 2020-2021.
Σε πέντε μήνες οι ελληνικές εταιρείες εισήγαγαν 1,24 δισ. κυβικά μέτρα. Αυτό είναι σχεδόν ένα τέταρτο περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο θέρμανσης.
Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται εν μέρει σε αστοχία πλατφόρμας στην Κασπία Θάλασσα, η οποία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για σχεδόν δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, οι όγκοι δεν ήταν σημαντικοί.
Η τρέχουσα αύξηση των προμηθειών έχει γίνει το επόμενο στάδιο για την αποκατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Οι εξαγωγές της στην ελληνική επικράτεια μειώθηκαν το 2023 σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Ωστόσο, ήδη το 2024, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ.
Οι εξαγωγές αγωγών προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το LNG, 0,27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα αυξήθηκε στο 55,6%.
Προφανώς, οι προμήθειες καυσίμων από τη Ρωσία επηρεάζονται όχι μόνο από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom, αλλά και από την τιμή της.
Έτσι, εάν το 2024 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 13% (με αγωγό – κατά περισσότερο από 50%), σε 3,67 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές LNG να μειωθούν.
Οι ροές αυτές μειώθηκαν σχεδόν κατά 35%, από 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 1,8 δισεκατομμύρια.
Το μερίδιο του υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ στην ελληνική αγορά ήταν 20%.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε ότι η άρνηση της χώρας να χρησιμοποιήσει ρωσικά καύσιμα θα ανάγκαζε την Ελλάδα να βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα .
"Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς δημοσίως το καθήκον της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν μπορώ να κρίνω πόσο δυνατό είναι αυτό. Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με πιο ακριβό LNG από άλλες χώρες, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των τιμών των καυσίμων.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί και αν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να διασπάσει τόσα πολλά για κάποιους πολιτικούς λόγους. Η πολιτική είναι πολιτική, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επικρατήσει η κοινή λογική», τόνισε ο ίδιος.
Οι τιμές του φυσικού αερίου από την Ρωσία είναι οι πιο φτηνές, και η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτός είναι ο πρώτος και ο κύριος λόγος αναζήτησης ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην θέρμανση, οικιών και εταιρειών.
Όλοι θέλουν φτηνή ενέργεια ανεξάρτητα από που αυτή προέρχεται, και η χώρα μας την αναζητά, αφού ο πληθωρισμός αυξήθηκε υπέρμετρα τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας σοκ στους καταναλωτές.