Υγεία

Υγεία: Το «φάρμακο» που ξανανιώνει την καρδιά των 70ρηδων

Είκοσι λεπτά καθημερινής – μέτριας έως έντονης – άσκησης μπορούν να αποτρέψουν τις σοβαρές καρδιαγγεακές παθήσεις στους 70χρονους, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, που μπορεί να απειλήσει τους 80χρονους σύμφωνα με την νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Heart.

Συμφωνα με το ygeiamou.gr, για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες βασίστηκαν στα δεδομένα που τους παρείχε η μελέτη Progetto Veneto Anziani (ProVA), που αφορά σε 3099 ηλικιωμένους Ιταλούς. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα της άσκησης τους. Η μέτρια άθληση περιελάμβανε το περπάτημα και το ψάρεμα, ενώ η έντονη την κηπουρική, τη γυμναστική, την ποδηλασία, το χορό και το κολύμπι.

Όσοι είχαν ήπια σωματική δραστηριότητα για είκοσι ή περισσότερα λεπτά την ημέρα  ορίστηκαν ως δραστήριοι, ενώ αντίθετα όσοι είχαν λιγότερο χρόνο άσκησης ορίστηκαν ως μη δραστήριοι.

Στη συνέχεια, η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε μέσω των νοσοκομειακών αρχείων μέχρι το τέλος του 2018. Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 2754 συμμετέχοντες εκ των οποίων οι 1398 ήταν γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως η αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας καθώς και η διατήρηση τους με την πάροδο του χρόνου σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου παρατηρήθηκε στις νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας σε προχωρημένη ηλικία. Καμία σημαντική συσχέτιση όμως δεν παρατηρήθηκε μεταξύ της άσκησης και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκαν να εμφανίζονται στην ηλικία των 70 ετών, γεγονός που δείχνει πως η βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας αρκετά νωρίς στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, βάσει ευρημάτων, η πιο απότομη μείωση των καρδιακών παθήσεων και της καρδιακής ανεπάρκειας σημειώθηκε με μία περίοδο 20 έως 40 λεπτών μέτριας ως έντονης σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση.

Παρόλο που πρόκειται για μελέτη παρατήρησης στην οποία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν πως «οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να στοχεύσουν στην προώθηση ή την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας στην πρώιμη προχωρημένη ζωή» ενώ πρόσθεσαν πως «θα πρέπει να συνιστώνται τουλάχιστον 20 λεπτά μέτριας ως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη» συμπληρώνουν.

Μάλιστα σε σχετικό άρθρο, οι Δρ. Enrico Fabris και Gianfranco Sinagra από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στην Ιταλία, εξηγούν ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την αποφυγή σχηματισμού θρόμβων.

Για τους ειδικούς πάντως η ευνοϊκή επίδραση της άσκησης μπορεί να εξηγηθεί  απλά από την ικανότητά της να επιβραδύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης μέσω του καλύτερου ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και του λιπιδαιμικού προφίλ.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι «η κίνηση είναι φάρμακο» επιβεβαιώνοντας τη ρήση «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ