Οικονομία

Οι δασμοί του Τραμπ "ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας" για την παγκόσμια οικονομία! Έρχεται στασιμοπληθωρισμός;

Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο, με τη ζημιά να εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φθάσουν, πόσο διάστημα θα διαρκέσουν και από το εάν θα οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει «αμοιβαίους δασμούς» σε βάρος κρατών που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Η επιλογή ενός καθολικού δασμού 20% είναι ο μόνος τρόπος για να συγκεντρώσει τα τεράστια έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επιδιώκουν ορισμένοι από τους συμβούλους του.

Ένα σύστημα όπως αυτό, με ισοδύναμα παγκόσμια αντίποινα, θα «έβλεπε» τη βρετανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 1%, που είναι αρκετό για να εξαλείψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε πίεση για αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Aston University Business School, το συνολικό κόστος σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να είναι 1,4 τρισ. δολάρια (1,1 τρισ. λίρες), καθώς το εμπόριο εκτρέπεται και οι τιμές αυξάνονται.

Στη βιομηχανία, υπάρχει κάποια προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στοχεύσει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι δύσκολο να κερδηθούν, και εύκολο να χάσουν όλοι.

«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν, από το πόσο θα διαρκέσει, από το εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε η Λαγκάρντ στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

«Διότι, ας μην ξεχνάμε, αρκετά συχνά αυτές οι κλιμακώσεις δασμών, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμα και γι’ αυτούς που τις επιβάλλουν, οδηγούν σε διαπραγματευτικά τραπέζια όπου οι άνθρωποι κάθονται και συζητούν και τελικά αίρουν κάποια από αυτά τα εμπόδια».

Η Λαγκάρντ βρισκόταν στο Δουβλίνο για να παραλάβει ένα βραβείο που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό Πίτερ Σάδερλαντ, τον πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος, όπως είπε η Λαγκάρντ, «θα στριφογύριζε στον τάφο του εάν ήξερε τι γινόταν αυτή τη στιγμή».

«Δεν νομίζω ότι έχω αναφέρει ποτέ τη λέξη αβεβαιότητα τόσες φορές όσο τις τελευταίες εβδομάδες, διότι απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι είναι η ημέρα που θα ανακοινωθεί, τι θα κάνουν (οι ΗΠΑ) σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε.

«Η προβλεψιμότητα είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή».

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος των αυξημένων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και αυτός θα εξαρτηθεί από το πώς και πού θα δαπανηθούν τα χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο στόχαστρο η ΕΕ

Ο Τραμπ έχει αναφερθεί αρκετές φορές έως τώρα στις χώρες που θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς για αθέμιτες πρακτικές, μεταξύ των οποίων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και η Ινδία, ενώ στα κινεζικά προϊόντα έχει επιβάλει ήδη δασμούς 20%΄

Περίπου 33 τρις. δολάρια, όσο είναι το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων, βρίσκονται στο στόχαστρο και χώρες από τη Βραζιλία έως την Κίνα αντιμετωπίζουν κίνδυνο μείωσης των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ από 4% έως 90%, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Ο δείκτης αβεβαιότητας για την παγκόσμια εμπορική πολιτική εκτινάχθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Για την Ελλάδα, που οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ είναι μικρές, ο άμεσος αντίκτυπος δεν θα είναι σημαντικός για την οικονομία της, αλλά θα υπάρχει σαφώς ο έμμεσος αντίκτυπος, αν πληγεί σημαντικά η ανάπτυξη χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν υψηλά πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιό τους με τις ΗΠΑ.  

Στασιμοπληθωρισμός;

Ο στασιμοπληθωρισμός, όπου η αργή ανάπτυξη συνδυάζεται με έναν επίμονο πληθωρισμό, αποτελεί επίσης ανησυχία. Πολλά, ωστόσο, εξαρτώνται από τους άγνωστους παράγοντες - πολλοί από τους οποίους πιθανότατα δεν θα απαντηθούν στον Κήπο των Ρόδων, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών τελικών δασμολογικών συντελεστών ανά προϊόν και χώρα, των αντιποίνων των εμπορικών εταίρων και της αντίδρασης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Αυτό που θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να αναμορφώσει την Αμερική και το εμπόριο, αλλά και τον τρόπο που διοικείται όλος ο κόσμος, σχολιάζει το BBC.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ