Υγεία

Επιστήμονες: Δεν είναι πανάκεια ο δείκτης R που αφορά την μετάδοση του κορονοϊού

Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τίθεται το ερώτημα εάν η οριακή τιμή είναι μόνο ένα καλό μέσο για τον τοπικό περιορισμό μαζικών λοιμώξεων σε εταιρείες ή εκκλησιαστικές κοινότητες ωστόσο αναποτελεσματική έναντι της αργής οργανικής ανάπτυξης .

Ο επιδημιολόγος Καθ. Δρ. Ο Gérard Krause, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας των Μολύνσεων Helmholtz στο Braunschweig, λέει στο ZDFheute: “Νομίζω ότι η τοπική, εστιασμένη στρατηγική έχει νόημα. Κατά τη γνώμη μου, ο περιορισμός σε μία μόνο αριθμητική οριακή τιμή είναι ακατάλληλος και δεν υπήρξε ποτέ”.

Ήδη από τον Απρίλιο, ο Lothar Wieler, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) , προειδοποίησε να μην επικεντρωθουμε μόνο σε έναν δείκτη στην εκτίμηση της πανδημικής κατάστασης . Το «δεν είναι χρήσιμο όταν μόνο σχετική και το ευρύ κοινό σε έναν παράγοντα», ήταν, λέει ο χρόνος Wieler ο δείκτης R που αφορά την μετάδοση του κορονοϊού, , την οποία εσχάτως μάθαμε να πιπιλίζουμε και στην Ελλάδα.

Στη χειρότερη περίπτωση, η μεγάλη εστίαση στην οριακή τιμή ως μια μετρούμενη μεταβλητή σε επίπεδο περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε τμήματα της χώρας να αλλάζουν μεταξύ σκληρών και ελαφρών αντιμέτρων για μήνες . Αυτό θα ήταν τεράστιο βάρος για τους πολίτες, τις εταιρείες και τις διοικήσεις που θα έπρεπε να το συντονίσουν αυτό. Μια τέτοια ζωή σε συνεχή αβεβαιότητα είναι το ακριβώς αντίθετο της επιρροής της πανδημικής στρατηγικής “καρότο και μαστίγιο”

 

Ποια προσέγγιση πρέπει να ακολουθηθεί;

 

Ο Krause προειδοποιεί να μην εξετάσει καμιά κυβέρνηση εκτεταμένο περιορισμό της δημόσιας ζωής, όπως lockdown ενόψει του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων : Δεν θεωρώ ότι η προσέγγιση του γενικευμένου περιορισμού της κινητικότητας και της επαγγελματικής άσκησης όλων των ανθρώπων είναι αναλογική, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει στο μεταξύ.

Για τον Krause, οι αρνητικές συνέπειες δεν είναι επαρκώς αναλογικές με την επιθυμητή επίδραση της πρόληψης σοβαρών ασθενειών. Προειδοποιεί ότι η συζήτηση για το lockdown αντικαθιστά πιο καινοτόμες λύσεις και σημαντικές μαθησιακές διαδικασίες:

Η συζήτηση σχετικά με αυτό μας αποσπά για άλλη μια φορά από αυτό που είναι στην πραγματικότητα το σημαντικότερο: να προστατεύσουμε καλύτερα τους πολύ ηλικιωμένους με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου χωρίς να τους απομονώσουμε κοινωνικά. Απαιτείται περισσότερη προσοχή, δημιουργικότητα και πόροι εδώ, καταλήγει ο Καθηγητής Dr. Gérard Krause.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ