Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εμπλέκουν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να πιέσουν την Ελλάδα-Κίνδυνος πολέμου μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας προειδοποιεί Πολωνός Στρατηγός

Ο Στρατηγός Waldemar Skrzypczak ανέφερε την δική του άποψη σε άρθρο του σε περιοδικό, με τίτλο “θα μπορούσαν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να θέσουν σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ;”, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια θεωρία που ακολουθεί η ΕΕ σε κάθε ελληνοτουρκική κρίση.

Ο Πολωνός Στρατηγός Waldemar Skrzypczak, πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων ( Α/ΓΕΣ), δήλωσε ότι "η αναζωπύρωση των ιστορικών διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το ΝΑΤΟ. «Η πηγή αυτής της σύγκρουσης είναι οι πληγές που άνοιξαν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τη δεκαετία του 1920».

Ιστορικές πληγές και ο αντίκτυπος τους στο σήμερα

Ο απόστρατος Στρατηγός, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Fakt», δήλωσε ότι ο ελληνικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει τουρκικά εδάφη στον ελληνοτουρκικό πόλεμο τη δεκαετία του 1920, και αυτό άφησε βαθιά σημάδια στον τουρκικό λαό ( αγνοώντας ο ίδιος φυσικά  ότι εκεί τότε κατοικούσαν εκατομμύρια Έλληνες).

Τονίζοντας ότι υπάρχουν κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και αυτή την περίοδο, ο πρώην Πολωνός ανώτατος Αξιωματικός είπε, "ότι αυτές οι πληγές ακόμα δεν έχουν επουλωθεί και τίποτα δεν μπορεί να τις γιατρέψει. Θα μπορούσε να είναι το τέλος του ΝΑΤΟ."

Ο Στρατηγός ε.α. Skrzypczak τόνισε ότι ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ήταν καταστροφικός για το ΝΑΤΟ.

«Το τέλος του ΝΑΤΟ είναι το τέλος της υποστήριξης για την Ουκρανία», είπε ο Skrzypczak, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαλυθεί εάν ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ δύο  μελών της συμμαχίας.

Δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερο σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση μέσω της διπλωματίας.

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυξάνεται, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ελλάδα έστειλε ναυτικές μονάδες στην Κάσο, αφού η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία για να παρακολουθήσουν ιταλικό πλοίο που διενεργούσε εργασίες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Με παρέμβαση διπλωματών η ένταση αυτή αποτράπηκε να κλιμακωθεί.

Ο Στρατηγός Skrzypczak δήλωσε ότι τέτοιες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον του ΝΑΤΟ και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιμένει να  χρησιμοποιήσει αυτή την κατάσταση προς όφελός του.

Μπορεί η διπλωματία να είναι η λύση;

Ο Skrzypczak τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του μέσω της διπλωματίας και όχι στο πεδίο της μάχης.

Δήλωσε επίσης ότι, "οι συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της συμμαχίας και επέστησε την προσοχή στη σημασία του ελέγχου τέτοιων εντάσεων με διπλωματικά μέσα”, καταλήγει το άρθρο.

Με λίγα λόγια ο πρώην Πολωνός Α/ΓΕΣ προτείνει έμμεσα να ασκείται πίεση στην ελληνική πλευρά για να υποχωρήσει, αφού πάντα ο “ επιτιθέμενος” είναι η Τουρκία, και αυτό το αγνοούν όλοι στην Ευρώπη.

Να πως κάποιοι συνδέουν με εντελώς λανθασμένο τρόπο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την τουρκική επεκτατικότητα εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου, και στην συνέχεια το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να δίνουν  ευχολόγια σε κάθε κρίση στο Αιγαίο πιέζοντας έμμεσα την Ελλάδα για νέες υποχωρήσεις. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ