Ελληνοτουρκικά

Θέλουν να μας απομακρύνουν από τον Νετανιάχου-Τούρκος δημοσιογράφος μπλέκει την Ελλάδα στην διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ στην Συρία

Την γνωστή τακτική του εκφοβισμού χρησιμοποιεί Τούρκος πρώην μεγαλοδημοσιογράφος για προκαλέσει το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα, στην ανελέητη κόντρα Ισραήλ και Τουρκίας στην Συρία, παρά τις δηλώσεις του Φιντάν ότι η χώρα του δεν επιθυμεί σύγκρουση στην περιοχή.

Το ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ την προηγούμενη ημέρα ( προχθές Πέμπτη) κατηγορούσε ανοικτά τον Μ.Νετανιάχου για τους βομβαρδισμούς σε συριακές βάσεις, ενώ η Άγκυρα ήθελε να στείλει όπλα η Άγκυρα, απειλώντας αργότερα την ισραηλινή επικράτεια.

Ο πρώην αρχισυντάκτης της Γενί Σαφάκ Ι. Καραγκιούλ, “εκτιμά ότι το Ισραήλ θα παρασύρει  την Ελλάδα στην διένεξη με την Τουρκία”.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι απειλούν την Αθήνα εμμέσως πλην σαφώς, να μην προχωρήσει σε βαθύτερη στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλιώς θα επιστρέψουμε στην εποχή του Καλοκαιριού του 2020.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο. 

Οι πρόσφατες επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα σημάδι αυτού. Δεν ξέρουμε το αν η Ελλάδα θα κάνει μια τέτοια ανοησία, αλλά μπορεί να χάσει εντελώς το Αιγαίο. Θα έχανε τα νησιά μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό είναι σίγουρο. Θα αυτοκτονούσε.

Η κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχει ήδη εισέλθει σε κατάσταση πολέμου.

Η Τουρκία ακολουθεί το δικό της γεωπολιτικό χάρτη, αλλά το Ισραήλ προβοκάρει τα πράγματα. Εκεί που αυτοί λένε για το Ιράν θα μπορούσαν άραγε να τολμήσουν να κάνουν μια επίθεση εναντίον της Τουρκίας;».
 
Τι συμβαίνει πραγματικά στην Συρία και τι φοβούνται οι Τούρκοι

Στους τέσσερις μήνες από την ανατροπή του Άσαντ, το Ισραήλ έχει καταλάβει εδάφη στη νοτιοδυτική Συρία, συμπορεύτηκε με την  μειονότητα των Δρούζων,  και έπληξε μεγάλο μέρος του βαρέος οπλισμού και του εξοπλισμού του συριακού στρατού.

Οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις ήταν οι πιο έντονες μέχρι τώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έπληξε πέντε ξεχωριστές περιοχές μέσα σε ένα παράθυρο 30 λεπτών, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της βάσης της Χάμα και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών και στρατιωτών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε την αεροπορική βάση Τ4 και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες σε αεροπορικές βάσεις στις επαρχίες Χάμα και Χομς, καθώς και στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή της Δαμασκού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές ως προειδοποίηση ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επιδιώκει ένα «τουρκικό προτεκτοράτο» στη Συρία.

Ο Νόα Λαζίμι, ειδικός στην πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, δήλωσε ότι το Ισραήλ ανησυχεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκαταστήσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην βάση  Τ4.

«Η βάση θα επέτρεπε στην Τουρκία να εδραιώσει αεροπορική υπεροχή της σε αυτήν την περιοχή, και αυτό δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για το Ισραήλ επειδή υπονομεύει την επιχειρησιακή ελευθερία του στην περιοχή», είπε ο ίδιος.

Η Τουρκία προσπάθησε να καθησυχάσει τις ΗΠΑ ότι θέλουν να εργαστούν για μια σταθερή Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φιντάν είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, δεν θα αποτελούσε απειλή για τους γείτονες, σύμφωνα με ανώτερο περιφερειακό διπλωμάτη κοντά στην Τουρκία και πηγή στην Ουάσιγκτον.

Ο Φιντάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πει νωρίτερα στον Σαράα ότι η Άγκυρα βαθμονομούσε προσεκτικά τις κινήσεις της προς ένα αμυντικό σύμφωνο, ώστε να μην ενοχλήσει την Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία όμως, και όχι το Ισραήλ, θα πλήρωνε το υψηλότερο τίμημα μεταξύ των περιφερειακών κρατών, εάν υπήρχε αποτυχία ή αποσταθεροποίηση στη Συρία, μεταξύ άλλων με τους πρόσφυγες και την ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο Τούρκος ειδικός Σόνερ Καγκαπτέυ (Soner Cagaptay), διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται σε «ιδεολογική πορεία σύγκρουσης», αλλά θα μπορούσαν να αποφύγουν τη στρατιωτική κλιμάκωση μέσω διαμεσολάβησης με την Ουάσιγκτον.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι φοβούνται την αντίδραση του Τραμπ και των ΗΠΑ, που στηρίζουν ξεκάθαρα το Ισραήλ στην Συρία.

Αυτό όμως που θα γίνει είτε από “ατύχημα” , είτε από λάθος θα είναι μια μικρής πιθανός έκτασης στρατιωτική αναμέτρηση ισραηλινών και συριακών δυνάμεων ( Τούρκων μισθοφόρων και Αξιωματικών στον στρατό του Σάραα) που είναι και οι κοντά στην Δαμασκό, με την συνέχεια να είναι σίγουρα πολύ χειρότερη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ